Hajrá magyarok!

picture

Az olimpia és az indexek alakulása

Ha az S&P 500 Index teljesítményét vizsgáljuk a nyitó és záró ceremónia között, akkor 1928 óta az átlagos részvénypiaci emelkedés 1,7 százalék. Az emelkedésre csupán 57 százalékos esély van, viszont a maximális korrekció mértéke 2,9 százalék a fent említett időszak alatt.

Az olimpiai játékoknak otthont adó országokról elmondható, hogy 1984 óta (korábbi adatok hiányában) az indexhez hasonló pályán mozognak. Habár a versenyek miatti izgalmak és szurkolás következtében laikusként azt feltételezhetnénk, hogy amúgy is csendes nyári időszak és az olimpia együttese hatás lehet a kereskedési volumenre, összességeben az adatok nem mutatnak szignifikáns eltérést.

A fenti adatok elsőre meggyőzőnek tűnhetnek, azonban érdemes lehet jobban a számok mögé nézni. Mivel a minta elemszáma alacsony, illetve az átlag és a medián hozam között lényeges eltérés figyelhető meg, ezért, ha kizárólag a lenti eredmények alapján hozzuk meg befektetési döntéseinket, a sportfogadáshoz hasonló esélyekkel indulunk.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.