24,5 millió forint egy korty az 570 millió forintos whiskyből

picture

1,5 millió fontért, azaz potom 570 millió forintért kelt el a Sotheby’s londoni aukcióján egy üveg 1926-os The Macallan whisky októberben. Nem, nem egy hordó, hanem egy üveg.  Ha az árat le akarjuk bontani egy 3 centes pohárra, akkor meghökkentő 24,5 m Ft-os kortyot kapunk. Egészségükre!

Ez egyben új rekord is, az eddigi csúcs 1,2 millió font volt egy üvegért – minő véletlen, az a palack is ugyanennek a lepárlónak, ugyanebből a hordójából származott. Talán nem véletlenül terjedt el, hogy

A MACALLAN 1926-OS ÉVJÁRATÁNAK 263-AS SZÁMOT VISELŐ HORDÓJA A WHISKYK SZENT GRÁLJA.

Ebből a hordóból egyébként összesen 40 palack készült: 14 a hivatalos Fine & Rare cimkével, 12-12 Peter Blake brit és Valerio Adami olasz pop art művészek által tervezett és így róluk elnevezett dizájnnal, két további pedig gyűjtők által kért verzióban, amiből az egyik például Michael Dillon ír művész által tervezett és festett megjelenést kapott. Egy Adami példány egyébként tavaly egy edinburghi aukción tűnt fel és a mostani aukcióhoz mérten kifejezetten akciós, 850 ezer fontos áron kelt el.

Pletykák szerint a 40 palackból 1-et már felbontottak és elfogyasztottak.

33 év alatt százszorozott az ár

Mondhatjuk, hogy a whiskyben nagy pénz van, de ha meghalljuk, hogy ezek az igen ritka példányok 1986-ban, amikor a 263-as sorszámú hordót 60 év pihenés után lepalackozták, a piacot jól ismerő szakemberek véleménye és visszaemlékezései alapján 15000 font környékén kerültek piacra.. nos akkor csillan fel igazán a szeme a befektetőknek.

TEHÁT A WHISKY JÓ BEFEKTETÉS? IGEN. KÖNNYŰ VELE PÉNZT KERESNI? NEM.

Mint minden gyűjtői régiség, legyen az II. világháborús pilótakaróra, Napóleon gyerekkori koponyája vagy egy Shelby Cobra, úgy természetesen az antik whisky gyűjtése is igényel két nagyon fontos dolgot. Megbízható eladót és szakértelmet – előbbi például a nagy aukciós házak esetében adottnak tekinthető, de a neten sok a csaló hirdetés. Ahogy hamis órákba, úgy hamis whiskybe is könnyen bele lehet futni.

Mindezen túl azért nyilván a szerencsének is van szerepe. Adódik a kérdés, most mit lehet kapni 1000-5000-15000 fontért? Van választék,  de hogy ezek közül lesz-e egyáltalán, és melyik, ami csak egy jó befektetés, melyik pedig az árát a 26-os Macallanhez hasonlóan százszorozni képes bombaüzlet, annak megválaszolására nem mernénk vállalkozni.

Bár már a 80-as 90-es években is menő volt gyűjtemények birtokosainak lenni, mára ez a globális világban és pénzbőségben egészen elképesztő méreteket ért el. A Macallan már a 80-as években is egy nagyon exkluzív, de azért nem ennyire egyeduralkodó márka volt, az évtizedek alatt a minőség mellett az imázsépítésben páratlant alkottak.

DE A MOSTANI ÁRSZINTHEZ KELLETT EGY OLYAN TŐKEPIACI HANGULAT, OLYAN KAMATKÖRNYEZET IS, AMIBEN A HOZAMÉHSÉG MINDENNEK AZ ÁRÁT DRASZTIKUSAN MEGEMELTE –

a kötvények, részvények, ingatlanok, műtárgyak és brazil futballisták mellett a whiskyk, különösen a gyűjtői, antik whiskyk árát is.

Az idő pénz, de hordóban még több, mint az üvegben

Azt a nem túl bonyolult összefüggést, hogy minél idősebb az ital, tehát minél tovább pihen a skót felföldön vagy Islay szigetének tengerpartján egy hordóban, annál értékesebb lesz, nem nehéz észrevenni. Azt sem, hogy az érettebb, különlegesebb palackozások ára nagyobb mértékben emelkedik. (A következő, és a cikkben szereplő összes ábra forrása az alternatív befektetésekre, jelentős részben borra és whisky-re fókuszáló Stilonovisti 2018/19-es, több mint száz oldalas Whisky Market Report-ja.)

Az új palackozások esetében jobbára inkább elfogyasztandó termékeket találunk, bár természetesen egy ma még széles körben elérhető termék is ritkább és így értékesebb lesz 15 vagy 20 év múlva, a termék elsődleges felhasználási jellege miatt. Csak ne felejtsük ott a pincében vagy a sufniban a mama kompótja mellett. Nyilván az otthon, az üvegben elrakott ital nem érlelődik, ellentétben a lepárló kiváló körülményei között maradtakkal a hordóban, így később nem kérdés melyik lesz értékesebb.

JOBB VÁLASZTÁSNAK TŰNNEK A KÜLÖNBÖZŐ EGYEDI SOROZATOK, LIMITÁLT PÉLDÁNYOK, DE NE LEGYÜNK NAIVAK: AZ IGAZÁN JÓ VÉTELEKRE ILYEN ESETEKBEN FLIPPEREK HADA SZÁLL RÁ.

Flipperek, akik a szűk mennyiségben és valamiért vonzó termékeket azért vásárolják meg, hogy rövid időn belül, a limitált készlet kifogyása után rögtön, akár órákon vagy egy-két napon belül jelentős haszonnal próbálják továbbadni. A közelmúltban a Macallan egy kis példányszámú, limitált sorozatának a lepárló shopjában történő értékesítése botrányba fulladt, rendőri intézkedést igényelt…  Skótoknál ez meleg helyzet, pláne egy whisky shopban, még jó, hogy nem az íreknél történt.

A lepárlók forgalmának nagy részét azért nem az öreg whiskyk adják

Érdekes egyensúlyozás ez a lepárlók szemszögéből. A következő ábra egy népszerű márka termékskáláját mutatja be. Láthatóan a legrövidebb ideig tárolt és érlelt, 12 éves változat a legalacsonyabb ár ellenére is a volumen felét adja. Természetesen nagyon komoly számítások és elemzések döntik el, hogy a termelés mekkora részét meddig érlelik, mennyit és mikor dobnak piacra.

Általában elmondhatjuk, hogy a ritka whiskyk árszintje évek óta markánsan emelkedik. Jobban mint a nagy mennyiségben értékesített, „fogyasztásra szánt” italoké – az alábbi ábrán az látszik. hogy a legidősebb, de még kereskedelmi kategóriás italok árszintje is kilőtt az évek alatt.

De még nagyobb az ugrás az olyan indexekben, ahol többek között a nagyon kifinomult, aukciós rendszerekben értékesítésre kerülő palackok árszínvonalát demonstrálják.

Utóbbi kategóriában – brit tudósokról lévén szó – megkülönböztetnek gyűjtői és befektetői rangsort, és természetesen készülnek további rangsorok. Érdekes látni, hogy az ún. gyűjtői illetve befektetői rangsor komolyabban eltér, bár nyilván jelentősek az átfedések is a felsorolt lepárlók között. Az eltérés oka véleményem szerint az, hogy a gyűjtésnél mindenképpen beszélhetünk érzelmi kötődésről is. A gyűjtőt befolyásolja korábbi tapasztalata, a lepárló vagy az üveg felé megnyilvánuló szimpátiája, az esetleges akciós vásárlási lehetőség vagy uram bocsá’ a dizájn, a palackhoz kapcsolódó sztori.

Külön kiemelném a Port Ellen márkát ami a felsoroltak közül egyedüliként egy 1983-ban bezárt lepárló, tehát egy úgynevezett „lost distillery”. Ez az árazásban nyilván komoly pozitív tényező. Bár megjegyzem, a Diageo által megvásárolt lepárló hamarosan újranyit.

További érdekesség, hogy hosszú évek után először a befektetők kedvencének jelenleg nem a Macallan, hanem a Bowmore számít. Talán a közelmúlt árrobbanása a Macallan piacán már óvatosabbá tette, teszi a profikat.

Na de milyen a 1,5 millió fontos ital? Jó, de a szakértő ivott már jobbat is

Ebben a kérdésben fogadjuk el David Robertsonnak, a neves szakértőnek, a Rare Whisky 101 alapítójának, és egyébként 1994 és 2000 között a The Macallan lepárlómesterének véleményét. Mint említettem a 40 palackból pletykák szerint eddig 1 lett felbontva. Minták viszont nyilván rendelkezésre álltak, ő is erre hivatkozik. Visszaemlékezése alapján hihetetlenül gazdag, tele intenzív szárított gyümölcsökkel, szilvával, datolyával és elképesztő fűszeres illattal, szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal. Felidézte az érzéki narancslekvár, tőzeg és füst illatát, amelyet finom, szárító tölgy tanninnal készítettek a sherry hordóból, valamint a viaszos, lenmagolajra és bőrre emlékeztető jegyeket. Egy nagyszerű whiskynek tartja, de ivott már jobbat is, pl. a Macallan 1979-es Gran Reserva-t, de más lepárlóktól is találkozott hasonló jókkal.

Nézzünk szét az aktuális piacon, annak is a felső polcain

Jelenleg a cikk apropójául szolgáló Macallanból egy 1947-ben lepárolt és 15 év érlelés után 1962-ben palackozott ital potom  38500 euróért – kb. 12.7m Ft-ért – elérhető. Hasonlítsuk ezt össze egy 1966-ban lepárolt, azóta, tehát 52 éve hordóban érlelt és 249 társával együtt tavaly palackozásra került itallal. Figyelmes és elegáns ajándék egy  1966-ban született barátunknak és még 1 palack elérhető  belőle, 100 ezer euró alatt (97800 euró, 32.2 m ft). A feltörekvő Bowmore márkától egy 1964-es lepárlású és 31 éves, tehát 1995-ben üvegbe került változata elhozható 27000 euróért, azaz 8,85 m Ft-ért)

Ezen kis kitekintő után nem nehéz összefoglalni, hogy alapvetően a whiskybe történő befektetés hétköznapi halandóknak is vonzó lehetőség lehet. A könnyen elérhető és megbízható kereskedőkön, webáruházakon, aukciós oldalakon keresztül nagy választékból válogathatunk, így pénztárcától függően elég diverzifikált portfóliót lehet összeállítani, ami lehet csak hobbi, egy gyűjtemény, vagy alapos utánjárással, sok tanulással és még több szerencsével befektetés is.

A legjobb az az egészben, hogy ha valaminek nem megy fel az ára, legrosszabb esetben megisszuk. Próbálják meg ugyanezt egy értékpapírral vagy műkinccsel.

(Címlapkép: Sotheby’s / BBC)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.