Az aktuális tőzsdei zöld eufória néhány grafikonon

picture

Előtérben a zöld energia

A 2020-as év egyik legerősebb befektetési szegmense a zöld energia volt világszerte. A Tesla száguldása mellett sok, várhatóan a jövő energetikáját biztosító vállalat részvényei emelkedtek félelmetes mértékben. Erre a tavalyi eufóriára még egy lapáttal rátett az idei év első hét kereskedési napja. Az immár 31 milliárd dollárt érő Plug Power (utolsó 12 hónap árbevétele: 308 millió dollár) árfolyamgrafikonja így mutat 2020. január 2. és 2021. január 12. között napi gyertyákkal:

Plug Power hidrogén üzemanyagcellás rendszerek kifejlesztésével foglalkozó cég utóbbi egy éves árfolyama

A tavalyi 973 százalékos emelkedésre az idei év szűk másfél hete (zöld téglalap) újabb 95 százaléknyi száguldást adott hozzá. Tegnap éppen 22 százalékos rally volt a hidrogén üzemanyagcellás cég részvényeiben a Renaulttal való jövőbeli együttműködés hírére.

Ha nem is olyan mértékben, mint az imént bemutatott esetben, de az egész zöld energia, fenntarthatóság és ESG (environmental, social, governance) kritériumoknak megfelelő részvényszegmens hatalmas relatív száguldást mutatott be az elmúlt hónapokban a piac egészéhez képest. Kiváló példa erre a First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN), amelynek a 2020-as és 2021-es éve így alakult napi gyertyákkal:

First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund változása 2020 elejétől, amely láthatóan szárnyal

Az igazi felülteljesítés szeptember közepétől és végétől jött el a zöld energia számára három hullámban. Az első szeptemberi és októberi árfolyam „löket” (zöld nyíl) a Joe Biden megválasztásával kapcsolatos egyre emelkedő esélyek kapcsán mozgatta meg a befektetők fantáziáját, amiről október végén írtunk.

picture

A kék hullámot várók zöld hulláma

A tőzsde az előttünk álló jövőt próbálja meg beárazni, a közvélemény-kutatók és a bukmékerek által esélyesnek jelzett demokrata hatalomváltás pedig a tőkepiacon a zöld fordulat várakozását hozza.

Biden adott még egy lökést a zöld energia részvényeknek

A második hullám Biden megválasztása után érkezett, és ki is tartott az év végéig (kék nyíl). A harmadik aktuális hullám pedig maga az idei év (narancssárga téglalap), aminek a georgiai szenátusi választás demokraták számára kedvező eredménye (is) a katalizátora.

A Wall Street Journal „Green Euphoria May Cost Investors, but Planet Says Thank You” című január 6-i írása közöl egy kiváló ábrát arról, hogy ennek az imént bemutatott zöld energia ETF-nek hogyan alakult az árfolyam/nyereség hányadosa a széles piachoz képest 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban.

Biden megválasztása után láthatóan a zöldenergiás részvények nagy emelkedésbe kezdtek

Ez a QCLN ticker alatt futó, a Nasdaq tiszta energia indexét lekövető ETF 191 százalékkal emelkedett a tavalyi évben szemben az S&P 500 index 15 százalékos teljesítményével.

IMMÁR JÓVAL 50 FELETT VAN AZ AKTUÁLIS EREDMÉNYEKKEL KALKULÁLT P/E ÉRTÉKE. A 44 INDEXTAG TÁRSASÁG TÖBB MINT EGYHARMADA VESZTESÉGES.

Ami a zöld energia szektorban zajlik jelenleg és zajlott az elmúlt hónapokban az a klasszikus példája a felfokozott befektetői érdeklődéssel szemben meglévő súlyos eszközhiánynak. Egészen egyszerűen nincs megfelelő számú, minőségű és tőkeértékű zöld cég a tőzsdéken, ezért az ott lévők árfolyamát kergetik egyre magasabb szintekre a piaci szereplők. Ennek az első számú példája a Tesla a 2020-as és 2021-es évben.

A zöld kritériumra fókuszáló befektetői igény drasztikus megnövekedését mutatja az alábbi ábra is, ahol azt láthatjuk 2017 utolsó és 2020 harmadik negyedéve között, hogy mekkora pénzbeáramlás volt a fenntarthatóságot és ESG-kritériumokat maguk elé tűző alapokba.

A befektetői társadalom olyan ütemben szavazott a zöldülésre a tavalyi évben, hogy azzal csak drámai árfolyamemelkedésekkel tud lépést tartani a részvénypiaci kínálat, ahogyan az a poszt eleji Plug Power charton látható volt.

(A poszt forrásaként a Wall Street Journal „Green Euphoria May Cost Investors, but Planet Says Thank You” című január 6-i írása szolgált. Címlapkép: a Tesla száguldása mellett sok, várhatóan a jövő energetikáját biztosító vállalat részvényei emelkedtek félelmetes mértékben, forrás: Sean Gallup / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.