A füstből jött terv

A Biden-adminisztráció dohányügyi szigorítást tervez az Egyesült Államokban a Wall Street Journal magyar idő szerint hétfő este megjelenő cikke szerint, ami heves eladási hullámot kavart a dohánygyártó vállalatok papírjaiban. Az amerikai piacra pozícionált Altria a normál, valamint a piaczárást követő kereskedésben összesen közel 10 százalékot veszített értékéből, míg kedd reggel a fontban jegyzett British American Tobacco (bevételeinek 45 százaléka származik az USA-ból), valamint az Imperial Brands (bevételeinek 30 százaléka jön az USA-ból) papírjain is majd 7 százalékot zúztak. Kisebb, nagyjából 2 százalékos eséssel úszta ugyanakkor meg a hétfői napot a Philip Morris a New York-i tőzsdén, melynek oka, hogy az amerikai piacon nincs közvetlen kitettsége a cégnek.

picture

Miről van szó?

A demokrata győzelem az USA-ban felgyorsíthatja a környezetvédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket, ez elől pedig az egészségkárosító hatásuk miatt évtizedek óta a figyelem középpontjában lévő dohányipari vállalatok sem bújhatnak el. A Biden-adminisztráció a Wall Street Journal információi szerint azt fontolgatja, hogy olyan szintre csökkenti a nikotin legnagyobb megengedett mértékét a dohánytermékekben, hogy az ne, vagy csak minimális függőséget alakítson ki az emberi szervezetben. A mentolos termékeket pedig teljesen betiltanák, mivel a fiatal fogyasztók többnyire ehhez a típushoz nyúlnak először a kellemesebb ízvilág miatt.

A nikotin csökkentésével és a mentolos termékek értékesítésével kapcsolatos vita évek óta tart. Még 2017-ben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet, az FDA jelezte, hogy folytatni fogja a cigaretta nikotin-csökkentésének politikáját, melyhez kapcsolódóan 2018-ban írásos javaslatot is tett a szabályalkotásról. Ennek ellenére 2019-ben lekerült a napirendről.

A következő napokban ugyanakkor ismételten felerősödhet a téma. Az FDA-nek ugyanis április 29-ig választ kell adnia arra a polgári petícióra, amelyet a mentolos termékek betiltása érdekében nyújtottak be. Az adminisztráció pedig ehhez kapcsolódóan azt kezdte el mérlegelni, hogy már most letegye-e a voksát a mentolos dohányipari termékek tilalma, illetve a nikotin csökkentése mellett.

Hogyan tovább?

Mivel egy ilyen horderejű törvény bevezetése akár évekbe is telhet, rövidtávon érdemi fundamentális változásra aligha lehet számítani az érintett vállalatok esetében. Az FDA tudományos és bizonyítékokon alapuló megközelítést alkalmaz minden szabályalkotásnál, mely akár egy 9 lépcsős, több éves folyamatot is felölelhet. Ráadásul a dohánygyártók részéről jogi lépésekre is lehet számítani, ami a folyamatot megakaszthatja.

A dohánytermékekben található nikotin redukálása a dohányosok számának további csökkenéséhez vezethet. A 2012-ig tartó felfutás óta a hagyományos dohánytermékek értékesítési volumene évről évre folyamatosan csökkent, ami a WHO 2000-es években bevezetett 6 pillérű MPOWER intézkedéscsomagjával, valamint az egyre több embert megmozgató egészséges életmódra való átállással magyarázható.

A nikotin mennyiségének regulációja, illetve a mentolos dohánytermékek tilalma a fogyasztókat az újgenerációs, alacsonyabb kockázatú (NGP vagy RRP, azaz Next Generation Products vagy Reduced Risk Products), és egyre népszerűbbé váló termékek irányába terelheti, melyek értékesítési volumene a hagyományos cigarettákkal szemben meredeken emelkedik évek óta.

Nem lenne minden veszve

A dohányipar jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedekben, ez idő alatt pedig a jelentős készpénzt generáló nagy tobacco cégek sorra vásároltak fel kisebb innovatív vállalatokat, vagy új területeken kezdtek tevékenykedni. Bár az újgenerációs termékek piaca folyamatosan bővül, melynek fejlesztése, innovációja prioritást élvez, ezen túlmenően két új stratégiai irány is körvonalazódik.

A PHARMA, VALAMINT A MARIHUÁNA BUSINESS FELÉ TÖRTÉNŐ ELMOZDULÁS JAVADALMAZÓ TEVÉKENYSÉGEKKÉ VÁLHATNAK A JÖVŐBEN, AZ EBBEN REJLŐ NÖVEKEDÉSI POTENCIÁLT PEDIG CSAK TALÁLGATNI LEHET.

Néhány dohánygyártó már le is tette voksát egy-egy kanadai marihuánatermelő mellett, vagy jelentős összegeket költött gyógyszeripari kutatás-fejlesztésre. A marihuána legalizálása pedig az iparágban érdekelt tobacco cégeket ért károkat enyhítheti a jövőben.

(Címlapkép: a fiatal fogyasztók többnyire a mentolos termékekhez nyúlnak először a kellemesebb ízvilág miatt, forrás: Nopphon_1987 / Shutterstock)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Fordult a kocka: mégsem érnek égig a növekedési papírok?

Olvasási idő: 5 p
A tavaly novemberben megindult történelmi átsúlyozást a technológiai részvényekből a ciklikus papírok felé, sokan csak átmenetinek gondolták. Az azóta eltelt időben azonban kétségtelenül bebizonyosodott, hogy a tőkepiacok komoly változáson mennek keresztül. Az egyetlen kérdés az, hogy meddig fog tartani.
picture

Füvesemberek nagy évei jönnek

Olvasási idő: 2 p
Mike Tyson bokszlegenda havi félmillió dolláros forgalmat csinál az általa termelt marihuánával, amire rekreációs központot is alapoz, miközben ő és haverjai 40 ezer dollár értékű füvet pöfékelnek el egy hónapban. Sokan kaszálnak a liberalizáláson, a tőzsdei kannabisz papírokat azért kicsit túlárazták.
picture

Az égig érő fű – a kanadai drogliberalizáció és a kannabisz részvények száguldása

Olvasási idő: 3 p
Bedurrantak a kannabisz termelő cégek részvényei, miután Kanada piacának teljes liberalizációjára készül. Az alkoholgyártók bevásárolnak és tovább emelik a részvényárakat, de közben a fűves sörben is keresik a jövőt.