Eljött a kijózanodás kora

Elérkezett a kijózanodás kora a gazdaságban, mondta Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója a Concorde szerdai sajtóreggelijén, amelyen rajta kívül Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci stratégája, Jobbágy Sándor a cég vezető makrogazdasági elemzője, Móró Tamás vezető stratéga és Kovács Krisztián, a Concorde üzletfejlesztési igazgatója beszélgettek a sajtó képviselőivel.

picture

Gyurcsik szerint az aranykor véget ért, lezárult a tartósan alacsony infláció időszaka, amikor a fejlődő gazdaságok gyorsan növekedhettek, a válságok alatt pedig a fiskális és monetáris politika újabb és újabb mentőöveket dobhatott anélkül, hogy inflációt gerjesztett volna.

A korábbi időszakban több tényező szerencsés együttállásnak volt köszönhető, hogy az infláció alacsonyan maradt. Az egyik, hogy Kína és a közép-európai régió munkaereje bekapcsolódott a globális gazdaságba, így jelentős volt a munkaerőtöbblet. Emellett pedig kimondottan alacsonyak voltak a nyersanyagárak és az energiaárak is. Szárnyaltak a tőzsdék is, a Covid okozta visszaesésből is hamar magára talált a piac.

ENNEK AZ IDŐSZAKNAK AZONBAN VÉGE, A GLOBALIZÁCIÓ VISSZASZORULÓBAN. A JEGYBANKOK SZIGORÍTANAK, KITÖRT AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ. ELSZÁLLTAK A NYERSANYAGÁRAK, ÉS A NÖVEKEDÉS IS LASSUL, MÉG HA EGYÉBKÉNT A HELYZET NEM IS ÉRINTI EGYFORMÁN AZ EGYES ORSZÁGOKAT.

Mindez aligha átmeneti, hiába is várják sokan egy új aranykor eljöttét. Kovács Krisztián, a Concorde üzletfejlesztési igazgatója szerint a globális megatrendek most nem ebbe az irányba mutatnak. A korábbi állapotnak ugyanis nem önmagában a járvány és a háború vetett véget, a problémák – demográfia, egyenlőtlenségek, klímaválság – mélyebben húzódnak.

Gyurcsik Attila szerint most az egyik kulcskérdés, hogy mi történik majd az USA munkaerőpiacán. Ott ugyanis jelenleg kétszer annyi a munkahely, mint amennyi álláskereső van, és a hatvanas évek óta először van esély arra, hogy ár-bér spirál alakuljon ki.

A Fed ezt nyilvánvalóan szeretné elkerülni, Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makrogazdasági elemzője szerint azonban látható, hogy az amerikai intézmény sem csak az inflációra figyel. Az ugyanis évi nyolc százalék körüli kamatot indokolna, ami viszont túl nagy növekedési áldozattal járna. Jelenleg a Fed az inflációhoz képest keveset szigorít, a növekedés szempontjából viszont sokat, mondta.

Az amerikai kamatemelés a dollár erősödését is hozza, amit sokan megszenvednek. Például azok az országok, amelyek dollárban vannak eladósodva, mutatott rá Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. Szerinte tovább fokozza a problémákat a vállalati hitelek kérdése is. A cégek ilyen kamatszintek mellett csak drágán tudják magukat finanszírozni. Így várhatóak céges refinanszírozási gondok, csődök is jöhetnek.

Jónap Richárd szerint jelenleg mindössze néhány nagy papír tartja az amerikai részvénypiacot. Az indexeken még nem is látszik, mennyire rossz állapotban van a piac egésze. A Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci stratégája úgy látja, a 200 hetes mozgóátlag kulcskérdés, mert az történelmi léptékben is támaszt szokott jelenteni, ez az S&P 500-nál 3600 pontnál található. Ha nem tart ki a támasz, akkor akár 40-50 százalékos zuhanás is jöhet. Szerinte izgalmas gyorsjelentési időszak következik.

Köszönjük a jelenlévő médiapartnereknek, a Portfolionak, a Telexnek, a Forbes Magyarországnak, a Napinak, a Világgazdaságnak, Privátbankárnak, a 444-nek, a 24-nek, a VálaszOnline-nak és a Szabad Európának a részvételt!

(Borítókép: az egyik kulcskérdés, hogy mi történik majd az USA munkaerőpiacán, forrás: CFP)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.