Kincs, ami nincs

picture

Többször írtunk már a Concordeblogon a lakossági, vagy kisbefektetők újdonsült hobbijáról, a mémrészvényekről és ezek kimagasló teljesítményéről a pandémia időszaka alatt. Most a Morgan Stanley publikált egy érdekes ábrát arról, hogy mégis milyen hozamokat érhettek el a lakossági befektetők az elmúlt két évben. A bank kereskedési részlege publikusan elérhető és saját adatok alapján készített becslést a lakossági befektetők teljesítményéről a kereskedett részvények alapján.

Morgan Stanley ábra: milyen hozamokat érhettek el a lakossági befektetők az elmúlt két évben
A kisbefektetők becsült teljesítménye 2020 januárjától

A fenti ábrán látható, hogy a lakossági befektetők felülteljesítették a benchmarkként használt S&P 500 Indexet a 2020-as év nagy részében. Azonban a spekulánsok célkeresztjében lévő, felkapott részvények nagyobb mértékű korrekciójával a felülteljesítés is megszűnt. A lakossági befektetők hozama a bank becslése alapján 2021 tavasza óta a vezető amerikai index alá esett, és azóta sem sikerült meghaladnia azt. A bank nem bontotta le papírok szintjére a lakossági kedvenceket és mozgatórugóikat. De a főbb okok között lehet, hogy a mémrészvények iránti őrület lecsillapodott, és a “karanténpapírok” közötti nagy kedvencek – mint a Peloton vagy a Zoom – sem tudták megugrani a befektetői várakozásokat.

A kisbefektetők becsült és az S&P 500 Index teljesítménye között azóta még tovább nyílt az olló. Ugyanis a lakossági befektetők által közkedvelt cégek teljesítményét negatívan érintette a piaci szereplők által beárazott Fed-kamatpálya. Általánosságban elmondható, hogy az emelkedő hozamkörnyezet nem túl kedvező ezen papírok számára, mert az emelkedő kamatokkal leginkább szűkülő likviditás és csökkenő kockázatvállalási hajlandóság jár együtt.

A fenti ábra jól szemlélteti, hogy a tőkepiacok szempontjából mennyire fontos a pszichológia. A különböző mániák és a csoportos spekuláció együttes jelenléte nem újkeletű jelenség a tőkepiacokon, a lefutásuk mind időben, mind emelkedésben eltérhet, azonban a lefutás karakterisztikája közel azonos, és általában ugyanúgy végződik…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.