Gyerekként sokat videójátékozott, e-kereskedelmi titánt épített

Egy kézműves sörfőzde Torontóban március végén még azon aggódott, hogy több tízezer liter sörük romlik meg a karantén miatt. Pár napra rá már működőképes online értékesítők voltak a Shopify villámgyors segítségével. Azon kanadai e-kereskedelmi vállalat támogatásával, amelynek története egy német programozózsenihez kapcsolódik. Online snowboard vállalkozásnak indult a dolog, csak annyira jó lett a szoftver mögötte, hogy feleslegessé vált a télisporttal foglalkozni. Vállalati portré a Marker írása alapján.

picture

Közel 57 ezer liter sör állt valamikor idén március végén Peter Bulut torontói kézműves sörfőzdéjének hordóiban és tartályaiban. Teljesen reménytelenül várt az ital arra, hogy a karanténokkal sújtott kanadai városban, illetve Ontario tartományban eladható legyen, mielőtt megromlana.

Szépen nőtt a sörfőzde

A jelenleg 50 éves Bulut közel harminc éve, 21 évesen kezdett el dolgozni apja piciny sörfőzdéjében, aminek az irányítását 2015-ben vette át. Ez alatt az öt év alatt Peter egy igazi kis sörgyárrá alakította át a Great Lakes Brewing Company néven futó vállalkozást. Megnégyszerezte az elkészített sör mennyiségét, a főzés helyén nyitott egy éttermet és egy lakossági boltot. Ezek mellé egy kilenc fős, teljes foglalkoztatásban dolgozó értékesítőből álló csapatot alakított ki, akik Ontario állam bárjait, éttermeit, italboltjait felkeresve igyekeztek eladni a kézműves sört.

Aztán – mint oly sokaknál oly sok helyen a világban – egyik pillanatról a másikra beütött a koronavírus gebasz. Először, március 13-án még csak a sörkóstolókat kezdték el szüneteltetni. Két nappal később már be kellett zárniuk az éttermüket és a boltjukat. Az általuk sörrel ellátott bárok és éttermek is bezártak ekkor. Öt nappal később, látván az üzletmenet lefeleződését, Bulut elbocsátotta 52 alkalmazottjának a negyedét.

„Nem tudtam aludni két hétig ezután. Amikor te vagy a tulajdonos, ez a te hibád.”

Mondta el később Peter Bulut, aki 13 munkavállalójának elvesztése után nem akart több elbocsátást. Emellé pedig fogalma sem volt arról, hogy mit tegyen a felhalmozódott több tízezer liter sörrel. Addig teljesen offline üzemmódban működő cégként internetes értékesítésben és házhozszállításban gondolkozott, amikor az egyik dolgozója összerakott egy online boltot, ami a cég logójával ellátott pólókat és sapkákat volt hivatva árulni. Bulut megkérte ezt a munkavállalóját, hogy hívja fel a Shopify-t és kérdezze meg tőlük, hogy miképpen lehetne átalakulni online söreladó és kiszállító hellyé.

PETER MEGLEPŐDÖTT A SHOPIFY VILLÁMGYORS VÁLASZÁN, AKIK RÁUGROTTAK A KIHÍVÁSRA ÉS PILLANATOK ALATT ÖSSZERAKTÁK A GREAT LAKES BREWING ONLINE OPERÁCIÓJÁT.

Két nappal az ominózus telefonhívás után már teljes mértékben funkcionáló e-kereskedelmi vállalkozásként működött a sörfőzde, amely vadonatúj honlapján fogadta a házhozszállítási megbízásokat. Az első napon néhány tucat eladásuk volt. Egy héten belül már napi ötszáz megrendelést fogadtak. Annyira sok munkájuk lett hirtelen, hogy Bulut mind a kilenc értékesítőjét megtarthatta, akik azóta házhoz szállítják a portékát. Mindeközben a Shopify segített felszerelni őket érintésmentes kártyaleolvasókkal és olyan házhozszállítási-eladási-fizetési rendszerrel, amely a járdára elhelyezett kiszállítást is lehetővé tette. Olyan applikációt is kaptak, amely a leghatékonyabb kiszállítási utakat mutatta meg. Azóta nemhogy megtartotta Bulut az alkalmazottjait, hanem vissza tudta venni a márciusban elbocsátott dolgozói többségét.

„Kicsit szégyenkezve mondom el, hogy eladási számainkat tekintve 15 százalékkal a pandémia előtti szintek fölött vagyunk.”

Zárta le a reménytelenségből hirtelen jól végződő vállalati történetét Peter Bulut. Ami vele és sörfőzőjével történt az nem más, mint a technológiai vállalatok által világszerte milliószámra bemutatott Main Street mentés egyik briliáns példája.

Nem baj, ha sokat játszik a gyerek

A sör, a megmentett ember és a megmentett vállalkozás rövid története után jöjjön a snowboard és a megmentő bemutatása, ami viselhetné azt az alcímet is, hogy nem feltétlenül baj az, ha a gyermek sokat játszik a számítógépen otthon. A Shopify egész vállalati kultúrájának letéteményese az alapító és jelenleg 40 éves CEO, Tobias Lütke, vagy ahogy ismerősei hívják: Tobi.

„A Shopify egy hiteles és briliáns vállalat, kiváló kultúrával és kiváló termékkel.”

Ezek a konkurens Ecwid nevű cég vezetőjének a szavai. A Shopify sikereit – leszámítva a 2019-es és 2020-as tőzsdei szárnyalást – meglehetősen nagy csend kísérte a technológiai világban. Gyakorlatilag nem lehet kritikus szavakat hallani Lütke vagy a Shopify tevékenységével kapcsolatban.

Tobias Lütke 1980-ban született Koblenz városában, Németországban. Hatévesen kezdett el a számítógépek iránt érdeklődni, amikor szüleitől kapott egy hobbikomputert. Tanulási nehézségeket diagnosztizáltak nála, a figyelemhiány és a diszlexia jeleivel. A kis Tobi személyes felszabadulását a billentyűzet mögött és kifejezetten a videójátékokban találta meg. Mire 12 éves lett, a saját játékait már maga kódolta. Az iskolát 16 évesen hagyta ott és ipari tanulóként lett a Siemens programozója.

Kényszerből vállalkozott a Shopify alapítója

Az ezredfordulón egy kanadai snowboard túrán ismerkedett meg leendő feleségével, akihez két év múlva 2002-ben kiköltözött Ottawa városába. Munkavállalói vízum híján itt nem kapott munkát, ezért összeállt felesége családjának egyik barátjával (Scott Lake) és alapítottak egy online snowboardos vállalkozást. A vállalkozás létrehozása során Lütke felháborodott azon, hogy milyen gyenge szolgáltatásokat nyújtanak az e-kereskedelmi cégek számára, ezért két hónap alatt megírta a snowboardcég saját szoftverét. Ez annyira jól sikerült, hogy hamarosan nagyjából ugyanannyi megkeresést kaptak a szoftver átvétele kapcsán, mint ahányan snowboard iránt érdeklődtek. Ekkor realizálták azt, hogy a télisport vonalon rossz bizniszben vannak és 2006-ban így alapították meg a Shopify-t.

A barátok és a család 200 ezer dollárt adtak a két alapítónak az induláshoz. Lake 2008-ban kiszállt a vállalkozásból (mostanság szegény naponta kaphat szívinfarktust látva a részvényárfolyam sztratoszférába történő felemelkedését). Ahogy a vállalkozás megnőtt, Lütke ellátogatott a Szilícium-völgybe 2010-ben, hogy kockázatitőke-társaságoktól további forrásokat szerezzen. Ezekre a találkozókra biciklivel érkezett és a következő meetingre várakozva a Google segítségével tanulmányozta a barátságtalan pénzügyi kifejezéseket, amelyekkel „bekínálták” az előző alkalommal. Végül hétmillió dollárnyi tőkét gyűjtött, azóta pedig megállíthatatlanul őrült növekedéssel száguld vállalata.

Az eredmények beszélnek helyette

Lütke szinte teljesen kerüli a nyilvánosságot, kevés interjúja alapján azonban összerakható a kép a német vezető menedzsment stílusáról, ami kialakította a Shopify vállalati kultúráját. Ez sok aspektusában a videójátékok és a póker világából származik, ahol Tobias rámutatása szerint szükség van az adott helyzetekhez igazított tudatosságra, a többi játékos cselekvéseinek „olvasására”, és a kockázatvállalási hajlandóságra. Ezen játékok nagyszámú ismétléses mivolta is segíti a folyamatos fejlődést. Vállalkozói életfilozófiája másik részét könyvekből szerezte. Személyes kedvence az Intel legendás korábbi vezetőjének, Andy Grove-nak a High Output Management című könyve, amiből az emberekkel való bánásmód jófajta példái ugyanúgy kiolvashatók, mint az adatelemzés és az algoritmusok világával kapcsolatos tanácsok.

Az alkalmazottak elégedettsége alapján végzett felmérésekben folyamatosan Kanada csúcsvállalatai között van a Shopify. Ez persze nem jelenti azt, hogy még a kerítés is kolbászból lenne az e-kereskedelmi vállalatnál. Lütke számára élete egyik nagy feladata volt megtanulni azt, hogy rutinból ne „szemetezze” le az igen magas követelményeinek nem megfelelő munkákat. Időközben emellett a munkatársai is megtanulták azt, hogy ne vegyék a lelkükre a főnök éles kritikáit. A vállalaton belül nagyon tisztelik őt a fantasztikus megérzéseiért és ráérzéseiért, melyek a múltban sokszor bizonyultak valószínűtlenül helyesnek. Például a Shopify eredeti szoftverét az akkoriban eléggé homályos Ruby on Rails programnyelven írta, ami azóta nagy kedvencévé vált a programozóknak. Már 2009-ben deklarálta vállalata számára a mobiltelefonos használat elsődleges mivoltát, évekkel azelőtt, hogy a világ felismerte volna ezt a trendet.

A KŐKEMÉNY TREND A SHOPIFY ÉLETÉBEN PEDIG NEM MÁS, MINT A FÉLELMETES NÖVEKEDÉS.

Az e-kereskedelmi vállalat elmúlt 12 havi árbevétele így alakult 2014 negyedik és 2020 második negyedéve között:

Az előző év hasonló negyedévéhez mért százalékos növekedés pedig az alábbi értékeket mutatta 2015 első és 2020 második negyedéve között:

A friss második negyedéves adat a maga közel 100 százalékos emelkedésével kiváló példa a karanténidőszak hirtelen érkezett hatására azon felkészült technológiai vállalatok számára, akik képesek voltak vállalkozások és üzletmenetek millióit megmenteni az általuk azonnal felkínált digitális átállás lehetőségével.

A koronavírus sem állta útjukat

A Shopify két oldalról is felkészülten várta a koronavírus világjárvánnyá válásának folyamatát. Egyrészt a kanadai cég hongkongi irodája már januárban jelezte, hogy egy komolyabb pandémia kialakulása lehetséges Kínában, ami egyre központibb témává vált a vállalati megbeszéléseken. Másrészt a korábban a Black Friday típusú napok extrém kiemelkedő forgalmát szolgáló tartalék szerverkapacitások is rendelkezésre álltak, amik simán „elvitték” a duplázó forgalmat.

A SHOPIFY VEZETŐI MÁR FEBRUÁR ELEJÉRE FELISMERTÉK, HOGY A DIGITALIZÁCIÓBAN KORÁBBAN ELAKADT KISKERESKEDŐK MEGSEGÍTÉSE, MEGTÁMOGATÁSA LEHET A VÁLLALAT ELSŐ SZÁMÚ PRIORITÁSA AZ IDÉN.

A sörfőzde példája csak egy eset arra vonatkozóan, hogy mennyire igazuk volt ebben. Olyan vállalkozások millióinak maradt az egyetlen életben maradási lehetőségük az online értékesítés, akik korábban soha semmit nem adtak el az interneten keresztül.

Ebben a villámgyors válaszlépéseket igénylő helyzetben a Shopify több lépéssel járt a versenytársai előtt. Vannak olyan oldalak, ahol órák alatt össze lehet dobni egy honlapot (például Squarespace és Wix), de ezek nem az online értékesítésre fókuszálnak. Vannak olyan e-kereskedelmi oldalak, ahol jól felépített és széleskörű vásárlóréteg bonyolítja internetes beszerzéseit, ám az eladónak szinte semmilyen ráhatása nincs a vásárlói élményre (például Ebay és Etsy).

Ebben egyediek a Shopify-nál

Olyan szolgáltató azonban nincs a Shopify-on kívül, aki patent módon kinéző weblapot kínál az e-kereskedelem kialakításának minden lényeges sarokpontjával egy csomagban. Náluk a honlaptervezéstől a készletnyilvántartáson át a fizetési módok kialakításáig és az ügyféladatkezelésig minden egy csomagban kerül felkínálásra az e-kereskedelmi támogató szolgáltatásaikat igénylő ügyfelek számára.

MINDEZÉRT CSERÉBE A SHOPIFY NEM KÉRI ARRA AZ ÁLTALA AZ „INTERNETRE FELRAKOTT” VÁLLALKOZÁSOKAT, HOGY FELTÜNTESSÉK A NEVÉT.

Az alapszolgáltatási csomagjuk mindössze 29 dollár egy hónapra plusz az értékesítés 2,9 százaléka. A világ kereskedői pedig az olyan óriásoktól kezdve, mint a Nestlé, az Unilever vagy a Pepsi az ígéretes start-upokon át a helyi kisvállalkozásokig félelmetes ütemben kezdik használni a Shopify szolgáltatásait. A tavalyi évben már 60 milliárd dollárnyi online értékesítés mögött állt Shopify szolgáltatás, ami 20 milliárd dolláros növekmény volt a 2018-as számhoz képest. Az Egyesült Államokban a jelenlegi 6 százalékos e-kereskedelmi részesedésével immár a második helyezett a kanadai cég, a kétharmadot uraló Amazon mögött.

Sokan gondolják azt, hogy a 2020-as években komoly kihívója lesz az internetes kereskedelmet leuraló Amazonnak a Shopify. Ez a gondolat a részvényárfolyamba is szuperszónikus sebességgel épült be idén tavasszal. A cég részvényei 2015. május 21-én kerültek tőzsdei bevezetésre 17 dolláros árfolyamon. A pár hét alatt 40 dollár fölé fellőtt árfolyam 2016 elejére még visszaesett a kibocsátási szintre, ám azóta örült módon emelkedik. Az alábbi ábrán a Shopify részvények kicsivel több mint ötéves tőzsdei élettörténete látható havi gyertyákkal:

A Shopify 2015. május 21-i tőzsdei bevezetése óta elképesztő szárnyalásban van az NYSE-n.

A zöld téglalap jelöli a koronavírus által felforgatott „új világ” időszakát. A részvényárfolyam idén 158 százalékkal, a 2018 végi záróárhoz képest pedig 639 százalékkal emelkedett. Ezzel Kanada legértékesebb tőzsdei vállalatává vált a Shopify, aminek van azért egy különleges átka is.

picture

Lesújt-e a kanadai átok a Shopify-ra?

A 2000-es években szinte folyamatosan egy bank volt Kanada legértékesebb tőzsdei vállalata. Idén májusban a Shopify az elmúlt húsz évben nyolcadik nem-bankként bejelentkezett az első helyre. Vajon őt is utoléri-e majd a kanadai átok, vagy elsőként hosszú távra megmarad az aranyérmes pozícióban?

Jelenleg nagyjából 75 százalék körüli éves növekedést várnak a Shopify-tól a következő öt évre az elemzők. Ennek a teljesülése alátámasztaná az idén az égbe emelkedő árfolyamot.

A sok száz milliárd dolláros kérdés persze az, hogy a nagy platformok, mint az Amazon vagy a Facebook mennyire kívánják hagyni, hogy Tobias Lütke és csapata egyfajta szuperhősként segítse meg a digitalizációban elmaradt kisebb-nagyobb vállalkozásokat pont az ellenük (is) vívott harcban. Egy dolog biztos csak: heves részvényárfolyammozgások várhatóak a következő években.

(A cikk először a Forbes.hu-n jelent meg, 2020. augusztus 4-én. Posztomat a Marker platformján július 22-én David H. Freedman által jegyzett „Shopify Saved Main Street. Next Stop: Taking On Amazon” című írása alapján készítettem. Óriási köszönet érte. Címlapkép: Tobias Lütke (középen kalapban), a Shopify alapítója és vezérigazgatója ünnepli a vállalat tőzsdére lépését a New York-i tőzsdén 2015. május 21-én, forrás: AP Photo / Richard Drew)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.