Az idő pénz

Az elmúlt időszak kriptopiaci összeomlásával párhuzamosan rengeteg másodkézből eladó luxusóra jelent meg a piacon, ezzel lejjebb nyomva egyébként nehezen beszerezhető Patek Philippe vagy Rolex modellek árát is.

picture

A luxusórák között az olyan nagy presztízsű modellek, mint a Rolex Daytona vagy a Patek Nautilus 5711A most „sokkal olcsóbb”. Derült ki a Chrono24 órakereskedési platform Bloombergnek adott nyilatkozatából. A németországi, karlsruhei székhelyű vállalat – amelynek oldalán több mint félmillió órát kínálnak – úgy véli, hogy a kriptovaluták értékeltségének jelentős csökkenése is közvetlenül befolyásolta bizonyos luxusórák árait.

picture

A csúcsdivat egy nem létező világban lehet még nagyobb üzlet

A haute couture divatcikkek lényege a birtoklás és nincs ez másképp a metaverzumban sem. Az egyedi luxusdarabokat kínáló divatmárkák serényen igyekeznek egy nem létező világba, ahol a méret nem számít, de ahol a látszat ugyanúgy nagy üzlet. Sőt.

A kriptovaluták korábbi felértékelődése a luxustermékeket vásárlók új osztályát hozta létre. Ez példátlan áremelkedéshez vezetett a drága sneakerek, táskák, ékszerek és órák piacán is. Ezek a vásárlók az órákon belül nagyrészt ugyanazokat a modelleket kergették: a Rolex Daytona, a Patek Philippe Nautilus és az Audemars Piguet Royal Oak voltak a legnépszerűbbek,

EZEKET A KISKERESKEDELMI FORGALOMBA HOZATALUKKOR SZINTE LEHETETLEN IS VOLT MEGVÁSÁROLNI A LIMITÁLT DARABSZÁM ÉS HATALMAS KERESLET MIATT.

Éppen ezért felpörgött a másodkézből árult luxusórák piaca, az említett márkák gyakran hivatalos kiskereskedelmi áruk sokszorosáért találtak gazdára. Az alábbi ábrán látszik, hogy az említett modellek kiskereskedelmi ára mennyi volt a forgalomba hozatalkor, mennyi a 2019-es és a 2021-es áruk, hogy 2022-ben meddig emelkedett az értékük, illetve, hogy mennyibe kerül jelenleg egy-egy ilyen modell. Az órákkal még körülbelül négy-hétszeres árakon is kereskedtek a másodpiacon az idei évben.

A Jefferies elemzői becslése alapján az Egyesült Államokban a felső kategóriás termékek eladásainak tavalyi növekedése mögött 25-30 százalékban állhatott a kriptovagyon növekedése. Ahogyan azonban sok digitális token értékét vesztette, úgy látszik, hogy ezek a fogyasztók is fordulni látszanak.

Másodkézből árult luxusórák piaca USA

Forrás: Bloomberg Opinion

A fenti ábrán a Subdial50 Index szerepel, ami az ötven, másodpiacon legtöbbet kereskedett órának az árait követi. A másodpiacon árult órák ára az év elején tetőzött, azóta csökkenés látható. Ez pedig összefügghet azzal is, hogy a vezető részvényindexek lejtőre kerültek. A bitcoin is közel 70 százalékot esett november óta. A fenti ábrán látható óramodellek árai máris körülbelül 25 százalékkal vannak a csúcs alatt.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. augusztus 19-én. Borítókép: nagy presztízsű modellek, mint a Rolex Daytona, forrás: Chrono24)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.