Sportfogadás a határidős piacon?

picture

Jelen blogbejegyzés a Budapest Investment Club és a Concorde Értékpapír Zrt. együttműködésének keretében valósult meg. A cikk szerzője Lotz Barnabás.

Sportfogadás, mint új piac

Néhány hónapja szokatlan megkereséssel élt az ErisX és egy washingtoni ügyvéd az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) felé. Azzal a javaslattal álltak elő, hogy sportfogadásokkal – elsősorban NFL meccsek eredményeivel – lehessen kereskedni a határidős piacon.

A javaslattevők arra kérik a Felügyeletet, hogy a sportfogadó házakra tekintsenek úgy, mint a farmerekre. Ahogy a farmerek is bebiztosíthatják magukat a rossz termés ellen, úgy ők is be szeretnék magukat biztosítani a számukra kedvezőtlen sporteredmények ellen.

Ha egy meccs végeredménye nagy veszteséget okozna, akkor a mérkőzés előtt fedezni tudják ezt a kockázatot. A javaslat szerint a kereskedés lehetősége csak intézményeknek (sportfogadó házaknak, vendoroknak és más cégeknek, akik market makerként hajlandók részt venni) állna fenn. Egyéni befektetők és hedge fundok, akik csak spekulálni akarnak, ki lennének zárva a piacról.

Határidős piacok

Hogy is nézne ki ez valójában?

Képzeljük el, hogy a Philadelphia Eagles játszik a Detroit Lions-szal. Egy kaszinóhoz Pennsylvaniában aránytalanul sok fogadás érkezik az Eaglesre, és tart attól, hogy a győzelme esetén nagyot bukna. A javaslat szerint ilyenkor a határidős piacon fel tudna venni egy olyan pozíciót, ami az Eagles győzelme esetén fizet, csökkentve ezzel a nagy veszteség kockázatát.

Az ügylet túloldalán egy olyan fogadóiroda állna, akinél pedig sokkal többen fogadtak a Detroit csapatának győzelmére, és így hasonló gondokkal szembesül. Amint egy vállalat kérelmet adna be egy ügyletre, az megjelenne egy központi rendszerben, ahol más kaszinók, vendorok és market makerek láthatnák. Ettől kezdve az újonnan megjelenő határidős termékeket bármelyik engedélyezett piaci szereplő megvásárolhatná, és szabadon eladhatná a mérkőzés előtt.

Az mindenképpen igazolja a javaslat létjogosultságát, hogy a való életben volt már példa arra, hogy a csapatokra érkező fogadások egyenlőtlen eloszlása miatt több millió dollárt vesztett egy fogadóiroda. A 2019-es Super Bowl után egy New Yersey-i cégnek rengeteget kellett fizetni a New England Patriots győzelme miatt.

Az ErisX célja, hogy háromféle kimenetre is szerződést lehessen kötni: a meccs győztesére, a pontkülönbségre és a mérkőzésen elért összpontszámra.

Nehéz ügy a sportfogadás az USA-ban

Az Egyesült Államokban a sportfogadás egy ingoványos terület. A Legfelsőbb Bíróság csak 2018-ban engedélyezte az államoknak, hogy maguk döntsenek a legalizálásáról, miután alkotmányellenesnek nyilvánította azt az 1992-es törvényt, amely gyakorlatilag betiltotta a sportfogadást a legtöbb államban. 2018 előtt csak Nevada államban – ahol Las Vegas is található – lehetett legálisan sportmérkőzésekre fogadni, bár egyes becslések szerint évi 150 milliárd dolláros volt azelőtt is a feketepiac mérete.

A legális sportfogadás térképe államokra bontva az USA-ban.
Amerikai sportfogadási szabályok. Piros: engedélyezett a sportfogadás és lehet is fogadni. Rózsaszín: engedélyezett a sportfogadás, de még nem működik a sportfogadási piac. Sárga: folyamatban van az engedélyezés. Szürke: nincs szabályozás. Forrás: American Gaming Association

Nehéz lesz elfogadtatni a hatóságokkal a javaslatot, mivel az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 2010-ben betiltott minden szerencsejátékkal kapcsolatos pénzügyi eszközt. A terv beterjesztői azzal érvelnek, hogy egy NFL-meccs kimeneteléhez kötődő határidős termékeknek semmi köze a szerencsejátékhoz, csak a kockázatkezelést segítené.

A CFTC mindenesetre elég óvatosnak tűnik. Az érintett felekkel folyamatosan egyeztet, és olyan kérdésekre keresi a választ, hogy a határidős ügyletek ilyen formában befolyásolhatják-e a mérkőzések végeredményét, ellentétesek-e a közérdekkel és összeegyeztethetők-e a hatályos törvényekkel.

Néhány kritika azzal kapcsolatban fogalmazódott meg, hogy a Felügyelet – amely alapvetően mezőgazdasági termékek kereskedésének irányítására és farmerek védelmére alakult meg – egy számára ismeretlen területre léphet be. Mások azt kifogásolják, hogy csak a kaszinók kerülnének előnyös helyzetbe, mivel a kockázatkezelés miatt még több fogadást tudnának kötni, és így a játékosok még több pénzt vesztenének el.

Mit tartogat a jövő a sportfogadásban?

Mivel december közepén adták be a javaslatot a CFTC-hez, a 90 napos döntési idő miatt március közepére várható a Felügyelet válasza. Ha elfogadják a javaslatot, akkor jó eséllyel a profi baseball és kosárlabda ligák mérkőzésire is lehet majd határidős ügyleteket kötni kis idő múlva. Az mindenesetre nehezítheti a jóváhagyást, hogy az NBA és az NFL is közömbösen nyilatkozott, tehát tőlük nem igazán lehet támogatásra számítani.

A döntést a Wall Street mindenesetre nagy érdeklődéssel várja, a sportfogadás ugyanis egy jelentős piac. Az Egyesült Államokban évente összesen 1,4 milliárd dolláros bevételt hoz a fogadóirodáknak, és ez a szám várhatóan tovább fog nőni a jövőben.

(Címlapkép: Odell Beckham Jr. legendás elkapása, forrás: Getty Images

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.