A Waberer’s is kaszálhat az Indotek horvát terjeszkedésén

Bár a siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni, az Indotek horvátországi terjeszkedése közvetetten a Waberer's számára is gyümölcsöző lehet a jövőben. Több, független történés folytán ugyanis olyan kellemes helyzetben találhatja magát a vállalat menedzsmentje, melyről korábban talán álmodni sem mertek.

picture

Mint ismert, a magyar-amerikai tulajdonú Indotek cégcsoport megvásárolja a Sberbank 43 százalékos részesedését a Fortenovában. A Fortenova grupa 2019. április 1-jén alakult meg az egykoron Agrokorként ismert horvát konglomerátum átstrukturálását követően. A vállalatcsoport a régió legnagyobb munkáltatója, közel 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Főtevékenységei közé többek között a mezőgazdaságot és a kiskereskedelmet sorolhatjuk, portfóliója több mint 100 márkát tartalmaz. A vertikális integrációnak köszönhetően saját hálózatán keresztül a Fortenova Csoport 3 milliárd euró feletti bevételével Délkelet-Európa legnagyobb kiskereskedője is egyben.

Bár vertikálisan integrált cégcsoportról beszélünk, a Fortenova a logisztikai szolgáltatásokat korábban nem integrálta portfóliójába. Ugyanakkor rengeteg áru megmozgatásáról, raktározásáról és logisztikájáról van szó, az Indotek megjelenése áttörést jelenthet a Waberer’s jövője szempontjából is. Az Indotek a Waberer’s Nyrt. 30,99 százalékos nagytulajdonosa. Meglátásunk szerint a logisztikai szolgáltatások terén több évtizedes tapasztalattal rendelkező cég a Fortenova logisztikai igényeit egy jól megszervezett alvállalkozói rendszerrel képes lehet kiszolgálni. Legalábbis úgy gondoljuk, a tulajdonos szempontjából kifejezetten racionális és előnyös lehetne a közeljövőben ezt a jelentős szinergiát kiaknázni.

AMI AZT ILLETI, A WABERER’S-NEK BIZONYOS SZEMPONTBÓL NAGYON TÁMOGATÓ A BELSŐ ÉS A KÜLSŐ KÖRNYEZET IS JELENLEG.

Közel egy évvel a Waberer’s tulajdonosi körének átalakulását követően 2021 decemberében a menedzsment egy új, világos stratégiát jelentett be. Ennek része volt a Balkánon való megjelenés is. Bár deklarált célpontokat nem azonosított a cég, sejthető volt, hogy az Indotek déli irányú terjeszkedésének farvizén a Waberer’s első körben Szerbiában vagy Horvátországban terjeszkedhet a közeljövőben. Földrajzi szempontból ugyanakkor Szerbia jobb választásnak tűnhetett volna Horvátország EU-tagsága ellenére is. Utóbbi országot furcsa alakja és a sok sziget miatt logisztikai szempontból kifejezetten macerás kiszolgálni.

MOST AZONBAN FORDULHAT A KOCKA ÉS HORVÁTORSZÁG PRIORITÁST ÉLVEZHET. 

Az Oroszországgal szemben hozott amerikai és EU-s szankciós csomag miatt a Sberbank körül kezdett elfogyni a levegő. Emiatt jobbnak látták, ha megválnak a jelentős horvát kitettségtől. Korai lenne következtetéseket levonni, de a felvásárlás hatósági engedélyezését követően egy lépéssel közelebb kerülhetne a Waberer’s életének egyik legnagyobb üzleti lehetőségéhez.

Ha a felvásárlás lezárul, és az Indotek később a Waberer’s-t megbízná a logisztikai szolgáltatás elvégzésére, akkor a fuvarozó leghamarabb már jövőre profitálhatna a konglomerátum kiszolgálásából. Ennek eredményeként ez egy masszívan értékteremtő befektetés lenne az Indotek és a kisrészvényesek számára is egyaránt, amely hosszú távon stabil és magasabb jövedelmezőséggel kecsegtetne.

A Waberer’s további terjeszkedése kikövezett útra került, melynek megágyaz a társaság kényelmes likviditási helyzete is. A Waberer’s április 1-jén zártkörű kibocsátás keretében 111 millió euróért 10 éves lejáratú fix kamatozású kötvényt bocsátott ki. A 2021 decemberében bemutatott stratégiának megfelelően a társaság a befolyt összeget saját raktár építésére, regionális akvizíciók és flottacserék finanszírozására, valamint meglévő hitelei refinanszírozására fordíthatja.

Ez arra utal, hogy a társaság a meglévő, mintegy 40-45 millió eurós banki hiteleit törlesztheti, a fennmaradó 65-70 millió eurót pedig növekedésre fordítja, beleértve a stratégiának megfelelő balkáni expanziót is. Ez bizakodással töltheti el a befektetőket.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.