Elnökválasztásra hangolódva

picture

Célegyenesben az amerikai elnökválasztás

Elképesztő sebességgel dübörög az elnökválasztási kampány, mérhetetlen zajt hozva a tőkepiacokra. Látványos volt, hogy az első elnökválasztási vita után megugrott a Google keresések száma a „move to canada” kulcsszavakra, de Trump pozitív COVID-tesztje is komoly piaci volatilitást hozott, legalábbis pár napra.

Ezenfelül mindennap újra szárnyra kap a hír, hogy a finisben van a gazdaságélénkítő csomagról szóló alkudozás, majd estefelé jön az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi és kijózanító szavai után, a reményvesztett traderek menekülőre fogják. A demokrata párt látványosan nem akar megoldást találni a választásig, és olyan feltételeket szab, amelyek elfogadhatatlanok a republikánusok számára. Bár ezzel ideiglenesen nyomás alá helyezik a két tűz közé szorult elnököt, könnyen egy mexikói standoff helyzetben találhatják magukat.

Biden vezet, de nem szabad leírni Trump-ot

Biden előnye jelentős, ugyanakkor a statisztikusok mintha semmit se tanultak volna a legutóbbi választásból, alighanem megint jelentősen alulbecslik Trump népszerűségét. (Bár hozzá kell tenni, Biden előnye számottevőbb, mint Clintoné volt legutóbb.) Nagyon szoros küzdelem várható, és az utolsó napok fogják eldönteni a billegő államok sorsát. Amelyek pedig – mint már sokszor – az egész választás végkimenetelét is meghatározzák. Külön érdekesség, hogy a COVID hatására megnövekedett a levélben szavazók aránya, amely inkább a demokratáknak lehet kedvező.

A Financial Times szerint főként a floridai és ohiói szavazás lehet szoros, de fontos figyelni azokat az államokat is, ahol legutóbb Trump pár szavazattal nyert, most viszont Bident mutatják befutónak (Michigan, Pennsylvania, Wisconsin), itt is kiélezett lehet az eredmény. Ha Trump elviszi a billegő államokat, van esélye a győzelemre.

Az amerikai választás után négy forgatókönyv képzelhető el:

  1. Trump marad az elnök, és továbbra is republikánus többségű szenátus lesz.
  2. Trump marad az elnök, de a szenátus demokrata többségű lesz.
  3. Biden lesz az elnök, de a szenátust a republikánusok tartják meg.
  4. Biden lesz az elnök, és a szenátus is demokrata kézre kerül.

Az első forgatókönyv esélyét mérik legalacsonyabbra. Ebben a helyzetben minden marad a régiben és további jelentős mennyiségű Twitter-üzenetre érdemes felkészülni heves piaci mozgásokkal.

A második és a harmadik eset, vagyis az, amikor az elnök az egyik pártból, a szenátus többsége viszont a másik pártból jön, a legkellemetlenebb a tőkepiacok számára, mert a folyamatos alkudozás és egymás terveinek szabotálása kiszámíthatatlanságot hoz.

A negyedik esetet, vagyis a teljes demokrata győzelmet korábban a piac negatív hírként kezelte, főként a Biden által belengetett adóemelés miatt, ugyanakkor mostanra átfordult a közhangulat. Rájöttek, hogy ez sokkal kedvezőbb, mint a második vagy a harmadik szcenárió. Várhatóan Biden az adóemelést nem egyből a COVID-pusztítás után lépné meg még jelentősebb gazdasági visszaesést okozva, sőt a demokrata áttörés komoly gazdaságélénkítő csomagot is eredményezhet.

Az amerikai elnökválasztás négy forgatókönyvének várható eredményét illusztráló grafikon
Forrás: BofA Research Investment Committee

Arról, hogy hogyan lehet hozamra váltani az év legnagyobb politikai eseményét, számos cikket lehet olvasni. Ahogyan Biden előnye a közvélemény-kutatásokban növekedett, rettentően megtépték a megújuló szektort, és beleadtak a már amúgy is szenvedő amerikai olajszektorba.

Az ábra jól mutatja, hogy a amerikai elnökválasztások után általában emelkedett az S&P 500 index
Forrás: Nordea and Macrobond

A Nordea elemzése rámutatott, hogy 1972-től vizsgálva az S&P 500 index a választásokat követően átlagosan inkább emelkedett.

Most a konszenzusos vélemény, hogy a szoros verseny miatt nem tanácsos jelentős részvénypozíciót tartani a választás előtt, inkább majd akkor érdemes valamelyik irányba mozdulni, ha már látjuk melyik forgatókönyv valósult meg. A fő probléma ezzel, hogy nagy eséllyel hetekig nem látjuk még, melyik szcenárió lesz, amihez igazodni lehet, és ebben a levélszavazatok csak további bizonytalanságot hoznak.

A MEGOLDÁS VÉLEMÉNYEM SZERINT AZ ARANY.

A fent említett, négy forgatókönyv közül eltérő mértékben, de háromban nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy komoly fiskális stimulust eredményez, ezzel tovább növelve a költségvetési hiány mértékét, ami kedvezőtlenül hat a dollárra és kedvezően az aranyra. Ezenkívül a bizonytalanság, az akár hetekig tartó szavazatszámlálás és a két fél heves kommunikációja megnövelheti a piaci volatilitást, ami szintén kedvező lehet a nemesfémeknek.

Az arany és a költségdeficit mértékét mutató ábra az amerikai elnökök időszakában.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.