A koronavírus miatt elszakadt a világgazdaság Achilles-ínszalagja (2020), de a vezető döntéshozók úgy próbálják meggyógyítani, mintha leállt volna a keringési rendszere (2008)

A koronavírus okozta gazdasági problémák gyökere az, hogy az egészségügyi intézkedések következtében a gazdasági alanyok és egyének pénzügyi bevételi naptárának bejegyzései lecsökkentek, illetve kiürültek, miközben a kötelezettségek ketyegnek. A világgazdaság Achilles-ína elszakadt. Műtétre van szükség, amit nem lehet a pályán megcsinálni. A jelenlegi extrém unortodox helyzet extrém unortodox megoldást kíván. Nem lehet karanténban tartani az emberiséget úgy, hogy az a jövő pénzügyi szörnyűségeitől (is) rettegjen. Állítsuk meg a pénzügyi naptárat is a társadalmi naptár leállása mellé – a mennyiségi enyhítés helyett most pénzügyi karanténra lenne szükség.

picture

„Olyan nincs, hogy ne legyen nyáron Sziget!”

Tizenkilenc éves lányom csütörtök reggel (f)akadt ki sírásra görbülő szájjal teája kortyolgatása közben a nappaliban, féltve nyári programjának a csúcsbuliját attól a rohadék koronavírustól. A 71 éves apám még reménykedett benne, hogy március 27-én újra kinyitják Chopok sípályáit a szlovákok és nem marad el a tavaszi sízése a babzsákokon való napozással együtt. A vírus életünkre gyakorolt hatásainak a komolyan nem vételében azonban toronymagasan én viszem sajnos a családban a prímet, aki egy kis csoport vezetőjeként február 22. és március 8. között Vietnamban utaztam. Január végén és február elején még nagyon aggódtam egy pár napig és itthon akartam maradni, de látva a vírus terjedésének az ázsiai lassulását, illetve Vietnam drasztikus intézkedéseit és a fertőzés ottani megállítását, végül az utazás mellett döntött a csoport. Valamilyen univerzális áldás vagy orbitális szerencse folytán (egyéni hitrendszertől függően) kiváló utunk volt. Egy hete hazaérve pedig egyik cimborámmal elkezdtük tervezgetni nyugat-ausztriai síelésünket: úgy gondoltuk, hogy valahol a völgyben megszállunk és minden nap más pályarendszeren síelünk. Többek között Ischgl-ben és St. Anton am Arlbergben…

Ischgl és az Arlberg régió azóta elsőként és külön karantén alatt van, és pár nap alatt – óráról órára javuló mértékben – kezdi felismerni Európa lakossága is azt, hogy ez most nem az évtizedek óta folytatott hedonizmus ideje. Saját példáimat a személyes életben a koronavírusról azért írtam ide, hogy még véletlenül se érezze azt az olvasó, hogy pálcát török az emberiség, Európa lakossága vagy a világ vezetői fölött. Ez egy átlagos életű európai polgár lesütött szemű írása. Innentől kezdve minden leírt tiszteletlen viselkedésformára tekintsen úgy az olvasó, hogy az kisebb-nagyobb mértékben az író tulajdonsága is. Sajnos.

EURÓPA LAKOSSÁGA NÉHÁNY NAPJA OTT TARTOTT VELEM, HOGY A VÍRUS TERJEDÉSÉNEK DÉL-KOREAI LEFUTÁSÁT KÍVÁNTA MAGÁNAK (KORÁBBI) OLASZ MENTALITÁSSAL ELÉRNI. A KORONAVÍRUSNAK AZONBAN „LEFUTÁSI CSOMAGJAI” VANNAK. DÉL-KOREAI MENTALITÁSSAL DÉL-KOREAI LEFUTÁST, OLASZ, ILLETVE SPANYOL MENTALITÁSSAL OLASZ, ILLETVE SPANYOL LEFUTÁST LEHET ELÉRNI.

Szerintem még maximum pár nap néhány óra és az európai országok is meghozzák azokat a kényszerintézkedéseket, amelyek végül a vírushelyzet április végére történő normalizálásához kellenek.

Mielőtt belekezdek annak a kifejtésébe, hogy miért nem lehetett Európában drasztikus preventív intézkedésekkel elejét venni a jelenlegi járványhelyzetnek, muszáj tennünk egy gyors kirándulást az NBA, a világ csúcskosárlabdázásának a világába. Azért, hogy lássuk azt a magatartási mintát, melynek következtében a világ legszebben játszó kosárlabdázójának tavaly egy közepesebb sérülés ki nem pihentetése miatt végül elszakadt az Achilles-ína.

Az addigra már kétszeres bajnok (2017, 2018) és kétszeres NBA-döntő MVP (legértékesebb játékos) Durant a 2018/2019-es szezon rájátszásában szenvedett a negyeddöntő ötödik mérkőzésén egy lábikra sérülést. Csapata a Golden State Warriors nélküle is abszolválta ezt a párharcot, majd az elődöntőt is, ám a döntőben a megelőző négy bajnokságból hármat megnyerő szupercsapat bajba került. A négy nyert mérkőzésig tartó párharcban már 3-1-es vesztésre álltak a Toronto ellen, amikor az ötödik mérkőzésen az a döntés született, hogy Durant még messze nem teljesen egészségesen pályára lép. Hogy ez egyéni felelősség/felelőtlenség, csapatérdeknek, a szurkolóknak, a közösségi média hatalmának való megfelelési kényszerből történt-e, azt már nem tudjuk meg. Mindenesetre született egy olyan döntés, melynek során Kevin Durant egészségügyi érdekét felülírta a csapatérdek, a dicsőségre való vágyakozás, illetve az üzleti érdek. Az ominózus mérkőzésbe kiválóan szállt be Durant, amikor a második negyedben beütött a ménkű és elszakadt az Achilles-ína.

Durant esete messze nem egyedülálló a sport világában, mégis nagyon fájdalmas volt a kosárlabda rajongóinak ezt a történetet átélni. Ami egy egyedi sorsdrámaként megesett a világ egyik legjobb kosárlabdázójával, az történik napjainkban is a világgal és kiemelt hangsúllyal Európával a koronavírus világjárvány kapcsán. A sztori ugyanaz, az egészségügyi alapon történő helyes döntést felülírják a gazdasági és egyéb érdekek.

Most álljunk meg egy pillanatra és végezzünk el egy gondolatkísérletet! Ugorjunk vissza időben egy hónapot 2020. február 15-ére. Ezen a napon Kínában összesen már 68.300 fertőzött volt, míg a világ többi részén ennek mindössze egy százalékát, 685 fertőzést mutattak ki. (Jelen pillanatban ennél a számnál nagyobb a fertőzések száma Európában már 12 országban.) Tételezzük fel, hogy ezen a február közepi napon valamely európai vezető megfogadta volna a különféle szakemberek tanácsát és prevencióból meghozott volna olyan intézkedéseket, amelyeket most hoznak meg az európai országok. Lezárta volna országa határait, hazaküldte volna a turistákat, bezárta volna az iskolákat és úgy általában megszüntette volna a ki-be járkálást az általa vezetett országba. Ezt a felelős vezetőt gyakorlatilag darabjaira szedte volna a közvélemény, a helyi gyáriparosok szövetsége, a nemzetközi partnerek, a helyi turizmus érdekvédelmi szervezetei, az ellenzéki pártok és úgy általában mindenki. A gazdaság összeomlasztójának tartották volna, egy őrültnek, egy teljesen felelőtlen idiótának. Olyan világban élünk ugyanis, ahol az egészségügyi szempontokat felülírhatják más szempontok, ahogy Kevin Durant példáján is láthattuk azt.

Európa lakosságát nem lehetett megvédeni attól a járványhelyzettől, amivel most szembesülünk. Mire már kezdett beütni a baj és eszkalálódott és más országokra átterjedt az olasz probléma, addigra már olyan járványügyi helyzet alakult ki Európában, hogy nem maradt más választás az európai vezetők számára, mint a saját országaik és pár napon belül szükségszerűen a kontinens életének a hibernálása. A jelenlegi kényszerintézkedéseket földrészünk lakosságával csak a mostani helyzetben, már látva a bajt lehet(ett) elfogadtatni.

PREVENCIÓRA A KORONAVÍRUS KAPCSÁN EURÓPÁBAN ESÉLY SEM VOLT. HA PREVENCIÓVAL ÉS EGYBEN A JELENLEG VÁRHATÓNÁL KISEBB GAZDASÁGI SOKKAL MEGÚSZTA VOLNA EURÓPA A HELYZETET, AKKOR A LAKOSSÁG NEM LÁTTA VOLNA A VÍRUS PUSZTÍTÓ EREJÉT ÉS EGYÁLTALÁN NEM ÉRTETTE VOLNA A FOGANATOSÍTOTT DRASZTIKUS INTÉZKEDÉSEK ÉRTELMÉT. NEM TUDTUNK ITT EURÓPÁBAN TANULNI KÍNÁTÓL VAGY DÉL-KOREÁTÓL.

Európában (és világszerte) kerültek a hatalmon lévő politikusok olyan helyzetbe ezáltal, mint a klasszikus viccben a nyuszika, akin mindegy, hogy van-e sapka vagy nincs, meg lesz ruházva. A koronavírus helyzet egyik pillanatról a másikra olyan helyzetbe hozta őket, mint amilyenbe a Black Mirror című sorozat első epizódjában került az angol miniszterelnök. És az angol miniszterelnöknek finoman szólva sem volt malaca abban a filmben…

Egy szó, mint száz, véleményem szerint sajnos a jelenlegi európai vírushelyzet eszkalálódása kódolva volt a hozzáállásunkban és a viselkedésünkben. A jelenlegi intézkedések következtében pedig kijelenthető, hogy bekövetkezett az a helyzet az európai gazdaságban, ami sporthasonlattal élve egy Achilles-ín szakadással ér fel.

Nagyjából mostanra kezdi a földrész elfogadni ezt a tényt, hogy a járványügyi helyzet kezelése csak az országhatárok lezárásával, kijárási tilalmakkal és az emberi érintkezések számának a minimálisra történő csökkentésével oldható meg és ezek az intézkedések hetekig fognak tartani. Jó eséllyel májusban kezdhet el az élet visszaállni nagyon lassan a régi kerékvágásba. Ez egy igen komoly gazdasági sokkal fog járni. Ha Európa gazdasági helyzetét egy Achilles-ínszakadást szenvedő sportolóhoz hasonlítjuk, akkor először a létező legjobb orvosi csoporttal kell egy sikeres műtétet végrehajtani rajta, majd jöhet a hosszadalmas rehabilitáció. Ja és még egy dolog, az Achilles-szakadás után már a szakvélemények szerint semelyik sportoló nem tud úgy játszani, ahogyan azt korábban tette. A vezető kosárlabda szakértők szerint a sérülése előtt top3 játékos közé tartozó Kevin Durant jó esetben valahol a 10. és a 25. legjobb játékos között lehet majd a visszatérése után.

Írásom eddig állt készen vasárnap estig. Most hajnali öt óra van és olvasom, hogy a FED kevesebb, mint 72 órával a szerdai kamatdöntő ülése előtt egy húzással lenullázta irányadó amerikai kamatlábát és 700 milliárd dolláros értékben mennyiségi lazító programot (QE4 lesz vajon a neve?) vezetett be. Innentől kezdve velem együtt az élet írja a posztot. Elképesztően gyors világban élünk, ha a tőkepiacokat nézzük és egy a mi életünkben korábban nem látható mértékben lelassulóban, ha a mindennapi életet vizsgáljuk meg.

A VÍRUSHELYZET OLYAN GYORS DÖNTÉSHOZATALRA KÉNYSZERÍTI A POLITIKAI ÉS MONETÁRIS DÖNTÉSHOZÓKAT, AMIBEN ŐK HIBÁT HIBÁRA HALMOZNAK.

A monetáris döntéshozók olyan „szívorvosok” (voltak), akik megmentették 2008-ban és 2009-ben a világgazdaságot (és életben tartották azóta azt), amikor a Lehman csőd következtében annak leállt a keringési rendszere. Megvolt ehhez az eszközrendszerük a kamatok nullába, illetve negatív zónába történő levágásával, illetve a mennyiségi lazító programokkal. Most egy Achilles-ínsérülést próbálnak meg a pályán lévő mankós játékosnál szívmasszázzsal ellátni és visszaküldeni a pályára őt, hogy játsszál fiam.

A világ politikusainak azon része, Donald Trumppal az élen, aki az egész koronavírus helyzetben az emberéletekben bekövetkező veszteség minimalizálása helyett országuk gazdaságát próbálják menteni egy olyan emberre hasonlítanak, aki amikor brutálisan ég a háza a széfet próbálja meg kiemelni a helyéről ahelyett, hogy a feleségét és a gyermekeit mentené ki a házból.

A GLOBÁLIS BEFEKTETŐI TÁRSADALOM A JEGYBANKÁROKBAN SZÍVORVOSOKAT LÁT, AKIK ORDIBÁLVA MASSZÍROZZÁK A KÖNNYES SZEMŰ ELSZAKADT ACHILLESŰ JÁTÉKOS SZÍVÉT A PÁLYÁN A HÁROMPERCES IDŐKÉRÉS ALATT, HOGY MOST MÁR TAKARODJ VISSZA JÁTSZANI ÉS DOBJ VÉGRE PONTOKAT. EMELLETT EGYES POLITIKUSOKBAN OLYAN APÁKAT LÁTNAK, AKIK KÁROMKODVA ÉS RETTENETESEN IDEGESEN PRÓBÁLJÁK MEG A SZÉFET KISZABADÍTANI A HÁZUKAT ÉRŐ TŰZBEN, MIKÖZBEN A LÁNYUK MÁR LASSAN MEGÉG A SZOBÁJÁBAN.

Csoda-e, ha ezek után úgy öntenek mindent a befektetők a tőzsdéken, olajtól kezdve aranyon át a bitcoinig és a részvényekről nem is beszélve, mintha nem lenne holnap. Ez jelenleg egy extrém rendkívüli helyzet, amely extrém rendkívüli kezelésmódot igényel. A helyzet extrém rendkívüli kezelése az egészségügyi fronton egyre inkább alakul a vírus által követelt módon és szerintem napokon belül karantén lesz az egész világ. Megkaptuk a mi világháborúnkat, amit még hiányolt Tyler Durden (Brad Pitt) a „Harcosok klubja” című film főszereplőjeként:

A mi világháborúnk egy világleállás. Mi a világleállás által okozott elsőszámú gazdasági probléma és mi lehetne ennek a megoldása?

Amikor 2018 és 2019 fordulóján 35 napra leállt az amerikai kormányzat működése és a hivatalnokok nem kaptak fizetést, akkor sokan készítettek felméréseket arról, hogy mekkora tartalékokkal rendelkeznek az amerikai háztartások. A Lending Tree nevű online hitelcég ekkori felmérése szerint az amerikai lakosság 48 százaléka nem tudna azonnal fedezni egy hirtelen 1.000 dolláros kiadást. De facto az egyik napról a másikra él. Miként Európa polgárainak a nagyrésze is.

Nulladik lépésként a világ politikusainak és jegybankárainak videókonferenciákon kellene részt venniük szállodásokkal, színészekkel, éttermesekkel és például jógaoktatókkal. Jógagyakorlóként sok jógaoktató ismerősöm van. Egy jógaoktatónak kilenc és fél hónapon át van érdemi bevétele (leszámítva a menőbbek nyári táboroztatásait), mert december második fele és a július és augusztus hónapok kiesnek. Most ők március második felében és áprilisban kényszerszabadságra mennek és májusban nem lesz könnyű újraindítani az életüket. Ha nincs jógaóra, nincs bevétel. És kvázi szeptemberig nem lesz igazán bevétel, ami öt hónap…

Az emberiség döntő többségének valami hasonló problémája van.

AZ EGÉSZ KORONAVÍRUS GAZDASÁGI PROBLÉMA GYÖKERE LEÍRHATÓ EGYETLEN MONDATTAL. A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK KÖVETKEZTÉBEN A PÉNZÜGYI BEVÉTEL NAPTÁR ELKÖVETKEZŐ EGY-MÁSFÉL-KÉT HAVI BEJEGYZÉSEI LECSÖKKENTEK, SŐT AKÁR LE IS NULLÁZÓDTAK SOKAKNÁL, MIKÖZBEN A PÉNZÜGYI NAPTÁR KIADÁSI OLDALA SZINTE UGYANÚGY KETYEG TOVÁBB. A MEGOLDÁS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A LAKOSSÁG ÉS A GAZDASÁGI ALANYOK PÉNZÜGYI KIADÁSI NAPTÁRÁNAK A LEÁLLÍTÁSA!!!

Unortodox helyzetek unortodox megoldásokat kívánnak. Most elsősorban nem pénzre van szüksége a gazdasági világnak, hanem időre.

QE vs QM: Quantitative Easing helyett Quarantine Month

És akkor lássuk, hogyan történne a probléma kezelése, ha én lennék döntéshozói helyzetben. Természetesen a dolog csak szinkronban működhet világszerte, de ennek az egészségügyi részét tekintve jó esélyei vannak pár napon belül.

Most csak a válságkezelés elkövetkező egy-másfél-két hónapjáról írok, ami tulajdonképpen a sikeres Achilles-ín műtétet és a kezdeti lábadozást jelenti. A QE (Quantitative Easing) mintájára legyen a csomag neve QM (Quarantine Month).

A koronavírus válság kezelésére javasolt QM csomag sarkalatos pontjai:

  • Első pont: Egy hónapos naptárszünet (lehet másfél vagy két hónap is, illetve hosszabbítható kell, hogy legyen). A naptárszünet értelmében 2020. március 19-én szerdán este pénzügyi értelemben leáll a naptár és egy hónap múlva 2020. április 20-án indul újra. Pénzügyi értelemben az összes létező esetben úgy tekintünk, mintha a 2020. március 20-i és 2020. április 19-i napok nem léteznének! Nincs fizetés (kivéve egészségügyi, rendvédelmi és egyéb nélkülözhetetlenül szükséges szervek dolgozói), nincs a járulékok és adók egy része. Nincsenek kamatfizetési és tőketörlesztési kötelezettségek és lízingdíjak. Nincs rezsi. Hozzáigazítjuk a társadalmi élet lefagyásához a gazdasági élet lefagyását. Minden hitel, tartozás és kötelezettség automatikusan egy hónappal meghosszabbodik (ha a rendes naptárat nézzük).
  • Második pont: A létező legszigorúbb karantén intézkedések életbe léptetése világszerte 2020. március 20-ától 2020. április 19-ig (QM, Quarantine Month)
  • Harmadik pont: Egy hónapos globális alapjövedelem kísérlet. Minden polgár kap egy olyan minimális jövedelmet, amely az étkezését és az alapszintű rezsijét fedezi.
  • Negyedik pont: Az első negyedéves gyorsjelentési időszak eltörlése. Az idei évben csak első féléves gyorsjelentés lenne, ahol így öt hónap számairól kellene jelentést adniuk a cégeknek.
  • Ötödik pont: Összehangolt 2020. április 18-19-i G7-G20 vezetői és jegybanki tanácskozás bejelentése. Minden létező intézkedést meg kell tenni ahhoz, hogy ez már ne videókonferencia legyen. Ezen a meetingen már a mostanihoz képest kipihenten és megfontoltan lehetne monetáris és költségvetési döntéseket hozni a gazdasági válság potenciális hatásainak elemzésével, nem úgy, mint ma reggel.

Nagyjából így kellene kinéznie egy unortodox globális problémára adott unortodox intézkedéscsomagnak. Nem lehet karanténban tartani az emberiséget úgy, hogy az a jövő pénzügyi szörnyűségeitől (is) rettegjen.

Ezzel szerintem sikeres Achilles műtétet lehetne végrehajtani a világgazdaságon és elkezdődhetne a hosszú és fájdalmas rehabilitáció.

És, hogy ne fejeződjön be pesszimista hangulatban ez az írás:

Kevin Durant kilenc hónappal a sérülése után újra zsákol.

(Címlapkép: Alexey Hulsov képe a Pixabay -en.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.