A koronavírus elintézi a világgazdaságot

picture

A Goldman Sachs számításai szerint akár 5,5 százalékponttal is kisebb lehet a globális GDP növekedés az első negyedévben a korábban vártnál. Miután az utóbbi abszolút értéke 3 százalék volt még a járvány kirobbanását megelőzően, így a tényleges adat -2,5% lehet majd, melyre még a pénzügyi válságot követően sem volt példa – óriási növekedési „gyomrost” kapott tehát a világ. A fő kérdés természetesen az, hogy ezt követően  – a járványügyi helyzet alakulásától függően – milyen gyorsan áll helyre a növekedés, miközben költségvetési és monetáris oldalról is komoly hátszél érkezik majd. A Goldman a második negyedévre vonatkozóan még nettó negatív hatásra számít, a negyedik negyedévben viszont már száguld majd a világ becslésük szerint.

A 2020-as globális növekedést bemutató ábra negyedéves lebontásban mutatja koronavírus okozta visszaesést

Az ábrát nézve a kínai belső növekedési ütem összecsuklása mellett legalább ilyen fontos hatás más országok kínai exportjának csökkenése (szürke sáv), a kínai turizmus kiesése az első negyedévben (világoskék), valamint a globálisan visszaeső lakossági költés hatása (idegenforgalom, turizmus, közösségi rendezvények, az ábrán sötétzölddel jelölve). A kínai beszállítói lánc kiesése is komoly növekedési fék lesz a második negyedévben (világoszöld), de ez komoly pozitív hatásba fordul át az év végére.

(Címlapkép: Chris Potter / Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Ezekből a számokból is látszik, miért aggódhat a tőzsde a koronavírus miatt

Olvasási idő: < 1 p
Nehéz lenne olyan nyersanyagot vagy termékcsoportot találni, ahol Kína ne sokszorozta volna meg részesedését a globális fogyasztásból bő 15 év alatt. A telefonok és az autók 30 körüli százalékát ma már Kínában veszik meg, számos nyersanyagból Kína igényli a globális termelés több mint felét.
picture

A koronavírus és a Wall Street: enyhe, súlyos és a katasztrófális forgatókönyek

Olvasási idő: 7 p
Akár minimális korrekcióval, vagy egy kisebb, 5 százalék körüli további eséssel is kimozoghatja a koronavírus okozta pánikot és a gazdasági következményeket az amerikai tőzsde, de egy katasztrofális forgatókönyv – globális járvány, a világgazdasági aktivitás markáns visszaesése és recesszió – esetén akár 30-35 százalékos esés is jöhet.
picture

Így borult vörösbe a világ

Olvasási idő: < 1 p
40 éve szinte nem volt olyan ország a Földön, amelyiknek Kína fontosabb kereskedelmi partnere lett volna, mint az USA. Mára pedig alig maradt olyan ország, amelyiknek ne Kína lenne sokkal meghatározóbb - mozgó ábrán mutatjuk, hogy borult vörösbe a világ.