Egy nap alatt annyival nőtt az Apple értéke, mint amennyit a teljes ExxonMobil ér

picture

Július utolsó kereskedési napján a kiváló gyorsjelentésére adott reakcióként az Apple részvényárfolyama 10,47 százalékkal emelkedett. Ezáltal a világ legértékesebb tőzsdei vállalatának a piaci kapitalizációja 1.821 milliárd dollárra nőtt. Az iPhone gyártója ezzel most nagyjából annyit ér, mint az 50 vezető európai részvényt magában foglaló Eurostoxx 50 index háromnegyede.

Döbbenetes belegondolni abba, hogy két évvel ezelőtt még hüledezett a világ azon, hogy az Apple és az Amazon ezermilliárd dolláros tőkepiaci értékű cég lett. Jelenleg már négy ezermilliárdos technológiai cég van (Apple, Amazon, Microsoft, Google) és együttes értékük pár milliárd híján már 6.000 milliárd dollár.

MINDEKÖZBEN AZ APPLE KÖZEL KERÜLT A KÉTEZER MILLIÁRDHOZ.

A másik érdekes adatot akkor kapjuk, ha megvizsgáljuk az Apple július 31-i pénteken bekövetkezett értéknövekedését. Ez 173 milliárd dollár volt. Pusztán maga ez a 173 milliárd dolláros növekmény a 38. legértékesebb amerikai tőzsdéken jegyzett vállalattá tenné az Apple-t. Érdemes megnéznünk azt, hogy mely vállalatok érnek nagyjából 173 milliárd dollárt jelenleg, a teljesség igénye nélkül:

Az ExxonMobil kilenc éve még a világ legértékesebb vállalata volt. Immáron nemhogy Jeff Bezos magánvagyona nagyobb az olajcég értékénél, hanem az Apple egy nap alatt képes akkora értéknövekményt magára szedni, mint amennyit a kilenc évvel ezelőtti üdvöske ér ma.

picture

Alig maradt olyan amerikai cég, amit ne tudna megvenni Jeff Bezos a vagyonából

Szinte dollárra akkora összeggel nőtt a tíz legértékesebb amerikai techcég értéke március 23. óta, mint amennyivel a koronavírus megjelenését követően a FED növelte mérlegfőösszegét. Látva a technológiai részvények száguldását érdemes egy kicsit játszanunk a számokkal.

(Címlapkép: Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, forrás: Apple)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.