Sírhant művek a csúcson

Stabil árbevétel és relatív magas osztalékhozam, az elmúlt években jelentősen emelkedő, csúcsokat döntő árfolyam – eddig biztosan jó üzlet volt temetkezési cégekbe fektetni. A piac nő, a Föld lakosságának emelkedésével az elhalálozások száma is egyre magasabb, és ezen a területen is van innováció: Kínában egyre többen kérnek kristályként elkészített ékszert az elhunytak hamvaiból.

picture

A temetkezéshez köthető szolgáltatások piacát 98 milliárd dollárra becsülték 2017-ben. Az Egyesült Államokban a piac 20 milliárd dollár körül alakult tavaly, a szektorban működő vállalatok több mint 130 ezer embert alkalmaznak. Az Amerikai Nemzeti Temetkezési Igazgatóság (NFDA) 2007-ben még csak 11.95 milliárd dollárra becsülte a piacot, így tíz év alatt több mint 67%-os növekedést mutathatnak fel.

Az életben egyetlen dolog biztos

A világ lakossága jelenleg 7.6 milliárd fő. Az elmúlt évszázadban annyira gyors volt a népesség növekedése, hogy a Föld lakossága megnégyszereződött 1.5 milliárdról 6.1 milliárdra. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re ez a szám 9.7 milliárd lesz, 2100-ban pedig eléri a 11.2 milliárdot. A népesség növekedési trendje egyértelmű.

A lakosság, habár nominálisan növekszik, a 2-es grafikonon láthatjuk, hogy az éves növekedés üteme 1962-ben tetőzött 2.2%-al, azóta pedig a növekedési ütem folyamatosan csökken. 2020-ra várhatóan 1.2% alatt lesz, 2100-ra egyes előrejelzések szerint kevesebb, mint 0.2%-ra fog lassulni.

Ugyan ha lassuló ütemben is, de előreláthatólag még hosszú ideig növekedni fog a Föld lakossága – és ezzel együtt az elhalálozások száma is. A tudomány jelen állása szerint az életben még mindig egyetlen dolog biztos: előbb vagy utóbb valamilyen formában a legtöbben potenciális ügyfelei leszünk a temetkezési vállalatoknak.

Az ENSZ adatai szerint 2015-ben 56.6 millió ember halt meg, az éves elhalálozások száma fokozatosan 92 millió fölé fog emelkedni 2050-re.

Elhalálozások megoszlása 1950-2015 közt Forrás: ENSZ Népesség megoszlás – Our World In Data

Az egyre nagyobb temetkezési piacon a temetkezési cégek széles körű szolgáltatást nyújtanak a koporsógyártástól és virágkötészettől kezdve a hamvasztáson át a temetői parcella bérbeadásáig.

Sírhant művek az USA-ban

Temetést vagy hamvasztást az Egyesült Államokban a több mint 20 ezer ravatalozó házon keresztül lehet lebonyolítani. Ezeknek a nagy részét kis magánvállalkozások működtetik, de az elmúlt években más szektorokhoz hasonlóan itt is egyre nagyobb teret nyertek a nagy cégek, mint például a Services Corporation International (SCI). Az SCI egymaga kontrollálja a piac több mint 16%-át.

AZ USA-BAN ÁTLAGOSAN 7-9 EZER DOLLÁRBA KERÜL EGY TEMETÉS, 2-4 EZER DOLLÁRBA A HAMVASZTÁS.

Ezen belül az SCI a drágább oldalon jelenik meg. Tavaly a teljes körű temetési szolgáltatást nyújtó csomagjainak átlagára 7700 dollár körül volt, míg a hamvasztási csomagjai átlagosan 2850 dollárba kerültek. Érdekes, hogy ezzel szemben a kisebb, lokális ravatalozó házaknál az árak ennél akár 20-30%-al is alacsonyabbak voltak. Az SCI és a többi nagyvállalat emelni és relatív magasan tudta tartani az árakat azzal, hogy minimális szinten tartotta a transzparenciát a vásárlók fele. Ezzel és számos más temetkezési szolgáltató felvásárlásával a cég folyamatos emelkedő pályán tartotta az árbevételének alakulását, amit az elmúlt öt évben a részvényárfolyam több mint 160%-os emelkedése is jól tükröz.

Services Corporation International (SCI)

Az SCI-nál nincsenek online lekérdezhető árak a weben, ahogy más nagy temetkezési vállalatoknál sem. Az árakat többnyire a ravatalozó házban tudják meg a hozzátartozók, akiknek érthető módon kisebb gondjuk is nagyobb, mint számolni és összehasonlítani. Ez a helyzet változóban van, hisz többen, köztük a Walmart (WMT) és az Amazon (AMZN) is belépett a piacra azzal, hogy elkezdett koporsókat árulni online. A verseny annyira megerősödött, hogy nemrég az SCI kénytelen volt 2500 dollárra levinni a temetkezési alapcsomagjának az árát.

A JÖVŐBEN AZ ÁRBEVÉTELEKET AZ IS RONTANI FOGJA, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, DE VILÁGSZERTE IS EGYRE TÖBBEN KÉRNEK HAMVASZTÁST TEMETÉS HELYETT.

Az elmúlt években fokozatosan nőtt a hamvasztások száma, jelenleg ennek aránya 35% környékére tehető, amit több amerikai temetkezési szervezet szerint 55% fölé várható 2025-re.

Jönnek a baby boomerek

Idén eddig 1,6 millióan haltak meg az Egyesült Államokban, az év végére 2,8 millió körülire várható az elhalálozások száma. A lakosság általános növekedésének és az úgynevezett “baby boomer” generáció elöregedésének köszönhetően 2040-re az 5 milliót is meg fogja haladni a hamvasztások és temetések együttes száma.

LEGYEN HAMVASZTÁS VAGY HAGYOMÁNYOS TEMETÉS, A KOPORSÓ ÉS HAMVASZTÁSI URNA GYÁRTÁSÁT CSUPÁN PÁR CÉG URALJA.

A Hillenbrand (HI) kezében van a piac 50%-a, de egyre sikeresebb a Matthews International Corporation (MATW) is. Utóbbi a koporsógyártás mellett, számos más terméket és szolgáltatást is nyújt: digitálisan megtervezett sírkövek, mauzóleumok, emlékszobrok, vázák, ékszerek elkészítését is vállalják, sőt ezen felül még egy brand management üzletágat is működtetnek.  A Hillenbrand legfrissebb gyorsjelentése alapján a cég bevételének nagy részét a viszonylag új “Process Equipment” üzletág hozta a maga 19%-os éves árbevétel növekedésével. A részvényárfolyam örök csúcson tanyázik, több mint 100%-ot emelkedve az elmúlt 5 évben.

A Hillenbrand (HI) részvényeinek árfolyama

Kínában a parcella-bérbeadás a legjobb üzlet

2005-ben Kínában 100 millió ember volt 65 évnél öregebb. Az idősek száma várhatóan több mint 300 millióra fog emelkedni 2050-re. Kínában 36 évig volt érvényben az „egy gyerek rendszer”, amit a Mao korszak baby boomer időszaka előzött meg. Amerikához hasonlóan a kínai baby boomerek is most lépnek be nyugdíjas életéveikbe.

A régió legnagyobb temetkezési vállalata a Hong Kongban jegyzett Fu Shou Yuan (HK 1448). A vállalat által kínált átlagos temetkezési csomag ára 1000 és 3500 dollárnak megfelelő jüanba kerül, amit elmúlt évek gazdasági fellendülésének köszönhetően a kínaiak egyre inkább meg tudnak engedni maguknak. A vállalat teljes körű temetési és hamvasztási szolgáltatást, temetkezési hely bérbeadási és karbantartási szolgáltatást is nyújt, sőt a család kérheti, hogy a hamvasztott szerettük hamujából hamvasztási kristály ékszer készüljön, ami mindig a családdal lehet. Ezt a szolgáltatást, aminek ára 160 amerikai dollárnak megfelelő jüan, egyre többen igénylik Kínában. A legjövedelmezőbb üzletnek mégis a parcella-management számít, a kínai hatóságok szerint a következő években éves 35%-os növekedés várható. A kínai cégek területeket vásárolnak fel, amit felparcelláznak és hosszú távra bérbe adnak. A temetkezési vállalatok árbevétele 2015-ös 110 milliárd yuan-ról 2020-ra várhatóan 500 milliárd yuan fölé fog emelkedni.

A Fu Shou Yuan (HK 1448) árfolyama

Befektetői szemmel

A GYORS ÜTEMŰ NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS ELKERÜLHETETLEN VELEJÁRÓJA, HOGY AZ ÉVES ELHALÁLOZÁSI SZÁMOK IS NÖVEKEDNEK, AMI KÉTSÉGTELENÜL POZITÍV A TEMETKEZÉSI VÁLLALATOK ÁRBEVÉTELÉRE NÉZVE, VISZONT AZ ERŐSÖDŐ VERSENY, A SZOLGÁLTATÁSOK EGYRE NÖVEKEDŐ ÁTLÁTHATÓSÁGA ÉS ÖSSZEHASONLÍTHATÓSÁGA, TOVÁBBÁ A FOGYASZTÓI SZOKÁSOK ÁTALAKULÁSA GÁTAT SZAB A TOVÁBBI GYORS ÜTEMŰ NÖVEKEDÉSNEK.

A HI vagy SCI részvény grafikonjait vizsgálva, a magas hozamokat látva az a benyomása támad a befektetőnek, hogy magas növekedési potenciállal rendelkező tech-papírokat vizsgál, nem temetkezési vállalatokat. A Hillenbrand, és részben a Matthews International esetében is a gyors árbevételnövekedést a vállalatok korábbi, temetkezésből származó stabil és kiszámítható jövedelmének más szektorokba való befektetései hozták. Tehát a stabil temetkezési üzletág mellett más szektoroknak a kockázatát is megvesszük, ha ezekbe a papírokba fektetünk. Az SCI esetében az üzlet felskálázását és áremeléseit követően rövidtávon szintén nem sok EPS-növekedést előidéző faktor maradt. A további terjeszkedés sok esetben szabályozói korlátokba ütközne, áremelésekre pedig a fokozódó árverseny miatt nincs lehetőség.

Ettől függetlenül jövedelmező befektetés lehet e részvények beépítése a portfólióba azoknak a befektetőknek, akik hosszú távra fektetnek be, hiszen kiszámítható, stabil árbevétel és relatív magas osztalékhozam jellemzi ezeket a papírokat.

(Címlapkép: Davide Ragusa)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.