Naplóbejegyzés: be first, be smarter or cheat

picture

“Háromféleképpen lehet megélni ebben az üzletben: legyél az első, legyél okosabb, vagy csalj. Én nem csalok. És bár szeretném azt hinni, hogy van néhány nagyon okos emberünk ebben az épületben, sokkal könnyebb elsőnek lenni”

– mondja Jeremy Irons a Margin Call (Krízispont) meghatározó jelenetében, ahol egy befektetési bank vezérét játssza.

A kriptopiacra különösen igaz, hogy könnyebb sikereket elérni azzal, ha első valaki. Jó példa erre a Pantera Capital, akik az elsők között kezdtek az új iparágra fókuszálni, és elképesztő hozamokat értek el. Főként az aktív portfóliókezelésükkel és az „early-stage token fund” által.

De számos más szereplőt is említhetnénk, napjainkban az országonként eltérő szabályozási környezet, a hihetetlen gyorsan megjelenő újabb innovációk a régi vadnyugati viszonyokat elevenítik fel a kriptopiacon, ahol a nem hatékony piac számos érdekes anomáliát eredményez. Aki pedig időben kapcsol, nagyon jól tud keresni.

KOMOLY MÉRFÖLDKŐNEK TEKINTHETŐ PÉLDÁUL, HOGY OKTÓBER 19-ÉN ELINDULHATOTT AZ USA-BAN AZ ELSŐ OLYAN ETF (BITO), AMELY HATÁRIDŐS POZÍCIÓKKAL KÉPEZI LE A BITCOIN ÁRFOLYAMVÁLTOZÁSÁT.

Az új termékre a befektetői kereslet hatalmas volt. A BITO ETF-be két nap alatt 1 milliárd dollár tőke érkezett. Novemberre már a 1.4 milliárd dollárt is meghaladta az eszközérték.

Időről időre pedig arbitrázslehetőség adódik a Bitcoin határidős és spot árfolyama között, amelynek számos oka van. Például a határidős görbe alakja, vagy az, hogy a határidős termékben tőkeáttételes pozíciókat tudnak felvenni a befektetők. Illetve a kriptopiacra jellemző, hogy számos kisbefektető és viszonylag kevés intézményi befektető van.

A BITO PIACRA LÉPÉSÉVEL EZ AZ ANOMÁLIA ÚJRA LÁTVÁNYOS LETT.

A Bitcoin határidős és spot árfolyama között jelenleg az elmúlt hat hónap legnagyobb eltérése adódott. Így azok a befektetők akik tudnak ilyen termékekben kereskedni, 15 százalékos éves hozamot tehettek zsebre az arbitrázslehetőségnek köszönhetően. Ezek a befektetők többnyire azok a nagy hedge fundok akik elsőként mérték fel az üzleti lehetőséget és kiépítették a szükséges infrastruktúrát.

Léteznek ennél rázósabb arbitrázslehetőségek is, mint például amit a napokban Indiában lehetett látni. Az indiai keményvonalas kriptoszabályozás hírére komoly eladási hullám alakult ki a WazirX platformon, ahol a legtöbb indiai kereskedik. Egyes altcoinok esetében az árfolyam pillanatok alatt esett 20 százalékot. De ha csak a Bitcoin eseténél maradunk: a WazirX-en 14 százalékos esést láthattunk, miközben a Binance platformján fél százalékot.

Az ilyen típusú lehetőségek legnagyobb problémája a méret, vagyis intézményi mérettel nem annyira megvalósítható, és nehézkes a tőzsdék közötti pénzmozgás jogi és egyéb technikai megvalósítása, viszont nem lehetetlen, ha felkészült szereplők várják a lehetőséget.

Hatékony piacon a hasonló anomáliák másodperc töredéke alatt szűnnek meg, ugyanakkor a kriptopiacon még huzamosabb ideig fennmaradhatnak hasonló lehetőségek, főként, miután november közepén a SEC elutasította a VanEck Spot Bitcoin ETF kezdeményezését, ezzel tovább növelve a “krízispontot”, és a dinamikusan fejlődő piacon még mindig lesznek olyan alszegmensek, ahol az elsők előnye felbecsülhetetlen.

Címlapkép: Jeremy Irons a Krízispont című filmben, forrás: IMDb)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.