Jó év előtt állhat az olajpiac

picture

Szaúd-Arábia érdekes bejelentése

Igencsak meglepte az olajpiacot Szaúd-Arábia a múlt heti OPEC+ találkozón. Az OPEC tagállamok és a meghívott országok között érezhetően nagy volt a feszültség. Míg a legtöbb ország a járvány új hullámára reagálva inkább a kitermelés-csökkentés napi 7,7 millió hordós megtartását látta indokoltnak, addig Oroszország a napi 500 ezer hordós kitermelés-növelést támogatta, ahogy arról még decemberben megállapodtak.

A vitát végül a szaúdiak döntötték el, önként vállalták, hogy februárban és márciusban a jelenlegi 9,12 millió hordóról 8,12 millió hordóra csökkentik átmenetileg a kitermelésüket. A hír bombaként robbant: az olaj árfolyama még aznap 5 százalékot ugrott a bejelentésre, és az elmúlt egy héten bő 10 százalékos került fentebb. Ez igen szép teljesítmény, de érdemes egy kicsit jobban ránézni az olajpiacra.

A GOLDMAN SACHS SZÁMÍTÁSAI SZERINT AZ IDEI ÉV NAGY RÉSZÉBEN JELENTŐS DEFICIT VÁRHATÓ A GLOBÁLIS OLAJPIACON ÉS NEMCSAK A SZAÚDI DÖNTÉS MIATT.

A brent olaj árfolyamának emelkedése várható

Az elkészült vakcinák és az oltási folyamatok miatt a vártnál gyorsabb keresletnövekedésre számít, amire a kínálati oldal nem fog egyből reagálni. A dollár gyengesége, a kormányzati költekezések, valamint az energiapiaci átmenet mind pozitív hatással vannak az olaj árfolyamára, de a legnagyobb hatással kétségtelenül az olajkereslet felpattanása bírhat.

A várakozásuk szerint az olajpiaci deficit az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan növekedni fog, és a nyári hónapokban felgyorsulva szeptemberben elérheti a napi 2,283 millió hordót. Ez igen jelentős mennyiség, és a Goldman már az év közepére 65 dolláros Brent árfolyamot vizionál.

Ez a jelenlegi szintekről bő 13 százalékos emelkedést jelent (a cikk írásakor a Brent 57,37 dollár) és persze érthető, ha az ember egy kicsit szkeptikus az ilyen elemzői várakozások hallatán. Érdemes azonban az olaj határidős görbéjét megnézni. Mind a Brent, mind pedig a WTI határidős görbéje masszív backwardation-ben van. Vagyis maga a piac is arra számít, hogy a járvány miatt kiesett olajkereslet a vártnál gyorsabban térhet vissza és ez deficitet eredményezhet.

Hogy valóban lesz-e 65 dolláros Brent a nyáron azt nem tudhatjuk. Az azonban egyértelműen látszik, hogy a piac erős keresletre és az olajkínálat visszaesésére számít. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne korrekció az olajpiacon. Nagyon úgy néz ki, hogy az idei évben az olaj és az olajszektorbeli befektetések jól hozhatnak a konyhára.

(Címlapkép: olajfinomító az oroszországi Nyizsnekamszkban, forrás: Andrey Rudakov / Bloomberg News)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.