A büntetőeljárás árnyékában Trump még harcosabb lehet

picture

A tegnap este vezető híre kétségkívül a korábban Donald Trump személyes ügyintézőjeként is ismert manhattani ügyvéd, Michael Cohen vádalkut követő bírósági vallomása volt, amelyben kijelentette: egy szövetségi választást megelőzően az egyik jelölt arra kérte, hogy illegális kifizetéseket teljesítsen, a végeredmény befolyásolása céljából. Bár jogi okok miatt az elnök neve nem hangozhatott el, de az előzmények ismeretében egyértelmű, hogy Trumpról van szó.

AZ ELNÖK TEHÁT MOST MÁR EGY ESKÜ ALATT TETT VALLOMÁS ALAPJÁN FELBUJTÓKÉNT EGY SZÖVETSÉGI BŰNCSELEKMÉNYT KÖVETHETETT EL.

– ez nem hangzik túl jól. Készüljön tehát Trump a börtönéletre?

Egyelőre nem fenyeget ilyen veszély. Az amerikai Igazságügy-minisztérium (DoJ) korábbi iránymutatása alapján hivatalban lévő elnök ellen nem szokás büntetőeljárást indítani, erre nem is volt korábban példa. Ez persze nem jogszabály, emiatt nem kizárható, hogy van olyan elkötelezett ügyész, aki mégis meglépné ezt, de nagyon valószínűtlen. Ettől persze Trump ellen hivatali idejének lejártát követően (2021 vagy 2025 januárjától) vádat emelhetnek, de ennek politikai jelentősége már nem lesz.

Így most egy másik út marad, a már Bill Clinton esetében is alkalmazott, ám végül sikertelen lemondatási eljárás, az ún. impeachment. Ez egy hosszú és nem egyszerű folyamat, első lépcsőjeként a Képviselőház egyszerű többséggel dönt az eljárás megindításáról, melyet ezt követően a Szenátus „folytat le”. A felsőház szavaz végül az elnöki jogkörtől való megfosztásról is, ez természetesen kétharmados többséget igényel. Az Egyesült Államok történetében mindössze két „impeachment” eljárás zajlott, az egyik Andrew Johnson ellen még a XIX. században, a másikra viszont vélhetően sokan emlékeznek a közelmúltból, Bill Clintont azonban végül felmentette a Szenátus.

A FŐ KÉRDÉS TEHÁT MOST TRUMP SZÁMÁRA AZ, HOGY EGY REPUBLIKÁNUS TÖBBSÉGŰ KONGRESSZUS ELINDÍTJA-E AZ IMPEACHMENT-ELJÁRÁST. A BIZTOSRA VEHETŐ VÁLASZ RÖVIDEN: NEM.

Kizárható, hogy egy ilyen, lényegében önpusztító lépésre kerüljön sor, ez nem lenne politikai érdeke az egyébként is egyre heterogénebb, belharcoktól és botrányoktól sújtott Republikánus Pártnak. De van egy komoly kockázat:

AMENNYIBEN MEGVALÓSUL A NOVEMBER 6-I IDŐKÖZI VÁLASZTÁST KÖVETŐEN A DEMOKRATA KONGRESSZUSI TÖBBSÉG, AKKOR MÁR KÖNNYEN ELKÉPZELHETŐ AZ ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA,

erre minden bizonnyal lenne politikai szándék a másik oldalon. A sikerre ebben az esetben is kevés az esély, a kétharmados szenátusi voksolás szinte kizárt ebben az esetben is, bár a piacok vélhetően bizonytalanságként élnék meg ezt az időszakot.

A kereskedelmi háború felpörgetése lehet az egyik válaszlépés

Komolyan aggódnia tehát nem kell, de mégis mi lesz erre az egészre Trump reakciója?

Egyrészt a szokásos, Michael Cohent hiteltelenné tenni akaró folyamatos sajtó és Twitter-kommunikáció, bár egy eskü alatt tett vallomással szemben ez már talán kevésbé hatásos. Másrészt az őszi időközi választás előtti kampány még erősebb felpörgetése, súlyos beszédekkel, a politikai ellenfelek és kereskedelmi partnerek még komolyabb „ekézésével”. Az utóbbiakkal szemben még több szankció jöhet, miközben a kínai megegyezés sem lesz könnyű, Trumpnak keménységet és erős, a szavazói bázis számára hatásos üzeneteket kell sugallnia és közvetítenie. Nyilván nem kíméli majd Törökországot és Iránt sem, miközben az EU is kapni fog majd néhány markáns kinyilatkoztatást.

(Címlapkép: Trump eskütétele, Karl-Ludwig Poggemann, Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Kinek jó a kereskedelmi háború?

Olvasási idő: 4 p
Tényleg könnyebb ma az európai vagy kínai cégeknek az USA piacára exportálni, mint fordítva, az USA szándékai érthetőek, ha Trump módszerei erősen megkérdőjelezhetőek is.
picture

Hogyan tárgyal egy New York-i ingatlanvállalkozó?

Olvasási idő: 4 p
A kereskedelmi háború komoly recessziós kockázati tényezővé vált. Trump keményen akar tárgyalni, de közben mindenki megsérül – Magyarország sem kivétel.
picture

Donald Trump, a sales manager

Olvasási idő: 3 p
Trump múlt heti, európai tárgyalásai leegyszerűsítve semmi másról nem szóltak, mint az amerikai fegyverek és gáz exportjának promóciójáról. Stratégiai gondolkodást továbbra sem látunk.