Folytatódott a részvények felülteljesítése a kötvényekhez képest

A mesterséges intelligencia (AI) sztorija tovább repítette az elmúlt hónapban az amerikai részvénypiacokat, az S&P 500 index nagyon masszív ellenállási zónát tört át múlt héten. A további részvénypiaci emelkedés mellett szól, hogy az első negyedéves vállalati jelentések sokkal jobban sikerültek a vártnál, a szigorú monetáris politika pedig nagyon visszafogott negatív hatást gyakorolt eddig a gazdaságra.

picture

Az AI-sztori – amelyet néhányan már az új bikapiac kezdetének aposztrofálnak – külön útra terelte a részvény és kötvénypiacokat, a nagy technológiai cégek brutális felülteljesítést mutattak.

A fő kriptoeszközök (Bitcoin, Ethereum) közel 60 százalékos idei teljesítménye kiugró, de a részvénypiacok teljesítménye is jónak mondható. Ami azonban korántsem mondható el a kötvény- valamint nyersanyagpiacról.

A Nasdaq 100 index messze a legjobban teljesítő részvényindex az idei évben a maga 33 százalékos emelkedésével. A sorban ezt követi a régiós CETOP index, amely 17 százalékot értékelődött fel 2023-ban. Túlszárnyalva az S&P 500 index 12 százalékos és a nyugat-európai Stoxx Europe 600 index 11 százalékos  erősödését is.

Az arany továbbra is jól tartja magát idén, de májusban némi gyengeséget mutatott, mely az erősödő dollárnak is köszönhető volt. A növekedési kilátásokra jóval érzékenyebb nyersanyag index (-2%) kifejezetten gyenge hónapot tudhat maga mögött, különösen a réz (-5%) és az ezüst (-9%) esése miatt. Ezzel a két termék idei teljesítménye már a negatív tartományba csúszott vissza. Az olaj ugyanakkor nem tudott tovább esni májusban, az OPEC+ hétvégi találkozóját követően pedig újabb termeléscsökkentésről döntöttek, ami támaszt nyújthat a kurzusnak.

Az amerikai kötvényeknek kifejezetten rossz hónapjuk volt a részvényekkel szemben. Az amerikai adósságplafon körüli helyzet ugyan megoldódott, de a kiapadt amerikai kincstári számlát új kötvények kibocsátásával kell felduzzasztani a következő hónapokban. Ennek likviditáselszívó ereje lehet, amely magasabb kötvényhozamokhoz és részvénypiaci korrekcióhoz vezethet.

A várt nagy mennyiségű kötvénykibocsátás miatt a kötvénypiac nyomás alá került májusban, így a fejlett piaci, de főképp az amerikai kötvények alapvetően eséssel reagáltak. Különösen a magasabb átlagidejű kötvények estek, az amerikai hosszú papírok 2-3 százalékot értékelődtek le egy hónap leforgása alatt.

Részvénypiaci teljesítmény és árazás

Brutális Nasdaq 100 és amerikai részvénypiaci felülteljesítés jellemezte az elmúlt egy hónapot. Ezzel az emelkedéssel Európában csak a görög, valamint a lengyel piac tudott lépést tartani. Amivel szemben viszont a nyugat-európai piacok többnyire esést szenvedtek el az euró dollárhoz viszonyított gyengülésének is köszönhetően.

Különösen a technológiavezérelt Nasdaq értékeltsége kezd egyre hevültebbé válni az USA-ban, ami hamarosan korrekciót indíthat el. A Nasdaq 100 index már közel 1 szórással az 5 éves átlag P/E szorzó felett kereskedik, ami a mesterséges intelligencia körül kialakult eufória által vezérelt várható EPS-növekedésnek is köszönhető. Ezzel szemben a Russell 2000 jócskán alulértékelt, mivel itt a magas kamatokra érzékenyebb szektorok részvényei továbbra sem tértek magukhoz.

Az európai részvénypiacok lefordultak az idei csúcsokról. A korábban felülteljesítő európai indexek felől megindult az átallokálás az alapvetően alulsúlyozott amerikai részvénypiac felé. Bár ezt a folyamatot a P/E értékeltségek alapján nem látjuk racionálisnak, mivel az európai piacok mélyen az 5 éves átlagos értékeltségek alatt vannak.

A görög piac idei szárnyalása említésre méltó. A májusban megtartott választások a regnáló kormányt megerősítették pozíciójában. Így a piacbarát politika és a részvénypiaci felülteljesítés folytatódhat az ország tőkepiacán. Bár a kelet-európai régió részvénypiacaihoz képest a görögök kezdenek drágává válni, a jelenlegi 8,6-os előretekintő P/E szorzó jócskán elmarad az elmúlt 5 éves átlagtól, mely 11-es szorzó körül van.

Megérkezhet az erő a lemaradó papírokban

A rövid távú piaci szentimentindikátorok alapján a részvénypiaci hangulat egyre optimistább, de az AI-papírokon kívül egyáltalán nem általános az eufória. A CNN szentiment indexe a kapzsi tartományban tartózkodik május eleje óta. Míg az amerikai egyéni befektetők szövetsége által összeállított Bull-Bear arány esetében noha egyre több a bikák aránya, még mindig a medvék dominálnak. Emiatt a lemaradó papírok főleg az USA piacán felülteljesíthetnek, míg az idei nagy nyertesekben korrekció bontakozhat ki a következő időszakban.

(Borítókép: tőkepiaci kitekintő, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Teljesen felforgatja a tőzsdéket a mesterséges intelligencia

Olvasási idő: 5 p
Könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy a masszív 2022-es esések után július közepére az S&P 500 index megközelítse 2022 eleji élete csúcsát. Ha ennél is tovább emelkedik a piac, akkor könnyen lehet, hogy az idei év a mesterséges intelligencia mániájának az éveként vonul majd be a tőzsdetörténelembe.
picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Olvasási idő: 3 p
Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.
picture

Rárúgta a befektetőkre az ajtót a kamatemelések hatása

Olvasási idő: 4 p
A tavalyi év szenvedését követően jól indult 2023 a részvénypiac szempontjából. A bankcsődök árnyékában az elmúlt egy hónap teljesítménye eszköztől függően jelentősen eltért. Különösen erősen teljesítettek a klasszikus menedékeszközök, mint az arany vagy az ezüst, a részvénypiacok közül a technológiai szektor relatív ereje kiemelendő.