A nyugati demokráciák képtelensége és lehetősége

Elképesztő látni, ahogy a fejlett világot már egyértelműen elérő világjárvány ellenére Cardiffban koncertet, Disneylandben bulit tartottak a hétvégén. A piacokon egy másik szélsőség is jelen van, a fürdővízzel a gyereket is kiöntik, így jobbnál jobb részvények kezdenek pesszimista forgatókönyvvel számolva is olcsó árakon forogni.

picture

Aki ismer, tudja, hogy én egy ilyen twitteres trader vagyok. Voltam sok évig elemző, próbálok átlátni az átláthatatlanon. Néha sikerül, néha nem. Néha sikerül jó forrást találni, néha nem. Tíz év alatt összeszedtem néhányat, és az egyik ma igen érdekes adatsort közölt. Alább a 100 ezer főre jutó intenzív kórházi ágyak száma országonként – sajnos az adatok pontos forrását nem közölte és nem találtam meg, de több ország adatait is ellenőriztem a Statista-n.

A 100 ezer főre jutó intenzív kórházi ágyak számát bemutató ábra országonként

A nyugati ember úgy tűnik, nem érti a problémát a vírus terjedésével kapcsolatban. Lássuk mit is ér mondjuk a walesi tartomány?! Öt, azaz 5 (!!!) ágy jut 100 ezer emberre, ha minden igaz. Nagyon szerettem hallgatni 2008 októberében a bankba menet és az OTP aznapi esésére készülve a Stereophonics zenekart. Mit csinál a walesi okos nép a hétvégén? Tele az aréna és buliznak a koncerten. Okos. Mondjuk ezt mi így, az intézményi szobában.

Lássuk mit csinálnak Disneylandben vagy a New Orleans-i utcákon az emberek az óceán túlpartján? Happily ever after show-n szórakoznak. Vagy éppenséggel buliznak szombat este a helyi Petőfi sétányon, amikor kb 100 rendőrautónak kellett oszlatni a tömeget. A tweet maga már nem is elérhető, de lementettem a képet.

Tweet DisneyWordról a koronavírus idején is teltház volt.

Nem olvasták a sajtóban, hogy ez a vírus bizony terjed. Nagyon. Barabási Albert-László összefoglalóját talán angolra is le kellene fordítani, akkor eljutna az üzenet.

A NYUGATI DEMOKRÁCIA, ÚGY TŰNIK, EGY ILYEN FELADATTAL KÉPTELEN MEGKÜZDENI. AMÍG EGY JELENSÉGET, EGY BETEGSÉGET, BÁRMIT, NEM ÉREZNEK AZ EMBEREK A KÖZVETLEN KÖRNYEZETÜKBEN, ADDIG ÚGY VISELKEDNEK, MINTHA AZ NEM IS LENNE. 

Teljesen felpuhultak az emberek, erőtlenül, de azért elmennek a falig a pofonért.

Hogyan nézünk majd szembe a természeti csapásokkal vagy a klímakatasztrófával?

Nyomogatjuk majd az Iphone-unkat és Siri megmondja, hogy mit kell csinálni ilyen esetben? Pedig már a majdnem kétéves kislányom is tudja a kézmosásszabályt. Lássuk, mi itt Európában mennyire szeretünk kezet mosni? Nyugaton semennyire, keleten inkább.

A kézmosás gyakoriságát bemutató ábra Euróopáról, ami a koronavírus szempontjából nagyon fontos, Olaszország árulkodóan a legrosszabb.

Forrás: 2015-ös nemzetközi felmérés (WIN/Gallup) alapján Jakubmarian vizualízációja

Nyilván pont ezeknek az embereknek lehet eladni tömegesen az Airpods fülhallgatókat százezerért százmillió számra. Egyszer élünk, bulizzunk, koronabuli és Disneyland. Mit csinál Donald Trump? Azt, amit a választói. Vár, amíg egyszer csak be nem csap a villám és kiderül, hogy a koronavírus tesztelt Bolsonaro brazil elnökkel parolázott. God save America. Ennyit tudott mondani.

A piac sajnos kegyetlenül bünteti őt és a választóit is. Simán elveszítheti a választást és a nyugdíjasok nem lesznek oda a megtakarítási számlájuk egyenlegét látva. Az USA az intenzív kórházi ágyakat tekintve az élen jár, de gyors fejszámolás után kiderül, hogy az országban kb. 100 ezer ágy van összesen. Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy ez szinte semmire sem elegendő, ha baj van. Végre más is észrevette ezt és San Francisco-ban már intézkedtek is, remélem más városok is hasonlóan járnak el.

Viszont ahogyan ezek az óvatlan választók elveszítik a megtakarításaik egy részét, úgy ez egy lehetőséget is jelent számukra és számunkra. Ők összeszedhetik magukat és megoldhatják a helyzetet, ahogyan mi is lassan itt Európában fájdalmasan, de szembenézünk önmagunkkal, a kényelmünkkel és bezárkózunk hetekre, talán hónapokra.

A piacon óriási esések mellett óriási lehetőségek is nyílnak

Trader vagyok, nem hosszútávú befektető, de úgy látom, ahogyan csapongtunk a piacon az egyik irányba február közepén, úgy csapongunk a másik irányban március idusán is. A fürdetővízzel kidobjuk a gyereket is.

JOBBNÁL JOBB MINŐSÉGI RÉSZVÉNYEK KEZDENEK VONZÓVÁ VÁLNI, PESSZIMISTA ELŐREJELZÉSEK ESETÉN IS OLCSÓ ÁRAZÁSON FOROGNI.

Én mától előre tekintek 6-12-18 hónapra és megnézem, vajon egy Richter Gedeon mit csinálhat rosszabbul, mint amit most áraznak? Vagy az egyik partnere, a Mithra, amelyik a világ legmodernebb fogamzásgátlóit gyártja? Könyörgöm, mit ártanak ezek a világnak? Azon túl, hogy a nyugdíjszámlák kényelmes ETF befektetői gondolkodás nélkül öntik ki őket a lefolyóba,

TESSÉK MOSTANTÓL SZELEKTÍVEN BEFEKTETNI, JOBBAN MEGVÁLASZTANI A PÉNZÜGYI TANÁCSADÓT ÉS ELŐRETEKINTENI A JÖVŐBE.

A Goldman Sachs 3 hete még V-alakú gazdasági felpattanásról beszélt, ma meg eladást javasol és 5 százalékos második negyedéves GDP lassulást. Bohócok. Higgyünk magunkban, abban, hogy néha mi is meg tudjuk ítélni – talán objektívebben – a gazdasági folyamatokat, talán néha jobban, mint a nagy Wall Street-i farkasok. Tudom, a buli ott van mindig, de azt a bulit tudni is kell miből finanszírozni. Arra számítok jelenlegi legjobb tudásom alapján, hogy a Big Money két héten belül teljesen leépíti minden kockázatos pozícióját és eljön az idő, amikor a fájdalmas eladásaikat mi majd szépen megvesszük. Mert képesek vagyunk józan ésszel gondolkozni. Bezárkózni és várni, amíg újra kimehetünk a piacra bulizni.

(Címlapkép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A koronavírus miatt elszakadt a világgazdaság Achilles-ínszalagja (2020), de a vezető döntéshozók úgy próbálják meggyógyítani, mintha leállt volna a keringési rendszere (2008)

Olvasási idő: 7 p
A FED lenullázta irányadó amerikai kamatlábát és 700 milliárd dolláros értékben mennyiségi lazító programot jelentett be, de ma már nem ez jelentené a valódi válságkezelést. Nem lehet karanténban tartani az emberiséget úgy, hogy az a jövő pénzügyi szörnyűségeitől (is) rettegjen. Állítsuk meg a pénzügyi naptárat is a társadalmi naptár leállása mellé – a mennyiségi enyhítés helyett most pénzügyi karanténra lenne szükség.
picture

A koronavírus már most életünk második legnagyobb tőzsdei pánikja

Olvasási idő: 6 p
"A trader can do three things, buy or sell or do nothing." Egyik kedves kollégám kapta Londonban még valamikor 1998-ban ezt a tanácsot egy tapasztalt kereskedési vezetőtől. Látva a mostani megaturbulenciát, a „do nothing” nem tűnik rossz lehetőségnek a következő hetekre.
picture

A koronavírus és a kínai turizmus néhány chartban

Olvasási idő: 2 p
Mind Ausztráliában, mind pedig a teljes dél-kelet-ázsiai régióban óriási gondot jelent jelenleg a turizmusban a kínai utazók teljes elmaradása, de Ausztrália és az Egyesült Államok egyetemei is megszenvedik a jelenlegi kínai, illetve a kínaiakat érintő utazási korlátozásokat.