Mire figyeljünk a héten? – 2023. április 3.

Az új hét egyben új negyedévet is hozott, amely a Nagypénteknek köszönhetően rövidebb is lesz. Az előző negyedévet tekintve markáns Nasdaq felülteljesítést láthattunk, miközben a S&P 500 +7 százalékos teljesítménye is nyolc nagy technológiai komponensnek volt köszönhető. A rövid hét ellenére lesznek figyelemre méltó események a napokban.

picture

Nagypéntek – rövid hét, amerikai munkaerő-piaci adat, ISM adatsor, végleges PMI adatok, lengyel kamatdöntés

A hét kiemelt eseménye lesz a friss amerikai munkaerő-piaci adatsor. A várakozások szerint szerdán az ADP 204 ezer fős bővülésről számolhat be a márciusi hónapra, szemben az előző 242 ezer fővel. Pénteken érkezik a részletes munkaerő-piaci adatsor, ugyanakkor miután Nagypéntek miatt kereskedési szünnap lesz, érdemi reakció hétfőn érkezhet. Az elemzői prognózis szerint 240 ezer fős bővülést láthatunk a nem mezőgazdaságban foglalkoztattak számában, a februári 311 ezer fő után. Mindeközben a bérek 4,3 százalékkal nőhettek év/év alapon, amely némi mérséklődés az előző 4,6 százalékot tekintve. A pénteki adatsor a FED Nyíltpiaci Bizottságának következő ülését megelőző utolsó adatközlés lesz.

Az ISM Intézet feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe érkezik hétfőn, amely a februári 47,7-ről 47,5-re csökkenhetett, továbbra is zsugorodást jelezve. Ezen belül is kiemelt figyelem övezi a kereslettel kapcsolatos várakozásokat, amely az egyik első ilyen indikátor lesz a bankpánik óta. Csütörtökön publikálják a szolgáltató szektor aktivitását jelző párját, amely csökkenhetett az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is az emelkedés/csökkenés határát jelző 50-es érték felett tartózkodhat (előző: 55,10, várt: 54,60) A magasabb kamatok és a recessziós félelmek foghatták vissza a keresletet. Szerdán végleges beszerzési menedzserindex adatok érkeznek az S&P Global-tól, amelyek az előzetes olvasattal megfelelően alakulhattak.

Szerdán lengyel kamatdöntés lesz, ahol a várakozások szerint 6,75 százalékon hagyják az irányadó kamatot. Az infláció továbbra is meghaladja a jegybank 2,5 százalékos célját, az erősebb zloty némi enyhülést hozhat az energiaárak mérséklődése mellett. A helyi fizetőeszköz mintegy 4,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben februárban, amely a Bloomberg számításai szerint 0,2 százalékponttal csökkentheti a következő havi inflációs számot.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Csütörtökön német ipari termelés adat érkezik, amely a januári felpattanás után (+3,5%) stagnálhatott februárban.
  • US
    Amerikában az ISM és a munkaerő-piaci adatokra figyelhetünk. Emellett több FED döntéshozó is fog beszélni, amely tovább árnyalhatja a jegybank szerepét betöltő szervezet kamatpályával kapcsolatos várakozását.
  • CN
    A hétfőn érkezett Caixin feldolgozóipari PMI az elemzői várakozásoktól elmaradva stagnálást mutatott. Csütörtökön a szolgáltató szektor aktivitásáról kapunk új impulzusokat, amely az előző olvasattal megfelelően 55 lehetett.
  • HU
    Szerdán az ipari termelés februári statisztikáját publikálja a KSH, amelyet csütörtökön a kiskereskedelmi értékesítés, valamint a kereskedelmi mérleg követ.

A hét eseményei

A hét jelentési eseményei

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Rárúgta a befektetőkre az ajtót a kamatemelések hatása

Olvasási idő: 4 p
A tavalyi év szenvedését követően jól indult 2023 a részvénypiac szempontjából. A bankcsődök árnyékában az elmúlt egy hónap teljesítménye eszköztől függően jelentősen eltért. Különösen erősen teljesítettek a klasszikus menedékeszközök, mint az arany vagy az ezüst, a részvénypiacok közül a technológiai szektor relatív ereje kiemelendő.
picture

Lehet még egy váratlan hatása a Credit Suisse csődjének

Olvasási idő: 4 p
Apróbb részletnek tűnhet, de hosszú távon jelentős változást hozhat a banki ügyfelek és a bankrészvények tulajdonosai számára egyaránt a Credit Suisse több mint 16 milliárd dollár összegű AT1-es kötvényének leírása. A probléma megértéséhez fontos elsőként megérteni, hogy mik is ezek a kötvények.
picture

Bankválság: sikerül-e a pénzügyi karantén?

Olvasási idő: 6 p
Megérkezett a globális részvénypiac életébe az idei első nagyon komoly gamechanger esemény. Az ebből fakadó részvénypiaci kereskedési irány viszont egyelőre nagyon nem egyértelmű, tekintettel arra, hogy két egymással gyökeresen ellentétesen ható energia alakítja most a részvénypiaci mozgásokat.