A Concorde-dal indult a Magyarok a világpiacon

picture

A Concorde igazgatóságának elnöke, Jaksity György az első alanya a Válasz új interjúsorozatának, melyben – Magyarok a világpiacon alcímmel –  „azokat a magyar cégalapítókat, tulajdonosokat, csúcsmenedzsereket igyekeznek felmutatni, akik külföldi vizekre is kieveztek”.

Az apropó a Concorde Ireland, a Concorde írországi befektetési szolgáltató cégének májusi indulása, amivel kapcsolatban Jaksity György azt hangsúlyozza:  „vagyonkimentésről nincs szó, a jelenlegi és a potenciális ügyfeleink tudatossága azonban sokat fejlődött. A magyar megtakarítók egyre nagyobb része ma már diverzifikál devizák, országok és szolgáltatók között, nem egy helyen parkoltatja a pénzét. Másképpen: mindent megtesz, hogy csökkentse azt a kockázatot, amit az egy központban tárolt vagyonelemek jelentenek. Érzékeltük tehát, hogy sok ügyfelünk a szabad pénzei egy részét már külföldi szolgáltatóknál tartja.
Azt pedig tudjuk, hogy ezeknél mi olcsóbbak és jobbak tudunk lenni egy saját kinti leányvállalaton keresztül.

A brexitre vonatkozó kérdésekre leszögezi: „biztosan nem válik hátrányunkra, hogy a Concorde a sor elején, a világ legnagyobb – Londonból menekülő – pénzügyi szervezeteit megelőzve érkezett Dublinba„. A Concorde blogon is folyamatosan követett brexitről pedig úgy vélekedik, „egy ilyen dilettáns, tragikomédiába torkolló eseménysorozatra nincs mentség. Ez politikai gengszterizmus, egy nép totális félrevezetése„.

Az interjúban szó van Mészáros Lőrinc Opus cégcsoportjáról, és arról, hogy azok a befektetők, „amelyek a nagy európai és észak-amerikai piacokhoz képest egyedi kockázatot jelentő országokra, piacokra szakosodtak, vagyis az Opus-papírok potenciális vásárlói, nem szeretik a konglomerátumokat. Ők inkább maguk válogatnák össze egyedi részvénybefektetések révén azokat az ágazatokat, amelyek szerintük vonzók egy-egy gazdaságban. Maguk szeretnének dönteni arról, hogy mennyi informatikát, bankot, szállodát, illetve kiskereskedelmet akarnak látni a portfóliójukban.

A teljes interjúban szó van az éjjeliőrállam-koncepciótól távoli magyar politikai helyzetről – „érdemes tudomásul venni, hogy a politika is piaci műfaj: van benne kereslet és kínálat. Ha például egy ország a működésképtelenség határára sodródik, könnyen elmozdulhat valamilyen autoriter rendszer irányába. A választók szemében ugyanis a rend értékesebb, mint a káosz. Mi például a 2008–2009-es válságba olyan védtelenül csapódtunk bele – erre még mindig sokan emlékeznek –, hogy a társadalom jelentős része ma hajlandó lemondani a demokratikus értékek és a szabadságjogok egy részéről.” És szó van arról is, hogyan eredményezi a túlburjánzó és célt tévesztett uniós szabályozás új oligo- és monopóliumok születését az úgynevezett szabadpiacon. Jaksity György azt mondja, „a következő évtizedben az Európai Unió legfontosabb kihívása az lesz, hogy megöli-e a szabályozás az üzletet, a piacot.”

(Címlapkép: Válasz Online)

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.