Miért ülteti le a befektetőket Jeff Bezos és miért őrjöng Elon Musk?

A múlt hét két legérdekesebb amerikai részvénypiaci eseménye az volt, hogy szinte egyszerre kommunikálta Jeff Bezos és Elon Musk azt, hogy az általuk vezetett Amazon és Tesla részvényeinek árfolyama túl magas. Ilyen kaliberű technológiai vezetőktől ilyen megnyilatkozást nem láttunk az elmúlt években. Nemhogy kettőt 24 órán belül. Mindkettejük alapvető problémája az, hogy a koronavírus járványhelyzet közösségi távolságtartáson alapuló, elkövetkező hónapokra és negyedévekre várható kezelése nagyon sok pénzébe fog kerülni vállalataiknak. Hiába gondolta eddig őket a befektetői társadalom szuperhősöknek, a mostani járványra ők sem immunisak.

picture

„Az online vásárlástól a felhőszolgáltatáson (AWS) át a Prime Videoig és a Fire TV-ig a mostani krízis igazolja az Amazon üzleti modelljének rugalmasságát és tartósságát úgy, mint eddig soha. De ez egyben a legkeményebb időszak, amivel valaha szembe kellett néznünk. Inspirál minket az, ahogy a létfontosságú dolgozók teszik most a dolgukat – ápolók és doktorok, élelmiszerbolti pénztárosok, rendőrök, és a saját rendkívüli, frontvonalban álló munkavállalóink. A szolgáltatás, amit nyújtunk soha nem volt fontosabb, a frontvonalban álló embereink – az alkalmazottjaink és a szerződéses partnereink az ellátási láncunkban számítanak ránk, hogy biztonságban tartjuk őket mialatt a munkájukat végzik. Nem fogjuk őket cserbenhagyni. Az ügyfeleink részére a szolgáltatásunk biztosítása és a munkavállalóink megvédése miközben a válság folytatódik majd több hónapon át szakismeretet, alázatosságot, találékonyságot és pénzt igényel. Ha Ön részvényesként tulajdonostársunk az Amazonban, akkor most talán jobb, ha leül, ugyanis nem kicsiben gondolkozunk. Normál körülmények között a most következő második negyedévben nagyjából 4 milliárd dollárnyi üzemi eredményre számítanánk. De ezek most nem normál körülmények. Ehelyett, mi azzal számolunk, hogy ezt a teljes 4 milliárd dollárt, és talán még egy picit többet is a koronavírussal kapcsolatos költségekre fordítjuk, hogy a munkavállalóinkat biztonságban tudva juttassuk el termékeinket a vásárlóinknak. Ez a költség tartalmazza a személyes védőfelszereléseket, létesítményeink fokozott tisztítását, a kevésbé hatékony folyamatirányítást a közösségi távoltartás miatt, a magasabb óradíjakat, és sokszázmillió dollárt a saját Covid-19 tesztelési kapacitásaink kifejlesztéséhez. Nagyon sok most a világban a bizonytalanság és a legjobb befektetés, amit most eszközölhetünk a többszázezer munkavállalónk biztonságába és jólétébe történő beruházás. Biztos vagyok abban, hogy a hosszútávon gondolkozó részvényeseink megértik és magukénak tudják a szemléletünket és valójában nem is várnak tőlünk kevesebbet.”

Így hangzott Jeff Bezos koronavírus költségekkel kapcsolatos csütörtök esti bejelentése (teljes verzió), ami az Amazon gyorsjelentésével egyidejűleg látott napvilágot. Egyszerre volt hiperkorrekt és sokkoló. Hiperkorrekt azért, mert minden mismásolás nélkül a lezárt negyedév apropóján jelezte a munkavállalók felé a biztonsági kérdés elsődlegességét, illetve a részvényesek felé ennek a költségét. És ez a költségvonzat sokkoló. A teljes következő negyedév profitja rámegy a koronavírussal szembeni járványügyi védekezésre. Úgy, hogy ez az Amazon által előadott pénz-paripa-fegyver kombó még egyáltalán nem lesz garancia arra, hogy sikerül majd megvédeni „Amazóniát” a koronavírus járványtól.

Nem véletlenül Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere és a világ egyik legkiválóbb topmenedzsere. Illetve nem véletlenül az Amazon a világ egyik legprofesszionálisabb szervezete. A napjainkban már 840 ezer alkalmazottal (nyolc év alatt tízszerezett ez a szám!) bíró online kiskereskedelmi cég élharcosként vág bele abba a „mission impossible” nevű projektbe, amely a körülöttünk ólálkodó koronavírus korszakában az új vállalati és szervezeti protokollá kezdi kinőni magát. Ez az új protokoll arról szól, hogy a gazdasági szervezeteknek úgy kell biztosítaniuk a minél magasabb gazdasági aktivitásukat, hogy mindeközben a létező legminimálisabbra kell csökkenteniük a munkavállalóikat és ügyfeleiket potenciálisan érő koronavírus fertőzés kockázatát.

A koronavírus első karanténokkal jellemezhető szakasza hirtelen és drámai mértékben kirabolta a világ gazdálkodói szervezeteinek a kasszáját, legyen szó államokról, városokról, részvénytársaságokról vagy az emberekről. Jött a vírus és vitte két-három hónap (várható) árbevételét magával. Sajnos a következő szakaszban sem lesz kegyelmesebb a pénzügyi mérlegekkel ez a járvány rémálom. Az ólálkodó vírus korszakában ugyan már nem egyben rabol majd a járvány, hanem pénzt fog zabálni. Nem keveset.

A közösségi távolságtartáson alapuló és a vírus terjedését kordában tartani igyekvő következő hónapokban a gazdasági alanyok tetemes többsége kénytelen lesz egyrészt lemondani árbevétele kisebb-nagyobb részéről, hiszen kevesebb embert lehet bejuttatni ugyanarra a helyre. Másrészt a kiadási oldalon a Jeff Bezos által említett járványügyi védekezési költségek is a csillagos égbe szaladhatnak fel. Nem véletlenül kommunikálja Bezos azt, hogy ez a valaha volt legkeményebb időszak az Amazon történetében. Márpedig az Amazon a Csillagok háborújából vett hasonlattal élve egy csúcsszintű birodalmi szervezet.

Mindeközben a közelmúlt világgazdaságának elsőszámú jedije, Elon Musk sem élt át könnyű hetet. A karantén intézkedéseket fasisztának nevezte és Amerika felszabadítását kívánta szerdán, amikor a Tesla közzétette első negyedéves gyorsjelentését. Pénteken aztán újra Donald Trumpot idéző módon szabadult rá a Twitterre és kiírta, hogy: „Tesla stock price is too high imo.” Azaz véleménye szerint a Tesla részvényárfolyama túl magas. Ez a világ egyik legikonikusabb „rocksztár” vállalatvezetőjétől egyrészt félelmetesen amatőr, másrészt meglehetősen inkorrekt húzás volt. Ha magasnak gondolja a részvényárat, arról illett volna ugyanis két nappal korábban a gyorsjelentés közzétételekor megnyilatkoznia, valamilyen előrejelzés formájában.

Emberileg persze teljesen érthető Elon Musk kiborulása. Február elejére úgy nézett ki, hogy a Tesla a technológiai világ új koronázatlan királya. Megszűntek a korábbi gyártási problémák, beindult a kínai gyár, fél év alatt ötszörözött az árfolyam, ősrégi medvék dobták be közben a törülközőt és a fél világ Elon Musk lábai előtt hevert. Ez viszont egy olyan heroikus küzdelem eredménye volt Elon Musk részéről, amire kis híján ráment az ember maga. Amikor jöhetett volna egy szusszanásnyi nagyon kiérdemelt pihenő, akkor pedig belebarmolt a képbe a világjárvány és a kaliforniai intézkedések. A Tesla nagyon sokat erősödött gyártásban és a mérlege minőségét tekintve az elmúlt negyedévekben, de még nem eleget ahhoz, hogy Amazon módjára nézzen szembe a mostani kihívásokkal. Minden hét leállás az amerikai gyártásban csak rontja vissza a helyzetüket, ami mostanra kiverte a biztosítékot Elon Musknál. Ő persze már március végén is csak fogcsikorgatva volt hajlandó bezárni fremonti üzemét.

Az árfolyamalakulás oldaláról megvizsgálva a képet, a következő két chartot láthatjuk 2019. október 1. és 2020. május 1. között napi gyertyákkal, jöjjön először az Amazon:

Az Amazon részvények árfolyamát mutató ábra túlságosan optimistának tűnik, mert egyenlőre nem számolnak a befektetők a jövőbeli felmerülő bődületes költségekkel.

Először is az Amazon idén eddig 24 százalékos pluszban van úgy, hogy a Bezos által adott előrejelzésre reakcióként közel 8 százalékot esett múlt pénteken. A kék téglalappal jelölt nyolc áprilisi kereskedési nap során 26 százalékot szárnyalt a részvényárfolyam,

ÉKES PÉLDÁJAKÉNT ANNAK, HOGY A BEFEKTETŐK A FED SOKADIK FENEKETLEN GAZDASÁGMENTŐ PÉNZPUMPÁJÁNAK TÖBBLETLIKVIDITÁSÁBÓL MIT VESZNEK MEG IGAZÁN.

A technológiai szektor nyerteseit természetesen, akiknek a relatív pozícióit elementáris mértékben javítja a járványügyi vészhelyzet…

A Tesla grafikonja sem néz ki rosszul az idei évben, még az utolsó két nap méretes eső gyertyái ellenére sem:

A Tesla részvények a koronavírus járvány ellenére is szárnnyal, amit még Elon Musk sem tart reálisnak.

Idén eddig 68 százalék plusz, persze ez főleg a február elejéig tartó, shortosokat végleg kiirtó árfolyamrobbanásnak köszönhető. Külön kis esettanulmányt érdemel a zöld téglalappal jelölt április 9-et, 13-at és 14-et magában foglaló három nap, amely a húsvéti ünnepeket ölelte körül. A FED ugye április 9-én piacnyitás előtt jelentette be „Main Street” programját. A Tesla grafikon kis zöld téglalapja által mutatott gyorstalpaló esettanulmányocska neve az lehetne: „Hogyan kerül villámgyorsan a Wall Streetre a FED által a reálgazdasági alanyoknak szánt pénzügyi mentőcsomag?” Tesla részvény három kereskedési nap alatt: +29 százalék. Vissza is robbant ezáltal a részvény árfolyama a szürke vonallal jelölt 675 dolláros buborékzóna határa fölé.

Utólagosan persze könnyű okosnak lenni, ám nagyon egyszerűen fogalmazva az amerikai részvénypiac márciusi története úgy nézett ki, hogy a koronavírustól sokkolódott intézményi befektetők felerősítve az őket lekövető algoritmikus kereskedőkkel folyamatosan adták a részvényeket. A FED kamatcsökkentéseinek és párszáz milliárd dolláros csomagjainak a hatása csak percekre tudta az esést megállítani. Eljött aztán a március 23-i nap, amikor a végtelen pénzpumpát jelentette be a FED és ez markánsan megfordította a piac irányát. Az április 9-i bóvlikötvény vásárlásokat is magában foglaló Main Street mentőcsomag aztán olajat öntött a tűzre.

ÍGY TÖRTÉNT, HOGY EGÉSZEN MÚLT SZERDÁIG ÉS CSÜTÖRTÖKIG A BEFEKTETŐI TÁRSADALOM FOLYTATTA A TECHNOLÓGIAI RÉSZVÉNYEKET AZ EGEKBE LÖKŐ, ÉS FEBRUÁRBAN A KORONAVÍRUS VILÁGJÁRVÁNY ÁLTAL FÉLBESZAKÍTOTT RÉSZVÉNYPIACI PARTIJÁT.

Ahol persze most az algók felfelé erősítették a hatásokat. Nagyon sokan figyelték a fejüket csóválva a szárnyaló árfolyamokat a reálgazdaság romhalmazai közepette.

A piac úgy értékelte áprilisban a helyzetet, hogy a koronavírus nagyon sok pénzt visz ugyan el, de a FED is képes nagyon sok pénzt nyomtatni. Ezen mottó jegyében pedig széttépték a sérthetetlennek tűnő és a vírus pénzrablása által érinthetetlennek tűnő papírokat.

Ezen részvénypiaci parti eksztázisba forduló pontján érkezett meg egyszerre a realitás hangján Jeff Bezos és Elon Musk. Az utóbbi években nem látott eseményként 24 órán belül a maguk módján mind a ketten arra figyelmeztették a befektetőket, hogy szerintük túl magas az általuk vezetett cégek részvényárfolyama. Ugyanis ők látják már azt, amit eddig a befektetők nem igazán számszerűsítettek. Jeff Bezos és Elon Musk szinte egyszerre juttatta kifejezésre azt, hogy a járványügyi válságkezelés közösségi távolságtartáson alapuló elkövetkező hónapjai, negyedévei még az ő szuperhősnek értékelt vállalataiknak is durva sok pénzébe fog kerülni.

AZ AMAZON ESETÉBEN EZ A CÉG TÖRTÉNETÉNEK A LEGNAGYOBB KIHÍVÁSA LESZ, A TESLA ESETÉBEN PEDIG VISSZATASZÍTHATJA A CÉGET A RIDEG VALÓSÁG A TÚLÉLŐ ÜZEMMÓD HATÁRÁRA.

Ezért ülteti le a befektetőket Jeff Bezos, és ezért őrjöng Elon Musk.

(A cikk először a Forbes.hu-n jelent meg, 2020. május 4-én. Címlapkép: FT Montage / Getty Images).

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.