Kritikus időszak jön a tőzsdéken, nem sok jóra számíthatunk

Sportból átemelt lózunggal élve: a bevált taktikán ne változtass. Kénytelen vagyok én is ismét azzal indítani az amerikai negyedéves jelentési szezonra szánt gondolataimat, amivel az előző szezon előtt. Akkor így kezdtem: “úgy tűnik, túl sok pozitívumra nem számíthatnak a piaci szereplők”. Sajnos a megállapítás továbbra is áll, sőt: a makrogazdasági folyamatok azóta nem hogy javultak, de még romlottak is. Hatalmas meglepetés, hogy mindezek ellenére az amerikai piaci eredményvárakozások érdemben nem változtak.

picture

Nagy bizonytalanság az elemzők körében

Az amerikai részvénypiac 1970 óta a legrosszabb első féléves teljesítményét produkálta. A 20 százalékot is meghaladó mértékű indexszintű esést látva a kitartó bikák, – például a J.P. Morgan nagyrabecsült kvant guruja, Marko Kolanovic, akit a CNBC évekkel ezelőtt “Half man, half God”-ként konferált fel – azt a véleményt osztják, hogy a sok rossz be van már árazva. Kolanovic óriási ralira számít az év hátralévő részében, január óta hétről hétre, hónapról hónapra sürgeti ügyfeleit, hogy meg kell venni a piacot.

Ezzel szemben Kolanovic opponense, a Morgan Stanley amerikai részvénystratégája, a Wall Street-i elemzők egyik, ha nem a legnagyobb medvéje, Mike Wilson jó ideje arra figyelmeztet, hogy komoly esés előtt áll az amerikai részvénypiac. Egy dologban azonban még két hete is egyetértettek: a júniusi hó- és negyedévvégi portfólióátrendezések kapcsán mind a ketten hasonló mértékű, 5-7 százalékos részvénypiaci emelkedést vártak. Ez egyáltalán nem jött be, és jól rámutat arra, hogy milyen mértékű bizonytalanság uralkodik a piacokon az elemzők körében is.

Az S&P 500 20 százalékos esését, a még továbbra is masszív likviditásbőséget és az alulpozícionáltságot látva nem feltétlen volt alaptalan persze kijelentésük. Azonban, hogy a bear piaci trend folytatását prognosztizáló Wilsonnak, vagy a trendfordulót folyamatosan előrejelző Kolanovic-nak lesz-e igaza,

AZ A NEGYEDÉVES JELENTÉSEKET KÖVETŐEN MINDEN BIZONNYAL KI FOG DERÜLNI.

Fájdalmas hetek jönnek

A mostani jelentési szezont talán a korábbiaknál is nagyobb figyelem övezi. Az egyre valószínűbb gazdasági visszaesés ellenére az amerikai részvényelemzők struccpolitikát folytattak az elmúlt hónapokban. A számok arról árulkodnak, hogy a vállalati profitvárakozások, de különösképp a jövedelmezőségi mutatók tekintetében szinte alig számolnak visszaeséssel, ennek pedig profit warning cunami és irgalmatlan nagy kijózanodás lehet a következménye. Aggodalommal követjük, hogy a fogyasztói szentiment-indikátorok, valamint az előremutató profitmarzs vonatkozásában

EKKORA TÁTONGÓ ŰR AZ ELMÚLT 20 ÉVBEN MÉG SOHASEM RAJZOLÓDOTT KI.

A jelentési dömping szokásos módon a nagybankok negyedéves riportjaival indul el. A Factset gyűjtése szerint a második negyedévre 4,1 százalékos év/év EPS növekedést vár a piac, ami elenyészően rosszabb csak a három hónappal ezelőtt várt 5,9 százalékos bővülési ütemtől. Az azonban a várakozásokból látszik, hogy a reál EPS növekedés mértéke az inflációval korrigálva a negatív tartományba eshet. Ez azt jelenti, hogy a vállalati profitok az infláció mértékénél alacsonyabb ütemben növekedhettek csak a júniussal záruló negyedév során, ergo a költségek növekedését a bevételek növelésével már nem voltak képesek kompenzálni a társaságok.

picture

Öveket becsatolni, nagyon rázós időszak jöhet a tőzsdéken

Szokásos módon a nagybankok negyedéves riportjaival indul el a héten a jelentési szezon az Egyesült Államokban, azonban úgy tűnik, túl sok pozitívumra nem számíthatnak a piaci szereplők.

A Wall Street-i elemzők rövidtávú előrejelzéseit nem igazán bolygatta meg a gazdasági krízis réme, az EPS várakozást az elmúlt három hónapban csupán 1,1 százalékkal módosították lefelé. A recessziós kockázatok fényében ez azért is megdöbbentő, mert az elmúlt 5 évben egy-egy negyedévben átlagosan 2,4, az elmúlt 10 évben 3,3, míg az elmúlt 15 évben 4,7 százalékkal vágták meg a várakozásokat.

EZ ALAPJÁN NEM LENNE NAGY MEGLEPETÉS, HA AUGUSZTUS ELEJÉRE EGY HALOMNYI LEMINŐSÍTÉS SZÜLETNE MEG.

A 11 szektor közül a negyedév során csupán négy szektor kilátásain javítottak az elemzők. Míg az energia- és az alapanyagszektor Q2-es eredményvárakozása jelentősen javult, addig a tartós fogyasztási szektorra vonatkozó EPS várakozáson majd 20 százalékot rontottak az elemzők. Mindenki megnyugtatása végett tehát volt tehát olyan szektor, ahol nem aludtak bele az uborkaszezon közeledtébe.

Az elmúlt negyedévben az S&P 500 index értékeltsége a viszonylag stabilan tartott eredményvárakozások, valamint a részvények korrekciójának köszönhetően jelentősen leesett. Míg április elsején a 12 havi előretekintő P/E mutató 19,5 volt, addig július elsején régen nem látott alacsony szinten, mindössze 15,8-on állt. A részvénypiaci esés tehát eddig szinte teljes egészében a befektetők által elvárt egyre magasabb kockázati prémiumnak és elvárt hozamnak volt köszönhető, mintsem az eredményvárakozásokban bekövetkező változásoknak.

Most lehetne helyrerakni a várakozásokat

Izgalmasabb kérdéseket vet fel, hogy a vállalatok milyen előrejelzésekkel rukkolnak elő a következő hetekben. Az első félévben uralkodó piaci hangulat és a romló kilátások alapján egyáltalán nem lenne meglepő, ha a vállalatok nagyrészt negatív és óvatos előrejelzéseket tennének közzé ebben a jelentési szezonban. A várakozások menedzselésének azért is lehet nagy szerepe, mert ilyen depresszív tőkepiaci hangulatban egy-egy negatív hír, vagy elemzői leminősítés sem feltétlen ront már sokat a részvény megítélésén és árfolyamán. Ez ráadásul kifejezetten igaz lehet akkor, ha a részvénypiaci hangulat a jelentés napján, vagy azt megelőzően épp kedvezőre fordul.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT MOST LEHET ITT AZ IDEJE ANNAK, HOGY AZ EGYRE INTENZÍVEBBEN A GAZDASÁGRA ZÚDULÓ TRUTYI EGY JELENTŐS RÉSZÉT BELEGYÖMÖSZÖLJÉK AZ EREDMÉNYEKBE ÉS AZ ELŐREJELZÉSEKBE A MENEDZSMENTEK.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. július 8-án. Borítókép: kritikus időszak jön a tőzsdéken, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.