Delta variáns: mászóka a félelem falán

Van az a tőkepiaci mondás, hogy a legnyugodtabb piaci emelkedések, új csúcsok jellemzően akkor vannak a tőkepiacokon, amikor a félelem valamilyen formában állandóan jelen van. Ezt angolul a „climbing in a wall of worry”-nak hívják, magyarul a félelem hátán/falán emelkedő piacra utal.

picture

Az emberi psziché a múlt eseményeit, különösen a közelmúlt eseményeit, sokkhatásait extrapolálja, újbóli bekövetkezésének valószínűségét felnagyítja. Tavaly nagyot esett a koronavírus miatt a piac, ergo idén mindenki ennek az ismétlődését várja, és az ok is ott van: a delta variáns.

VISZONT AMIKOR MINDENKI A PIAC ESÉSÉT VÁRJA EGY SOKAK SZÁMÁRA NYILVÁNVALÓ OK MIATT, AKKOR AZ RITKÁN SZOKOTT BEKÖVETKEZNI.

Ráadásul van egy csomó félreértés, amely a delta variáns kapcsán megjelenik. A legtöbb eddig elérhető kutatás szerint a delta variáns ellen a legnagyobb tételben beadott nyugati vakcinák, tehát az Astra, Pfizer és a Moderna mind kiválóan védenek. A hatásosságuk lehet ugyan alacsonyabb, de itt érteni kell azt, hogy az egészségügyi hatóságok szempontjából mást jelent a hatásosság, mint a tőkepiac szempontjából. Az egészségügyi hatóságok a vakcinák hatásosságát a megfertőződés megakadályozásában mérik. A tőkepiac és a gazdaság szempontjából az egyetlen lényeges dolog, amit mérlegelni kell, hogy van-e esély egy újabb 4. hullámra, amelynek következtében ismételten a gazdaságokat érintő súlyos lezárások, a mozgási szabadság korlátozása várható.

Így a vakcinák hatásossága a gazdaság szempontjából abban mérendő, hogy van-e esélye annak, hogy újra megtelnek a kórházak és ismét túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer. E tekintetben, pedig a fent említett vakcinák hatásossága igen magas, 80-90 százalék feletti. Legalábbis mérvadó szaklapban, egészségügyi kutatásokban ennél lényegesen alacsonyabb szám nem volt még látható. Ez utóbbit pedig az angliai esetszámok, kórházba kerülési arányok is megerősítik.

Persze a delta még fiatal variáns, kevés adatból dolgozunk, ez tény. Érhetnek minket meglepetések, ez kockázat, nem kérdés.

De ha a delta variánssal kapcsolatban nem érkezik olyan információ, amely az oltások hatásosságát a súlyos lefolyással szemben megkérdőjelezi, akkor a delta variánstól való félelem nem marad más, mint a tökéletes fűszer a piacok további lassú egyenletes emelkedéséhez.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.