Hová tűntek a klasszikus termelővállalatok?

Az aktuális tőzsdei események a technológiai szektor húsz évvel ezelőtti uralkodását élesztik újjá. A 40 legértékesebb amerikai vállalatból (legalább) 14 technológiai cég. És ezek a technológiai cégek sokkal-sokkal többet érnek, mint a hagyományos iparágakban tevékenykedő vállalatok. Kilenc éve még az ExxonMobil volt a világ legértékesebb tőzsdei vállalata. Ma Jeff Bezosnak és a tőle elvált feleségének a vagyona már nagyobb, mint az Exxon részvénypiaci kapitalizációja…

picture

A 40 legértékesebb amerikai tőzsdei társaság együttes piaci kapitalizációja jelenleg 12.943 milliárd dollár. A 40 cég szektoronként az alábbi megosztást mutatja:

  • 14 technológiai cég
  • 8 gyógyszer- illetve biotechnológiai cég
  • 5 pénzügyi vállalat
  • 5 fogyasztási cikkeket gyártó vállalat
  • 3 távközlési cég
  • 2 kereskedelmi cég
  • 2 olajvállalat
  • 1 szórakoztatási cég

A 26 nem technológiai cég közül is valószínűleg sokan tiltakoznának a hagyományos iparágakba történő besorolásért, mert ők magukat már tech-cégnek tartanák (például Visa, Amgen). A Top 20 amerikai tőzsdei vállalat az alábbi tőkepiaci értéken forog jelenleg:

A 21-40. helyen pedig az alábbi vállalatok vannak:

A 14 technológiai cég együttes piaci kapitalizációja 7.052 milliárd dollár, míg a 26 hagyományos vállalat együttes tőkepiaci értéke 5.891 milliárd dollár. Ez az amerikai gazdaság krémjét adó 26 vállalat már alig ér többet, mint az uralkodó Microsoft-Apple-Amazon-Google-Facebook technológiai ötösfogat együttes 5.414 milliárd dolláros értéke.

A Microsoft, az Apple és az Amazon már többet ér, mint a Google-t és a Facebook-ot leszámítva bármelyik három amerikai vállalat együttes értéke.

De játsszunk még egy kicsit ezekkel a számokkal. A Microsoft jelenleg annyit ér, mint a Johnson&Johnson, a Home Depot, a Verizon, a Disney, az ExxonMobil és a Nike együtt!

De még a negyedik helyezett Google tőkepiaci értéke is nagyjából ugyanannyi (kicsit több is), mint az alábbi öt ikonikus amerikai vállalaté: AT&T, Bank of America, Coca-Cola, Chevron és Eli Lilly.

Az öt technológiai behemótból négy a részvények korábbi eladásán és birtoklásán keresztül a Forbes világ leggazdagabb embereit bemutató listájának élmezőnyébe az alábbi hat vezetőjét juttatta fel.

Bezos, Gates, Zuckerberg, Ballmer, Page és Brin együttes vagyona 510 milliárd dollár. Ez több mint bármelyik hagyományos vállalat piaci kapitalizációja. Ábrázoljuk most azt, hogy ők hatan melyik vállalatcsoport duót illetve triót tudnák egy az egyben megvenni:

Kilenc éve még az ExxonMobil volt a világ legértékesebb vállalata. Ha Jeff Bezos tavaly nem vált volna el feleségétől, akkor mostanra már a személyes vagyona nagyobb lenne, mint az Exxon tőkepiaci értéke.

Hogy hová tűntek a TOP40-es listáról a klasszikus termelővállalatok, azt ne kérdezze senki…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.