A nagy koronasunnyogás

picture

A koronavírus szabályozások különböző  hatásai

Furcsa helyzetet teremtett a szabályozási protokolloknak, az egészségügy kapacitásának és a COVID elleni felkészülésnek ez a keveréke. Perverz módon még ma is folyik vita arról, hogy kell-e, nem kell-e tesztelni. Erre a válasz végtelenül egyszerű.

Látható, hogy Kínában vagy Dél-Koreában teszteléssel, kontaktkutatással a vírus megállítható. Tehát lenne/lett volna értelme a tesztelési kapacitás bővítésével a védekezésnek ezt a módját is kiépíteni. A legrosszabb, ami történhet, hogy sikerül lassítani a vírus terjedését, ami a leterhelt egészségügy számára nem utolsó eredmény lenne.

Ehelyett a jelenleg legmegbízhatóbbnak tekintett tesztelési módszer hatósági áras lett. Ha valami olcsóbb, akkor persze elvben többet kellene, hogy vegyenek belőle. Kivéve, ha a szabad piac logikája érvényesül, mert ebben az esetben alacsony áron kevesebbet fognak kínálni egy adott termékből vagy szolgáltatásból.

picture

A piac tesztelése

Hatósági áras lett a koronavírus-tesztelés hazánkban. Ez az elsőre szimpatikusnak tűnő döntés lényegi belenyúlást jelent a piaci folyamatokba. Ennek egyik eredménye lehet, hogy a magánszolgáltatók nem tudják fenntartani ezt a tevékenységüket és az állami szolgáltatásokra még nagyobb nyomás helyeződik.

Olcsóbb koronavírus teszt=kevesebb tesztelés

Nem meglepő módon amióta olcsóbb a teszt, azóta kevesebbet tesztel az ország. A hatósági ár bevezetése előtti 12 napban 10.355 tesztet végeztünk átlagosan naponta. A hatósági ár bevezetését követő 12 napban már csak 9.656 tesztet végeztek. Mindezt úgy, hogy a vírus láthatóan terjed, és a tesztelést nem visszafogni, hanem felpörgetni lenne érdemes a pozitív tesztek magas aránya miatt. A piac ezek szerint működik.

A koronavírus protokoll okozta problémák

A jelenség azonban ráerősít egy másik trendre, amit csak koronasunnyogásnak neveztünk el Accorde-os körökben. Ha valaki koronás lesz, akkor a protokollok nagyon megnehezítik nem csak a saját, hanem a családtagjai életét is. Gyerekek kimaradnak iskolából, óvodából, megnehezedik a napi életvitel. A hazai háztartások jellemzően nem rendelkeznek jelentős pénzügyi tartalékkal, így egy COVID-karantén megterhelő lehet a családi kasszáknak is.

Emiatt sok esetben egy egészséges felnőtt vagy fiatalkorú, amennyiben a tünetei enyhe lefolyásúak, elkerüli a tesztközpontokat, ha nem akarja sem magának, sem a családjának a fent felsorolt kellemetlenségek egyikét sem.

EZ A KORONASUNNYOGÁS JELENSÉGE.

Ha könnyen és gyorsan lehetne sokat tesztelni, lenne profi kontaktkutatás, akkor a sunnyogás jelenségét is el lehetne kerülni. Ha negatív teszttel visszaengednék a gyerekeket iskolába vagy a felnőtteket a munkahelyre, ha nem kellene olykor teljesen feleslegesen egészséges családtagoknak is karanténba vonulni, akkor alighanem a tesztelési hajlandóság is nagyobb lenne.

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a hazánkhoz hasonló népességgel rendelkező Csehországban durván tombol a járvány. A napokban egyetlen nap alatt több mint 8.000 fertőzöttet találtak, de ehhez közel 39.000 tesztet végeztek el. Nálunk a hatósági áras döntés előtti csúcs szeptember 23-án volt, akkor 13.461 tesztet végeztek.

A sunnyogás jelensége nem egyedülálló. Egy holland felmérés szerint a koronavírusos betegek közel 20 százaléka továbbra is jár munkába, és a tünetekkel rendelkezők 70 százaléka nem marad otthon és nem megy el tesztelni.

A fenti problémakörre természetesen lesz válasz, de nem a hatósági árnak köszönhetően. A szabad piaci versenyen edződött gyógyszergyártók sorra kezdik el kínálni az olcsó, gyors és megbízható tesztek sokaságát. Így idővel a piac a technológia fejlődésének és a verseny jótékony hatásának köszönhetően idővel maga is képes lesz ezt a problémát megoldani, vélhetően a 19.500 forint töredékéből.

(Címlapkép: egészségügyi dolgozó koronavírus-tesztet végez egy páciensen, forrás: Valerie Macon / AFP / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.