A német állam idén 11,6 milliárd euró „kamatot” szed be kötvénybefektetőitől

picture

A jegybanki elnyomás és a negatív kamatok világában érdekes számsorral jelentkezett a Barkow Consulting nemrégiben. Számításaik szerint az idén a német állam 11,6 milliárd eurós rekordbevételre tesz szert majd negatív kamatozású állampapírjainak a kibocsátása által. Vessünk egy pillantást először arra, hogy miképpen néz ki jelenleg a német hozamgörbe az 1-től 10 évig terjedő időhorizonton:

Nagy különbségek nincsenek, bebetonozottnak tűnik a 2020-as évekre a mínusz fél százalék. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy nullás kuponnal kínált bármilyen tíz éven belüli lejáratú kötvény árfolyama 100 százalék felett lesz. Az ilyen kötvények árfolyama a kibocsátáskor az 1-től 10 évig terjedő spektrumon az alábbi módon alakul:

Egy tízéves kötvényt például 100 euró jövőbeli kifizetés ígérvényével jelenleg a -0,47 százalékos kamatláb mellett 104,80 százalékon lehet értékesíteni.

DE FACTO EGY NÉMET ÁLLAM ÁLTAL 2030-BAN ÁTADANDÓ 100 EURÓST MA 104 EURÓ 80 CENTÉRT VÁSÁROLNAK MEG A BEFEKTETŐK.

Így keletkezik a német államkincstárnak a 100 százalék feletti értékesítési árból egy haszna, amely az idei teljes kibocsátáson várhatóan közel 12 milliárd euróra fog rúgni. Ez a negatív hozamok világa által a német államnak biztosított kibocsátáskori nyereség az alábbi módon alakult 2012 és 2020 között:

Ne csodálkozzunk rajta, hogy a befektetők őrült módon menekülnek a részvény eszközosztály felé.

(Az írás adatai a 2020. július 17. délelőtti árfolyamokkal készültek. Címlapkép: a Reichstag épülete Berlinben / Florian Gaertner—Photothek / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.