Mindeközben Kínában

Ha az olajról van szó, akkor az elemzők leggyakrabban az OPEC+-ról, az amerikai palaolajról vagy az EIA (U.S. Energy Information Administration) szokásos heti készletadatsoráról szoktak beszélni. Azonban viszonylag kevés szó esik Kínáról és a kínai kereslet alakulásáról. Pedig már csak méretéből fakadóan is meghatározó szereplője az olajpiacnak, elsődlegesen a keresleti oldalról. Egyfajta lakmuszpapír, ami most kezd komorabb színt felvenni.

picture

Kína hatása az olajpiacra

Mivel Kína olajkitermelése viszonylag szerénynek mondható méretéhez képest, az ország jelentős nyersolajimportra kényszerül. Ebből kifolyólag az olajimport az országos olajkereslet alakulásának is egyfajta indikátora. És ha ránézünk az importadatokra, akkor korántsem az a rózsaszín kép köszön vissza, amit a médiából hallunk.

Ha megnézzük a grafikont, akkor igencsak komor kép rajzolódik ki: Ázsia legnagyobb olajfelhasználójának importja idén meredek zuhanásba kezdett, és nyolc év óta először csökkenést mutatott az év első felében. Mindösszesen 10,56 millió hordót tett ki a napi behozatal, ami 3 százalékkal kisebb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Magán és az állami cégek közti különbségek

Bár a fenti adatsor magában foglalja az állami és magáncégek importadatait, az S&P Global Platts adatai szerint a magánkézben levő független finomítók az állami cégekhez képest sokkal élesebben reagáltak: júniusban év/év alapon 31 százalékkal kevesebb, napi 2,99 millió hordó nyersolajat importáltak. Ez már csak azért is fontos, mert ezzel a teljes kínai importcsökkenés 42 százalékát a piaci alapon működő cégek adták.

Az olaj importkeresletének lassulásának okai

De nemcsak a kínai nyersolajimport zuhant be, hanem vele együtt összeesett a finomított olajtermékek behozatala is. Az év első felében mindösszesen 12,51 millió tonnát tett ki, mely 25,6 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez 7 éves mélypontnak felel meg. Elég durva visszaesés. És mi ennek az oka? A kínai gazdaság lassulása, a magas olajárak, a magas üzemanyagárak miatt mérséklődő lakossági kereslet, és a vékony finomítói marginok mind az importkereslet belassulását eredményezték. Mi több, helyi elemzőházak számításai szerint, ha a benchmark olajár 80 dollár felé emelkedik, akkor az további jelentős importcsökkenést hozhat.

Persze ha a teljes olajpiacot nézzük, akkor még mindig elmondható, hogy az OPEC+ országok kontroll alatt tartják a kínálati oldalt. A várnak megfelelően nem lett olajárháború, sikerült a szaúdiak és Emírségek között elsimítani a nézeteltéréseket és a vártnak megfelelően augusztustól napi 400 ezer hordóval növelik majd a kínálatot. Ugyanakkor a szentimentben érezhető a változás. Míg eddig a piacon jobbára a kínálati oldalra fókuszáltak, a figyelem most kezd átterelődni a keresleti oldalra.

A piaci szereplőket egyre jobban aggasztja a gazdaságok lassulása, valamint a delta variáns okozta esetleges újabb hullám. A nyári üdülési szezon ellenére több országban is szigorításokat vezettek be, és félő, hogy az esetszámok felfutásával a szigorítások tovább folytatódnak. Mindezek nagyon abba az irányba mutatnak, és számolni kell azzal, hogy a vártnál lassabban éri el a globális kereslet a válság előtti szinteket.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.