Tízezer milliárd dollár felett van már a globális koronavírus mentőcsomag értéke

picture

A McKinsey június elején tett közzé egy tanulmányt arról, hogy a világ vezető országai milyen elképesztő mértékű és precedens nélküli stimulussal próbálják enyhíteni a koronavírus által okozott gazdasági károkat. A McKinsey által tanulmányozott 54 országban az alábbi nagyságrendű gazdaságélénkítő csomagok bejelentésére és elindítására került sor 2020. február 14. és 2020. május 18. között (kumulált adatok ezermilliárd dollárban):

Gazdaságélénkítő csomagok a koronavírusra reagálva eddig nem tapasztalt méreteket öltöttek a világban.

Ezek az eddigi mentőcsomagok – ahogy az ábrán is látható – garanciavállalásokat, jegybanki likviditásbővítést, a vállalatok és a lakosság számára nyújtott transzfereket, hitelnyújtást, szabályozási változtatást, halasztásokat és egyebeket tartalmaznak. A globális koronavírus csomag négyezer milliárd dollárnyi Nyugat-Európára jutó része már most harmincszor nagyobb, mint a második világháború utáni Marshall-terv mai értéken számolva.

A globális válaszlépés nagysága pedig már több mint háromszorosan haladja meg a 2008-2009-es válságra adott akkori stimulus nagyságát. A McKinsey tanulmánya kiemel kilenc országot, ahol a 2008-2009-es gazdasági válaszlépések GDP arányos nagyságát hasonlítja össze a mai beavatkozás 2019-es GDP-hez viszonyított nagyságával (az adott ország GDP-jének százalékában:

ÉS A MOSTANI VÁLASZLÉPÉSEKNEK MÉG KORÁNT SINCS VÉGE…

(Címlapkép: Bankjegyek és védőmaszk a vírus ellen, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.