A Huawei amerikai áldozatai

A kiújuló amerikai-kínai kereskedelmi háborúra a részvényindexek szintjén eddig meglehetősen visszafogott reakciókat láthattunk. Az S&P 500 az idei szuperszónikus emelkedésének az ötödét adta vissza a korábban várthoz képest nagyon negatív hírekre. Egyedi részvényszinten azonban már vannak komoly áldozatok, bemutatunk ötöt.

picture

Amikor nem egészen 19 nappal ezelőtt, május 3-án pénteken bezártak az amerikai részvénypiacok, a bikák meglehetős nyugalommal indulhattak el a hétvégére. A két nappal azelőtti, a FED döntéshozóinak a vártnál morcosabb hangulata által okozott két napnyi esést két óra alatt emelkedte vissza a piac arra a hírre, hogy a Berkshire Hathaway (hangsúlyozták ugyan, hogy nem maga Warren Buffett) Amazon részvényeket vásárolt. A vezető amerikai indexek csúcson, illetve napi vagy heti záró csúcson zártak. A vállalati sajátrészvény-vásárlások által kiürített eladói oldalon továbbra sem látszott érdemi szereplő felbukkanni.

Bombaként robbant ebbe a környezetbe Donald Trump hétvégi tweetje, ami szöges ellentétben állt a korábban hónapokig kommunikált Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásról. Öt napon belüli, 10%-ról 25%-ra történő vámemelés 200 milliárd dollárnyi kínai importra, és újabb 325 milliárd dollárnyi tétel megvámolása. Ez volt az üzenet, ami gyökeresen változtatta meg a piaci hangulatot. A kereskedelmi háború az egyik pillanatról a másikra kiújult, sőt a Huawei ellen foganatosított intézkedésekkel egy teljesen új szintre lépett. Nem sokan várnak már megállapodást a közeljövőben…

picture

USA vs. Kína: most már vérre megy

Kína technológiai sikerei fenyegetést jelentenek a Nyugatnak, az USA célja valjójában a kínai műszaki és technológiai fejlődést évekkel visszavetni, lassítani. A Huawei tiltólistára helyezése véráldozattal is jár, amerikai vállalatok is veszítenek rajta, de amíg az amerikai gazdaság állja a vihart, Trump kitarthat.

Ki gépen száll fölébe…

Ha valaki felületesen az amerikai részvényindexek szintjén nézi ezt a 12 kereskedési napot felölelő történetet, az egy ideges hangulatú részvénypiaci korrekciót lát, de ennél semmiképpen sem többet. Az S&P 500 index napi gyertyákkal tavaly szeptembertől így fest (innentől minden chart hasonló bontású és időhorizontú):

Az idei évben május 3-ig 439 pontot (közel 18%) emelkedő indikátor tegnapig 82 pontot esett vissza, ami a teljes idei emelkedésnek kevesebb, mint a 20%-a. Az idei évben még mindig 14%-os pluszban van a széles piac. Ez (jelen pillanatban) bivalyerős reakció arra a sok rossz hírre, ami az elmúlt két és fél hétben napvilágot látott. Az S&P 500 esett 2,8%-ot az élete csúcsáról. Ez semmi.

Ezzel gyökeres ellentétben, ha ránézünk a kiújult kereskedelmi háború egyedi részvényáldozataira, akkor már sokkal súlyosabb a helyzet. Az első csatának, különösképpen a Huawei pengeváltásnak már komoly részvénypiaci áldozatai vannak.

A KERESKEDELMI HÁBORÚ ELSŐ CSATAMEZEJÉNEK A KÖZELÉBEN FELÁLLÍTOTT „TÁBORI KÓRHÁZBAN” MÁR VANNAK HALÁLOS ÁLDOZATOK, KÓMÁBAN FEKVŐ BETEGEK, ÉLETMENTŐ MŰTÉTRE VÁRÓ PÁCIENSEK ÉS NAGYON SÚLYOS SEBESÜLTEK.

Mai jelentésünkben ezek közül a részvények közül mutatunk be ötöt.

A félvezető szektor invalidusai

A mostani technológiai világuralomról (is) szóló csatározások kellős közepén a félvezető szektor áll. Maga a szektorindex is immár 14%-kal került lejjebb, mint a négy hete elért élete csúcsa. Az egyik legnagyobb áldozat a vezető amerikai chipgyártó, az Intel (INTC, 199 milliárd dolláros piaci kapitalizáció):

Egy rosszul fogadott gyorsjelentés (narancssárga karika), egy leminősítés (kék karika) és a Huawei (szürke karika). Tizennyolc nap alatt 22% esés élete csúcsáról másfél éves mélypont közelébe. Az Intel szerepel a Morgan Stanley által összeállított tízes listán, amely az amerikai-kínai kereskedelmi háború esetleges eszkalálódása által a legjobban sújtott blue chip részvényeket mutatja be. Blue chipből szomorú chip lett májusban az Intel.

Igazi részvénypiaci villámcsapást láthatunk a 3M (MMM, 96 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) grafikonján, ha az elmúlt heteket vizsgáljuk:

A Morgan Stanley tízes listáján szintén szereplő, Dow Jones tag diverzifikált iparvállalat árbevételének 10%-a származik Kínából. Az április végi profit figyelmeztetés által adott pofon (kék téglalap) után a fal helyett a kereskedelmi háború adta a másikat. Az Intellel közel azonos mértékben, 24%-kal esett 19 kereskedési nap alatt.

A Skyworks Solutions (SWKS) egy kisebb amerikai félvezetőcég (12 milliárd dolláros piaci kapitalizáció). Árbevételének 73%-a származik a mobilpiacról. A cég emellett az Apple egyik ismert beszállítója, az iPhone gyártója 47%-át adja a cég bevételeinek. Mobilchipek, Apple, iPhone: nem hangzik túl jól Trump május 5-i Twitter üzenete óta. A befektetői exodus nem is maradt el:

Tizenkét kereskedési nap alatt 20%-ot esett (narancssárga téglalap).

Alibaba nem Makaóban veszített

Az Alibaba (BABA, 424 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) szenzációs részvénypiaci időszakot élt át 2019 első négy hónapjában. A május 3-ig tartó 42%-os emelkedéssel élete csúcsa közelébe került a vezető kínai e-kereskedelmi vállalat, amikor neki is megálljt parancsolt a kereskedelmi háborús helyzet. Nem tudtak már jól reagálni a befektetők egy hete a szuper gyorsjelentésre.

Közel 16%-ot esett a Trump-tweet óta. A zöld téglalappal jelölt három nap 10%-os zuhanása különösen erős esés, főleg a Huawei helyzetére adott befektetői reakcióként.

Az elmúlt években Makaó fokozatosan vette át a világ vezető szerencsejáték városának a helyét Las Vegastól. Így a Wynn Resorts (WYNN, 13 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) nevű nevadai kaszinócég is egyre jobban függ a kínai operációjának a teljesítményétől. Rá is került a Morgan Stanley tízes listájára. De ez látható is a charton:

Tizenkét napra 16% leértékelődés (kék téglalap) jutott.

„Semmi sem fogható egy makaói úthoz, ha adrenalinra vadászó pókeres vagy… Amikor alaposabban megnéztem az asztalt, észrevettem, hogy már papírcetlikre írtak fel 5 millió hongkongi dolláros, vagyis 650 ezer amerikai dolláros összegeket, mert elfogyott a nagycímletű zseton. Összesen körülbelül 20 millió amerikai dollárnak megfelelő zseton hevert a játékosok előtt”

Egy profi amerikai pókeres adta ezt a leírást a 2014-es Makaóról. Egy fokozódó amerikai-kínai kereskedelmi háború esetén nem biztos, hogy sok helyinek lesz kedve majd papírcetlikkel helyettesíteni a kifogyott, forintban százmilliós értékű zsetonokat. Pláne nem egy amerikai tulajdonú kaszinóban…

(Címlapkép: Brain Naranjo / Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Kereskedelmi háború újratöltve: "The greatest game of chicken ever"

Olvasási idő: 4 p
Vámemelés ide vagy oda, az USA külkereskedelmi hiánya Kínával szemben csak nőtt az elmúlt években is. Peking megbüntetését az amerikai közvélemény és politikusok többsége is támogatja. Közben mindkét fél érdeke a megállapodás lenne, de az álláspontok felkeményedtek és "arcvesztés", azaz belpolitikai veszteség nélkül nehéz ebből jól kijönni.
picture

USA vs. Kína: most már vérre megy

Olvasási idő: 4 p
Kína technológiai sikerei fenyegetést jelentenek a Nyugatnak, az USA célja valjójában a kínai műszaki és technológiai fejlődést évekkel visszavetni, lassítani. A Huawei tiltólistára helyezése véráldozattal is jár, amerikai vállalatok is veszítenek rajta, de amíg az amerikai gazdaság állja a vihart, Trump kitarthat.
picture

Kinek jó a kereskedelmi háború?

Olvasási idő: 4 p
Tényleg könnyebb ma az európai vagy kínai cégeknek az USA piacára exportálni, mint fordítva, az USA szándékai érthetőek, ha Trump módszerei erősen megkérdőjelezhetőek is.