A politikai megosztottságnak is lehet szerepe a járvány terjedésében

picture

Több, részben talán csak később tisztázható összetevője is van annak, egyes országokban miért terjed gyorsabban, másutt kontrolláltabban a vírus, de az egészségügyi szakemberek körében már „régen” konszenzus övezte álláspont szerint egyértelműen kiemelkedik a távolságtartásra, az érintkezések számának csökkentésére időben meghozott intézkedések szerepe és a széleskörű tesztelés jelentősége.

A fejlett világban az eddigi legsúlyosabb helyzet Olaszországban alakult ki, és hasonló mértékű robbanás fenyeget most az USA-ban is. Két ábrán mutatjuk, milyen sajátosságok is hozzájárulhattak az olasz és amerikai válsághelyzet kialakulásához.

Olaszországban – persze itt is régiónként is változik némileg a helyzet – a fejlett országok között a legmagasabb az idősebb szülőkkel együttélő fiatal felnőttek aránya: a mamahotelnek is nevezett jelenség ebben a helyzetben azt eredményezi, hogy számos családban sokkal nehezebb a leginkább veszélyeztetett idősek elkülönítése.

Az idősebb szülőkkel együttélők arányát mutató ábra, ami a koronavírus fertőzés terjedését nagyban segítheti. You további infógrafikák találhatóak az alábbi oldalon Statista

Az USA-ban az elmúlt hetekben már rengeteg kritika éri Donald Trump-ot, amiért hetekig elbagatelizálta a vírus jelentette veszélyt, és a járvány valódi (és sokak által elkerülhetetlennek tartott) amerikai terjedéséig rendelkezésre álló időt nem felkészülésre használta. Az alábbi, február elejei és március elejei felmérések alapján jól látható, milyen hatása van egy polarizált országban annak, hogy az emberek politikai beállítottságuknak megfelelően döntenek arról, mit gondoljanak, hogyan reagáljanak egy adott kérdésben. A republikánusok körében eredetileg többen aggódtak a koronavírus miatt, de nem volt szignifikáns különbség, ezután viszont hetek alatt a demokrata szavazók körében többszörösére nőtt – a korlátozások elfogadásában nyilván fontos szerepet játszó – félelem a vírustól.

A koronavírus miatt aggódók aránya az USA-ban politikai hovatartozás, nem és életkor alapján

Tökéletes magyarázat a fenti adatokra a Washington Post által készített videó arról, hogyan változott a Fox News hangvétele a vírussal kapcsolatban, amit kezdetben bagatelizáltak illetve egy Trump elleni támadásra használt demokrata politikai fegyverként is minősítettek.


Pedig a távolságtartás – ebben az esetben elsősorban az idősebb és veszélyeztetett rétegektől – nyilvánvalóan az egyik legfőbb eszköz a vírus terjedésének lassítására. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy mennyit számít az emberi kontaktusok számának csökkentése a tekintetben, hogy egy potenciálisan fertőző (sokszor tünetmentes!) ember hány további ember megfertőzését okozhatja rövid idő alatt. Öt nap alatt 2,5, 30 nap alatt már 406 ember lehet beteg egyetlen hordozó révén – az otthonmaradás ezt a számot tudja radikálisan csökkenteni.

A koronavírus fertőzés terjesztését illusztráló ábra, annak függvényében mennyire kontaktálnak az emberek egymással.

(Címlapkép: vírusgócok a Johns Hopkins Egyetem keddi járványtérképén. Forrás: Qubit.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.