Jaksity György: Túlhajtottuk a hatékonyságnövekedést

“A szörnyű dolgokra nem lehet száz százalékban fölkészülni, de azért ilyen alacsony szinten felkészülni felelőtlenség.” - mondta Jaksity György a 24.hu-nak adott interjújában, ahol egyebek mellett beszélt az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány hatásairól, és a régóta esedékes inflációról is.

picture

A Concorde igazgatóságának elnöke szerint az európai politika óriásit hibázott, amikor nem akarta elfogadni lehetséges kimenetnek azt, ami most történik. “Még csak az elemzés szintjén sem foglalkozott a háború lehetőségével” – mondta. Ha megtette volna, most nem kellene kapkodni, hogy legyen-e olajembargó, milyen szankciókat alkalmazzunk Oroszországgal szemben. Nem kellene bepótolni nyolc év elmaradt gondolkodását, csak elő kellett volna venni a kész forgatókönyveket. “Ezzel szemben Vlagyimir Putyin elővett egy olyan forgatókönyvet, amelynek megvalósítására nyolc éve készül.”

Putyin alighanem azt gondolja, hogy jön pár nehéz év, de teljesen nem akar kijelentkezni a nemzetközi közösségből. Nem is tud, hiszen számos gazdasági, kereskedelmi, politikai kapcsolat révén Oroszország szerves része a világnak. Most nyugaton sorban vagdossák el ezeket a szálakat azért, hogy minél jobban fájjon a háborús agresszió az oroszoknak. Oroszország ezáltal elszigeteltebb lesz, komoly kárt lehet neki okozni, de mindennek ellenére Putyin alighanem eléri, amit akar. “Még ha nehéz is lesz győzelemnek nevezni a kialakult helyzetet.”

Európának is fájdalmas, ami történik, és két dolgot át is kell gondolnia. Rövid távon azt, hogy ha Európa és az Egyesült Államok nem áll ki maximálisan humanitárius és emberi jogi kérdésekben, akkor “ki és mikor gondolja úgy legközelebb, hogy bármikor bármit szét lehet lőni, embereket lehet halomra gyilkolni, akár civileket is, mert az átmeneti gazdasági szankciókon kívül nem lesz komolyabb következménye.” A hosszútávú kihívás pedig az, hogy elkezdünk-e változtatni:

ha már 2014-ben nem kezdtünk el azon gondolkodni, hogy az orosz energiafüggőség nem csupán geopolitikai, de klímavédelmi szempontból sem egészséges, akkor most megtesszük-e?

A Concorde elnöke beszélt a koronavírus-járványról is, amire szerinte senki nem számíthatott, noha kissé hasonlít a háborúra abban az értelemben, hogy virológusok, klímaszakemberek hada mondta korábban azt, hogy a korábbi kisebb, regionális járványok után jöhet egy világméretű pandémia, ami a Coviddal meg is érkezett. “De még a leggazdagabb, legjobban működő egészségügyi rendszerrel rendelkező országok sem voltak felkészülve” – idézte fel.

És Jaksity szerint a válság kezelése sem volt megfelelő. “Elképedve állok az előtt, hogyan lehet klasszikus keresleti oldalú ösztönzést megvalósítani egy olyan helyzetben, amikor nagyon súlyos kínálati probléma is van.” Nyilvánvaló, hogy ez nem egy klasszikus válság, amit mondjuk a hitelezés túlhajtása okozott, mint 2008–2009-ben. Volt ugyan keresleti sokk is, hiszen leálltak a gyárak, megnőtt a munkanélküliség, kiesett az emberek jövedelme, azzal együtt a fogyasztása, azaz be kellett lépni keresleti oldalról, de közben nézni kellett volna azt is, hogy van egy kínálati sokk. Ilyenkor a gazdaságpolitika naponta alakul.

Jól paraméterezni, megfelelő dinamikával követni a járvány vagy éppen a háború alakulását, ott kezdődik a finesz. Én a fineszt nem látom sehol. És hogy ennek mi a következménye? Például az infláció.

Szerinte tíz éven keresztül a közgazdász szakma értetlenül nézte, hogy nincs infláció, miközben elképesztő a monetáris expanzió. “Hát lett. Nem az volt a probléma, hogy nem igaz, amit addig megtanultunk a közgazdasági alapvetésekről, csak hosszú ideig tartott, mire megvalósult.”

A járvány is, a háború is véget ér egyszer, de a hosszútávú hatásokról nem beszél senki, pedig ez a legizgalmasabb. A vállalatok vezetőit egy folyamatosan újratermelődő hatékonysági kényszer hajtja abba bele, hogy még olcsóbban termeljenek. De egyre kevésbé tudjuk kezelni az ellátási láncok és egyáltalán a globalizációs folyamat bonyolultságát, “túlhajtottuk a hatékonyságnövelést” – mondta.

Jaksity György az interjúban beszélt még a rezsicsökkentésről, uniós pénzekről, magyar külpolitikáról, költségvetésről és a kétharmados Fidesz-győzelemről is.

A teljes interjú itt olvasható.

(Borítókép: Jaksity György, a Concorde igazgatóságának elnöke, forrás: Mohos Márton / 24.hu)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.