Mennyit költünk élelmiszerekre?

picture

A magyar háztartások kiadásainak átlagosan 18,2 százaléka megy el élelmiszerekre és az kiadási struktúrában idesorolt nem alkoholos italokra, mutatja az Eurostat ma közzétett adatsora. Bár a kiadások arányáról van szó, és nem a jövedelemhez mért költségről, így is egyfajta életszínvonal-összehasonlító chartot kapunk, melyen jól látszik, hogy a fejlettebb országokban egyre kisebb terhet jelent pusztán az élelmiszerek beszerzése.

Mindössze négy országban magasabb az élelmiszercélú költések aránya mint Magyarországon, az uniós átlag pedig több mint hat százalékponttal alacsonyabb a magyar adatnál. Az élelmiszercélú kiadások a harmadik legnagyobb tételt jelentik a háztartások költései között, az első helyen a rezsijellegű kiadások (uniós átlag 24,2 százalék) és a közlekedés (uniós átlag 13 százalék) állnak. E két tételnél a magyar arány viszont alacsonyabb az uniós szintnél, a rezsikiadások 19,2, a közlekedés 12,7 százalékát adja a hazai háztartások költésének. A részletesebb adatsort itt lehet bogarászni.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.