Nincs az a botrány, ami a tőzsdén ártana

A Boeing papírjai az etióp légikatasztrófa ellenére felülteljesítenek a piacon, a Netflix konkurenciát kap, de emelkedik, a Facebook-nál egymást érik a botrányok, közben idén már 47 százalékkal ment feljebb az árfolyama. Ez egy olyan bikapiac, ahol úgy tűnik nincs rossz hír.

picture

Az eddig 2019-ben zajló globális, az Egyesült Államok által vezetett bikapiac erejéről tanúskodik több vállalat részvénypiaci mozgása, amikor valamilyen rossz hír sújtja a befektetőket. Egy neutrális piacon ezeket a híreket komoly árfolyameséssel büntetnék, de napjainkban messze nem ez a helyzet. Van olyan részvény, ahol egy-egy rossz hír csak pillanatnyi emelkedés-megakasztásra elég. Másoknál a teljes összeesés helyett egy nagyobb esés után oldalazó emelkedés a piac válasza. Ez a típusú reakció arról tanúskodik, hogy – köszönhetően főleg a vállalati sajátrészvény vásárlásoknak –

AZ ELADÓI OLDAL SZINTE TELJESEN KIÜRÜLT, KISZÁRADT. A LEMARADÓ BEFEKTETŐK PEDIG ÖRÜLNEK MINDEN ROSSZ HÍR ÁLTAL GENERÁLT PILLANATNYI DISZKONTNAK.

Mi a közös a Facebook (FB), a Netflix (NFLX), a Boeing (BA) , a kaliforniai erdőtüzekért felelős PG&E Corporation (PCG) és a brazil gátszakadást okozó Vale S.A. (VALE) részvényeinek 2019-es évében? Az, hogy mind az öt társaság komoly rossz hírekkel állt elő az idén. A befektetők pedig egy kezdeti eladási hullám után elfeledve ezeket a híreket vételeket keresnek ezekben az instrumentumokban, mintha semmilyen probléma nem lenne. Ezen részvényekben legalább a negatív newsflow időszakában találkoznak eladókkal, akik a részvénypiaci bikát vezető papírokban nincsenek jelen. Ott a vételek azonnali árfolyamemelkedéshez vezetnek. Nézzük meg most néhány mondat kíséretében a rossz hírek szállítóinak részvénypiaci mozgásait mind az öt esetben.

Facebook

A Facebook részvényei a 2018 tavaszi Cambridge Analytica botrány óta szinte folyamatosan valamilyen negatív híráramlásnak vannak kitéve. Mindeközben a cég növekedése az árbevétel oldalon szinte töretlen.

picture

Az adat ára – botrányosan keres sokat a Facebook

Botrányok ide, adatvédelmi aggályok oda, a Facebook felhasználói hatalmas pénzeket keresnek a cégnek.

A szabályozási kockázat viszont nagyon erősen jelen van immár a közösségi háló életében. Ez a cég túl nagyra és látványosra növekedett, ami az elkövetkező években rengeteg fejtörést okozhat még a menedzsmentnek. Mintha most kezdenének ők is ráébredni arra, hogy mit szabadítottak rá a bolygóra. Mark Zuckerberg szinte könyörög a világ kormányainak, hogy szabályozzák végre a vezető közösségi média vállalat életét. Eközben a friss adatokból kiderült, hogy Zuckerberg személyének a védelme 22 millió dollárba került 2018-ban a Facebook részvényeseinek, szemben az előző évi 9 millióval. Nem csoda, hogy egy kisebb magánhadseregnek kell vigyáznia rá, miközben például Christchurchben egy terrorista az ő felületén közvetítette élőben a mészárlását. És a rengeteg aggodalomra okot adó, a céget érintő jövőbeli kockázat mellett mi történik az árfolyammal? Hát ez, a tavalyi év októberétől nézve napi gyertyákkal (innentől kezdve minden chart ugyanezen időhorizontot mutatja):

A zöld téglalappal jelölt március közepi négy napot a New York Times csak bibliai módon negatív hétnek nevezte. Top felsővezetők távoztak, 14 órás széleskörű leállás volt a Facebook, az Instagram, a Messenger és a WhatsApp felületein, szövetségi bűnügyi vizsgálatok jöttek és az új-zélandi mecset tragédiája. Négy nap alatt 37 milliárd dollárral csökkent a piaci kapitalizáció. Mi történt azóta? Nagyjából 20% emelkedés és sok hónapos új csúcs.

IDÉN EDDIG 47%-OT EMELKEDETT A RÉSZVÉNYÁRFOLYAM (S&P 500: 17%).

Netflix

A történet szinte ugyanez pepitában a Netflix esetében. Év elején jött több elemző részéről a megújult szerelem az online streaming vállalat részvényei iránt, ami erős januárt eredményezett (kék téglalap):

Azóta oldalazik az árfolyam. Az elmúlt hónap (narancssárga téglalap) hírei között megkaptuk az Apple és a Disney bejelentését a streaming piacra való belépésről, azaz a közeli jövőben várható versenyhelyzetről. Gyengébb lett az előrejelzéseket tekintve a gyorsjelentés, tovább nő a negatív cash-flow. Három napja újabb 2 milliárd dollárnyi bóvli-kötvény kibocsátás került bejelentésre. Reakció: eddig minden esési kísérletet elfojtottak.

IDÉN EDDIG 38%-KAL KERÜLT FELJEBB AZ ÁRFOLYAM.

picture

Indulhat az Apple-Netflix háború

Az Apple tömérdek pénzével gyilkos kontentháborút is indíthat a Netflix ellen, a streaming piacra való beszállás az Iphone-Blackberry csatához hasonló forgatókönyvet is hozhat. De a Facebook-Google+ összecsapásban olyat is látunk, hogy a csatába kisebbként indult szereplő marad talpon saját piacán.

Boeing

A Boeinget érő hírekről nem is kell külön szólnom. A március eleji etióp légikatasztrófa óta nem az látszik, hogy könnyen túl tudja majd tenni magát a repülőgyártó 737 MAX típus problémáin. Hosszabbak lesznek a leállások, csökken a gyártási darabszám, bizalmatlanság övezi a típust. A reakció:

Az etióp katasztrófa által okozott esés (zöld karika, piaci nyitás a hétvégi szerencsétlenség után) óta nem tud olyan hír jönni, ami ezen elsődleges reakció óta érdemben ez alá a szint alá tudta volna nyomni az árfolyamot. A Boeing részvények idén 19%-kal kerültek feljebb, ami 2%-kal haladja meg a vezető index performanszát. Azaz

A BOEING 2019-BEN FELÜLTELJESÍTŐ RÉSZVÉNY!

picture

A bikapiac erősebb a Boeing katasztrófájánál

A Boeing az amerikai tőzsde szupersztárja volt az elmúlt évtizedekben, az árfolyam a válság előtti csúcs ötszörösére, a mélyponthoz képest pedig hússzorosára emelkedett. A katasztrófák piaci hatása egyelőre felmérhetetlen, de az árfolyamesés visszafogottnak tekinthető mértéke azt mutatja, hogy bikapiac uralkodik.

PG&E és a kaliforniai erdőtűz

Sokan tartják a tavaly novemberi nagyon pusztító kaliforniai erdőtüzek elsőszámú felelősének a PG&E Corporation nevű energiacéget. A részvényár teljesen szét is szakadt a történet miatt:

Az elsődleges novemberi reakciót lila téglalap jelöli. Januárban jött még egy hullám, amikor a csődveszély fenyegetett, ennek a mélypontját zöld karika mutatja. Azóta háromszorozott az ár, és már magasabban van, mint az elsődleges reakció mélypontja.

Brazil vasércbánya és a gátszakadás

A Vale S. A. nevű brazil vasércbányász vállalat egyik gátjának átszakadása többszáz áldozatot követelt. A cég részvényeinek az árfolyama két napig tudott esni, az azonnali reakció mélypontját zöld karika mutatja:

Azóta – leszámítva az elmúlt napokat –  nincs eladó a részvényekben. Az idén alig 4%-os esést szenvedett el a részvényárfolyam.

Összességében látnunk kell az imént vizsgált öt esetnél azt, hogy még nagyon rossz hírek által sújtott részvényekben is könnyebb volt az idei év nagyobb részében árfolyamemelkedésre játszani, mint árfolyamesésre. Kérdés persze, hogy meddig tart ez a tomboló bikapiaci hangulat. Mivel gyorsjelentési szezon van, szinte minden nap vannak komolyan mozgó papírok. Érdemes a nagy esőket is figyelni, mint például a tegnap 13%-kal lejjebb kerülő (zöld téglalap) Dow Jones-tag 3M-et (MMM):

Vagy az egy év alatt duplázó, de tegnap 17%-kal leértékelődő (kék téglalap) Xilinx (XLNX) nevű félvezetőipari üdvöskét:

Ezek friss elgyengülő papírként mutathatják a következő hetekben azt, hogy van-e már rossz hír, vagy továbbra is olyan bikapiacot látunk, ahol nem tudnak olyan „bűnt” elkövetni a részvénytársaságok, amik tartósan eladókat hoznak a piacra.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.