Egyre jobban szétválik a magyar kötvénypiac és a devizapiac?

picture

Bár a gyenge forinthoz hasonlóan a hosszabb lejáratú kötvények sem erősek, mégis találunk látványos divergenciát a két szegmens között. Az áprilisban folytatódó, majd májusban felgyorsuló forintgyengülés közepette (a 400-as történelmi csúcs közelébe emelkedő EURHUF árfolyammal) a külföldiek étvágya a forintban denominált magyar állampapírok (HGB) iránt nem csökkent, sőt. A külföldi tulajdonosok birtokában lévő állomány május végére új történelmi csúcsra, 5400 milliárd forint közelébe emelkedett. Májusban, amikor a forint 4,5 százalékos leértékelődés ellenére még euróban számítva is nőtt az állomány, hiszen a forintban számolt bővülés a devizaleértékelődést meghaladó, 5,1 százalékos volt.

Eközben ugyan kissé csökkent a külföldiek által tartott kötvényállomány átlagos futamideje, de továbbra is 5 év fölött maradt. A lapos hozamgörbe nem feltétlenül ösztönöz a futamidő további hosszabbítására. De ha a jelenlegi forintszintekből kiindulva közép-hosszútávon már devizaárfolyam-erősödéssel kalkulálnak, vonzó lehet egy 5 év körüli átlagos futamidejű forintos kötvényportfólió tartása.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.