Mit tanított 2022?

Háború, infláció, energiaválság, kamatemelések, háborgó piacok, lassuló gazdaságok, állandósuló járványok - az idei év sem volt egyszerű, bár lassan már kezdhetünk hozzászokni ezekhez a bizonytalan időkhöz. Ilyenkor néha egy-egy nap, olykor percek alatt fordul fel körülöttünk minden, újratervezést, alkalmazkodást kikényszerítve, és persze rengeteg tanulságot hozva. De kinek mit tanított a 2022-es év? Idén is feltettük a kérdést kollégáinknak.

picture

“Az árfolyamok nagyon gyakran a lépcsőn mennek fel az égbe, de aztán tényleg a gyorslifttel jönnek le. Minden nap hálát kell adni az adott nap és úgy általában az élet szép dolgaiért. És több Viktor Pelevin regényt kell olvasnom ahhoz, hogy valamennyire meg tudjam érteni a modern orosz néplélek működését” – foglalta össze Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája, hogy neki mit tanított ez a 2022-es év.

Kérdésünkkel – kinek mit tanított az év – legutóbb 2020 végén jártuk végig a kollégákat, arra az évre a pandémia nyomta rá különösen a bélyegét, a válaszok is ennek megfelelőek voltak. Valójában azonban az akkori problémák egy része ugyanúgy velünk maradt, néhány még fel is erősödött, és megjelentek mellette egészen újak. A helyzet tehát könnyebb biztosan nem lett.

“A pénzügyekben: a jó öreg inflációról az egész világon még mindig nagyokat tudnak vitatkozni, de az adósságelinflálási kényszerről csak ritkán és szégyenlősen esik szó. Úgy általában: a világ kettészakadása (újra) egyre látványosabb, nemcsak országcsoportok mentén, hanem a valódi békét keresők és a fegyveres álbékepártiak között is” – sorolta az idei év tanulságait Jobbágy Sándor, vezető makrogazdasági elemző.

Kovács Krisztián a Concorde üzletfejlesztési igazgatója szerint “a gonoszsággal párosuló ostobaságot újra és újra lebecsüljük, mint a világot mozgató tényezőt, ez az év emlékeztethetett minden javíthatatlan optimistát, közéjük sorolom magamat is, hogy illő alázattal érdemes gondolkodni fajunknak erről a két sajátosságáról.” Szerinte ez nem akadályoz a jó életlehetőségek (és a jó befektetési lehetőségek) megtalálásában, de fegyelmezettséget követel mindenkitől, aki legalább részben kézben szeretné tartani a sorsát.

Vidovszky Áron, a Concorde privátbanki üzletágának igazgatója hasonlókat emelt ki. “Ez az év rámutatott arra, hogy sokszor a történelemben valami mindig ugyanúgy volt, de mi újra meg újra elhisszük, hogy most majd máshogy lesz. Hát nem. Bizonyos törvényszerűségek évezredek óta működnek. A világ és a benne az emberek nagyon lassan változnak. Vagy leginkább sehogy.Gyurcsik Attila, az Accorde vezérigazgatója szerint is arra mutat rá ez az év, hogy “sajnos még mindig a középkorban vagyunk”.

Varga-Szilágyi Pétert, a Concorde privátbankárát a wishful thinking teljes elengedésére tanította az év, és erre rímel a Nagy Bertalan által összefoglalt tanulság is. “A legfontosabb, hogy ne hagyjuk elaltatni magunkat a piac által, az öt-hét éves trendek is tudnak gyorsan fordulni” – mutat rá a Concorde privátbanki üzletfejlesztési vezetője. Szerinte ebben a felfokozott világban a megnövekedett volatilitás mellett nem szabad beleszeretni az ötletünkbe/pozíciónkba.

A legnagyobb hibák egyike abban bízni, hogy ha valami már esett 60-70 százalékot, akkor onnan már nem fog további 30-40-et esni” – emlékeztet Bukta Gábor részvényelemző is. (Mellesleg idén tanulta meg azt is, hogy 50-es naptej nélkül nyaralni indulni és rokonokkal pénzügyekről vitatkozni mindig hiba.)

Varró Szilvia vezető privátbankár így írt az évről: “2022 nekem mérföldkő. Miközben a világ ismét teljesen összezavarodott (kitört a háború, amire nem is számítottunk, az infláció egekben, és hol ezt, hol azt nem lehet kapni), sokkal nagyobb kockázatokat kellett a pénzpiacokon felvállalnom, hogy elérjem ugyanazt az eredményt. Az infláció ellen így sem sikerült védekeznem. Mi magunk (mint család) rengeteg változást generáltunk, és az új iránykereséseket látva, azt kell mondanom, hogy nem tevékenykedtünk rosszul. Immár felnőttek a gyerekeim, kirepültek, fiam meg is nősült. Még barátkozom azzal a gondolattal, hogy anyós lettem. Ünnepek, visszagondolás, változás, alkalmazkodás – ezek mentén haladtunk. Tudjátok: Aki nem változik, úgy jár, mint a dinók!”

Kollégáink mellett megkérdeztük a Concorde podcast korábbi vendégeit is, Batta András zenetörténészt, Sz. Bíró Zoltán történészt, Lobenwein Norbert fesztiválszervezőt, Bartha Ákos táplákozáskutatót, valamint Fehér Gyulát az Oktogon Venturestől, nekik mit tanított az év.

Batta András: “2022 drámai év volt. Az ellentétek éve. Januárban megnyitottuk a Zene Házát. Minden korábbi elképzelésünket fölülmúlta lelkes fogadtatása, sikere. Az emberek valóban zenével játszanak a Városliget szívében. Aztán elsötétült a világ: soha nem éreztem ennyire közelinek a háborút – hiszen a hosszú béke generációjának tagja lehettem. Úgy látszik, ez sem tart örökké. De ellensúlyként föltűnt a szeretet megannyi megnyilvánulása, életem legszűkebb köreitől, körkörösen az egészen széles területekig. Sose voltam a tárgyak rabja, talán a zene megfoghatatlan és felfoghatatlan varázsa miatt, ami – a transzcendens világhoz fűződő, gyerekkoromtól intenzív kapcsolatom mellett, vagy inkább annak részeként? – végigkísér az életemen. Ez nem amortizálódik, nem veszti értékét, és jó pillanataimban átmelegít a kegyelem (értsd akárhogy is!) érzése. De persze az embernek nemcsak jó pillanatai vannak. Ahogy öregszem, egyre inkább rájövök, hogy sokkal többet kaptam az élettől, mint amennyit adtam. És sokkal jobban kellene örülnöm azoknak a fényeknek, amelyek éppen rám vetülnek, átszelve a sötétséget. Ti nem így vagytok vele? Talán ez volt számomra az elmúló év legfontosabb tanulsága.”

Sz. Bíró Zoltán: „A békének ára van, és ha azt nem fizetjük meg időben, később annak többszörösét kell megfizetnünk.”

Fehér Gyula: “2022-ben megtanulhattuk, hogy még a régóta fennálló meggyőződések sem örök életűek:

  • lehet 2, sőt 5 százalék feletti infláció a fejlett gazdaságokban is,
  • a mágikus 60/40 portfólió emelkedő kamatok mellett vajmi kevés védelmet nyújt,
  • a digitális aranynak nevezett bitcoinról pedig bebizonyosodott, hogy szűkülő likviditás és kamatemelések mellett még a fiat devizáknál is gyorsabban képes inflálódni az értéke.

2022-ben számos minimálisnak tartott kockázatú esemény bekövetkezett és szinte minden eszközosztály esett vagy legalábbis volatilis volt. Aki idén pluszban zár az felülteljesítette a legtöbb hedge fundot és joggal lehet büszke az eredményre.”

Lobenwein Norbert: “Lassíts le egy percre ember, leelőzted magad! (Idézet Kiss Tibitől)”

Bartha Ákos: “Az elmúlt évek, különös tekintettel az idei év felerősítette bennem az egyensúly, a kiegyensúlyozottság szerepét és jelentőségét. Hogy létfontosságúak a hosszú távú stratégiai tervek, de a túlélés érdekében tudni kell akár ad hoc áttervezni is. Tudni, hogy mikor siessünk, meneküljünk előre és mikor kényszerítsünk türelmet, alkalmazkodást magunkra. Érezni, hogy mikor szükséges reagálni a környezeti hatásokra és mikor érdemes csak szemlélni azokat. Hogy fontos elveszni az apró részletekben, de a fejlődés érdekében nem szem elől téveszteni a globális képet sem. Remélem, a 2023-as esztendőben majd legalábbis törekszünk az egyensúlyok elérésére és megtartására.”

Borítókép: idén is feltettük a kérdést kollégáinknak, hogy mit tanított nekik 2022, forrás: Getty Images

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Ezek voltak 2022 legolvasottabb cikkei

Olvasási idő: < 1 p
Hogy merre tart a világ, pontosan nem látjuk mi sem, a bizonytalanság még nagyobb, mint a korábbi éveben. Itt a Concordeblogon továbbra is igyekszünk elemző módon a hírek mögé nézni, kitartóan jelentkezünk a szerintünk fontos témákkal a hét minden munkanapján. Tartsanak velünk jövőre is!
picture

Mit tanított 2020?

Olvasási idő: 4 p
Azt a kérdést tettem fel többedmagamnak, ami visszatekintve az idei évre a legjobban foglalkoztatott: Mit tanított 2020? A megkérdezettek között szerepelnek a blog szerzői, Concorde-os munkatársak és nem a befektetési szakmában dolgozó barátok, akik a szakmájukból adódóan az átlagemberekhez képest is jobban érintettek voltak a járványhelyzetben.
picture

Ezek voltak 2021 legolvasottabb cikkei

Olvasási idő: < 1 p
Hogy pontosan merre tart a világ, azt nem látjuk mi sem, de az biztos, hogy mindig igyekszünk kitalálni, és elemző módon a hírek mögé nézni, a blogon pedig jövőre is a legforróbb témákkal várjuk majd az Olvasókat.