A Dogecoin viccnek indult, most a kriptovilág Muskkal nevet

A paródiaként indult Dogecoin az előző héten több mint 400 százalékot emelkedett, elérte a 43 cent feletti szintet is, mielőtt kissé visszaesett volna. A kriptovaluták piacán fontos mérföldkő volt a Coinbase nyilvános debütálása, az újonnan kapott lendülettel pedig a Dogecoin is kezdi elfoglalni egyedi helyét a piacon.

picture

Mi is az Dogecoin és miért izgatja annyira az embereket?

A kevésbé ismert Dogecoin poénként indult 2013 decemberében, és egy shiba inu kutya köré felépült internetes mém inspirálta. Billy Markus és Jackson Palmer viccelődtek az akkori két legfelkapottabb témáról, a kripovalutákról és az említett mémről, ami Doge néven futott.

Palmer tweetje a kettő ötvözetéről hamar terjedt az interneten, a viccet tovább fokozva pedig Palmer megvásárolta a Dogecoin.com domaint és feltöltött egy érmére photoshoppolt shiba inu képet. Ezt követően Billy Markus-sal az IBM szoftvermérnökével közösen a többi kriptopénz forráskódjához hasonlóan hozták létre a coint, és a felhasználók lényegében lájkolás helyett kezdték használni olyan módon, hogy az érdekes tartalmakért cserébe dogecoint küldtek egymásnak. Azaz lényegében a közösségi média tartalmainak felpörgető pénznemeként használják.

ÚGY IS TEKINTHETÜNK RÁ, MINT EGY SZATIRIKUS TISZTELGÉSRE A BITCOIN ELŐTT, AMELY RÉSZBEN A RENGETEG KÜLÖNBÖZŐ FÉLE ALTCOIN KIFIGURÁZÁSÁRA JÖTT LÉTRE.

A Bitcoinnal ellentétben, amelynek maximális lehetséges száma 21 millió, a Dogecoin darabszámának határa a csillagos ég, jelenleg már több, mint 100 milliárd létezik. Ez az, ami nagyban megkülönbözteti a Bitcointól, inkább egy vicces mánia, mint komoly befektetés.

Azonban ennek ellenére a kriptovaluták rangsorában, a piaci kapitalizációt tekintve a cikk írásakor a 7. helyen szerepelt, több mint 36 milliárd dolláros értékével. A dobogó élén értelemszerűen a Bitcoin áll, a több mint 1.000 milliárd dolláros kapitalizációjával, melyet az Ethereum követ.

Jól látható, hogy a a Dogecoin már a 7 legnagyobb piaci kapitalizáció kriptovaluta között szerepel.
Forrás: https://www.coingecko.com/en

A Dogecoin jelenlegi piaci kapitalizációját tekintve így olyan cégeket előz meg, mint a Delta Air, a Garmin, az Expedia, a HP vagy a Kellogg, de összességében az is elmondható, hogy az

S&P 500 TAGOK 55 SZÁZALÉKÁNÁL NAGYOBB KAPITALIZÁCIÓT TUDHAT MAGÁÉNAK.

Who let the Doge out?

Április 16-án a Doge elérte a 43 centet, ami igencsak látványos egy olyan eszköznél, amely korábban nem kereskedett 10 cent fölött.

A Dogecoin árfolyamában kisebb mértékű emelkedések korábban is megfigyelhetők voltak, ugyanis hű támogató közössége mellett, a közösségi médiában is lelkes népszerűsítőknek örvend, élükön a Tesla vezérigazgatójával.

Elon Musk gyakran tweeteléssel serkenti a digitális coin iránti mániát, Twitter-fiókját használja arra, hogy az egekbe emelje éppen a Doge vagy a Bitcoin árát. Azonban a fő ok, amelyről feltételezik, hogy a Dogecoin értékének ekkora mértékű emelkedése mögött áll, ugyanaz, amely a Bitcoin és az Ethereum értékét hajtotta – a tőzsdére került Coinbase, az Egyesült Államok legnépszerűbb virtuális kriptobörzéje.

A Coinbase piaci kapitalizációja röviddel a debütálást követően elérte a 100 milliárd dollárt, a Bitcoin és az Ethereum értéke pedig a hét folyamán 64 ezer, illetve 2,5 ezer dolláros szinteket ért el. A Dogecoin is ennek az őrületnek lehet a része.

A kriptók GameStopja

Az emelkedést csak tovább fokozza, amikor tömegek csatlakoznak az őrülethez. A Dogecoin körül is érzékelhető a hájp, ami korábban a GameStop esetében, sokan azért vásárolják, hogy a részesei legyenek valaminek.

A Redditen, Twitteren és egyéb közösségi platformokon kialakult csoportok beszélgetései, vagy a felkapott posztok hatására pedig olyanok is beállnak a közösség mögé, akik egyébként nem rendelkeznek kellő információval a racionális döntéshozatalhoz, vagy nem elég tájékozottak a témában.

VOLT OLYAN IDŐSZAK, HOGY A ROBINHOOD RENDSZERE MÁR NEM IS BÍRTA A TERHELÉST AZ ESZKÖZ KERESKEDÉSE MIATT.

Minden éremnek két oldala van

Sok elemző figyelmeztet buborékra a Dogecoinnal kapcsolatban, de ez nem különösebben hatja meg a rajongóit, a közösség egymást támogatva, erősítve és biztatva folytatja a vásárlást. Pedig mind a Dogecoin, mind a kriptovaluták esetében fontos megjegyezni, hogy rendkívül volatilis eszközök.

AMILYEN GYORSAN AZ EGEKBE SZÖKIK EGY-EGY COIN ÉRTÉKE, UGYANOLYAN SEBESSÉGGEL TUD ÖSSZEOMLANI IS.

Amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Doge április 16-ai all time high szintjéhez képest a rákövetkező nap már körülbelül 40 százalékot veszített értékéből.

(Címlapkép: a Dogecoint egy shiba inu kutya köré felépült internetes mém inspirálta, forrás: Finance Magnates)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A világ nem elég – fanatizmus és párterápia a Coinbase mögött

Olvasási idő: 4 p
A Coinbase sztorija színes és inspiráló, két őrült fiatalról szól, akik egyedüliként hittek az ötletükben, és végül a Nasdaq-ig vitték. Befektetőként viszont meg kell kérdeznünk magunktól: rábíznánk-e erre a két srácra a pénzünket?
picture

Bitcoin: nem adhatunk tanácsot, de nem is hagyhatjuk szó nélkül - Concorde Podcast

Olvasási idő: < 1 p
Az elmúlt hónapokban annyi minden történt a bitcoin háza táján és a kriptodeviza olyan hihetetlen emelkedésbe kezdett, ami nagyban emlékeztet minket a két és fél évvel ezelőtti eseményekre. Tunkli Dániellel, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
picture

Szerethetjük-e egyszerre a bitcoint és a környezetünket?

Olvasási idő: 3 p
Szerethetjük-e egyszerre a bitcoin-t és a környezetünket? A kérdésre nehéz megfelelő választ adni, de az biztos, hogy a kriptobányászat esetében egy rendkívül energiaigényes tevékenységről beszélünk.