Jóval drágább lesz idén a szeretet ünnepe

Hónapról hónapra negatív meglepetés érkezik az inflációval kapcsolatban, a csapból is a drágulás folyik, a mai napon pedig ismét 50 bázisponttal várakozások feletti 22,5 százalékos éves inflációt kaptunk a hírekből. Nem újdonság az sem, hogy az élelmiszerek az egyik, ha nem a legnagyobb mértékben dráguló csoport volt a fogyasztói kosárban (csak az energia előzte meg a KSH kimutatásai alapján), nem utolsó sorban a lassan begyűrűző energiaáraknak köszönhetően. Azonban érdekes lehet megnézni egy egészen plasztikus példán keresztül, hogy mégis mennyivel lett drágább az életünk az idei ünnepi szezonra.

picture

Ehhez alapnak a KSH által mért, termékek szintjére lebontott adatbázist a legegyszerűbb használni. Azzal a kitétellel, hogy idén még csak a novemberi számok elérhetőek, valamint mindenkinek ízlés szerint a saját családi receptjeit. Természetesen ez jelentősen be is határolja a lehetőségeket. Hiszen például a mák árának hiányában alább csak diós bejglivel fogok számolni a „karácsonyinflációban”. Az olyan finomságokat is feláldoztam az egyszerűség oltárán, mint a különböző fűszerek. De a halászlébe is kerülhetett volna más hal (habár egy-egy szelet kenyeret azért odaszámoltam a tányér szélére a főételekhez). Így az alábbi értékek inkább közelítések, mintsem tűpontos számítások.)

Miután minden jogi nyilatkozatot letudtunk, nézzük tehát hogyan alakultak az árak az én „receptjeim” alapján:

A forralt bor összetételéből adódóan nehezen becsülhető, esetünkben például az ízesítéshez használt gyümölcsök húzzák fel az árát. Ezek a tavalyhoz képest több, mint 50 százalékkal drágultak. Az ételek tekintetében viszonylag kis szórást láthatunk a tavalyi évhez képest. Jól leképezik az élelmiszerek 43,8 százalékos novemberi inflációját.

  • A töltött káposzta némileg olcsóbb tudott maradni, köszönhetően az árstopos sertéshúsnak,
  • a mézeskalács pedig hasonló okokból drágult kevésbé. Ugyanakkor az elmúlt évek drágulásával együtt 2018 óta a legjobban dráguló tétel a karácsonyi asztalon.

Látható, hogy a mézeskalács közel dupla annyiba kerül, mint négy évvel ezelőtt. Amely nem meglepő, tekintve, hogy szinte minden összetevője a legtöbbet dráguló termékek között van (kivétel természetesen az ársapkás liszt és cukor). Érdekesség, hogy a tavalyi évhez hasonlítva az egyik legkisebb a drágulás ebben a fogásban, így tavalyhoz képest ezzel járhatunk a legjobban. Desszert fronton tavalyhoz képest jobban drágult a bejgli, azonban így is rosszabbul járunk a karácsonyi édességeinkkel, mint a hét eleji mikulás csomagokkal (még a szűk 3 hét eltérés nélkül is).

A KARÁCSONYI VACSORA JOBBAN DRÁGULT, MINT AZ AJÁNDÉKOZÁS. A TARTÓS CIKKEK 14, RUHÁZKODÁSI CIKKEK PEDIG 8 SZÁZALÉKOT DRÁGULTAK A TAVALYI ÉV NOVEMBERE ÓTA.

Ráadásul az elmúlt hónapok alapján várhatóan további 3 százalék drágulással számolhatunk a novemberihez képest, ha közvetlen karácsony előtt szerezzük be az ünnepi vacsora alapanyagait. Míg az ajándékok ezen a távon alig 1 százalékot drágulhatnak.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. december 9-én.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Itt a recesszió?!

Olvasási idő: 4 p
Már látszanak a romló gazdasági teljesítmény jelei. Az európai energiaválság miatt is gyengülő kereslet hatását, illetve a mezőgazdaság visszaesését nem tudta kompenzálni az egyelőre még erős teljesítményt nyújtó ipar.
picture

Női kézitáskák infláció ellen: nem hordani, tartani kell ezeket a csúcsdarabokat

Olvasási idő: 6 p
A tőkepiacok vergődésével párhuzamosan a befektetők keresik az alternatívákat. Gyakori például a luxuscikkek vásárlása. Van egy meglepő versenyző, ebben a mezőnyben, aki nagy szeletet hasít ki magának: a designer kézitáskák.
picture

Így ugrottak meg az élemiszerárak

Olvasási idő: < 1 p
Néhány hete írtunk arról, hogy a gabonaárak drasztikus emelkedése akár az arab tavaszhoz hasonló lázongásokhoz is vezethet. De nem csak a gabonapiacon látunk hasonló folyamatokat és nem is csak a háború vezetett idáig.