Ezekből a számokból is látszik, miért aggódhat a tőzsde a koronavírus miatt

picture

Ha valakinek kétsége támadna afelől, hogy a koronavírus akárcsak Kínán belüli, de a jelenleginél nagyságrenddel szélesebb tömegeket elérő elszabadulásának milyen gazdasági következményei lehetnek, az alábbi számok is segítenek érzékeltetni a veszélyt. A BCA Research adatain nyugvó ábra azt mutatja meg, hogyan módosult Kína részesedése néhány termék és nyersanyag globális fogyasztásából 2002 és 2019 között.

Egy másfél milliárd embert számláló nemzet (gazdasági értelemben belső piac) áll egy háromszázmillióssal szemben – írta Kína és az USA a fegyveres konfliktust leszámítva minden fronton zajló összecsapásáról és annak lehetséges kimeneteiről novemberben Jaksity György.

picture

A harc művészete és a twitter harcos magányossága

Az USA és Kína a vezető globális hatalom pozíciójáért zajló küzdelme egy fegyveres összecsapás nélküli háború. Egy 300 milliós piac áll szemben egy 1,5 milliárdossal, de annak van nagyobb esélye, akinek önmagát sikerül meghaladnia, saját negatívumait sikerül legyőznie – ezekből pedig bőven akad mindkét oldalon.

A harcról, melyről – hasonlóan még a tűzszünetnek sem feltétlen tekinthető januári, a vámok ügyében született megállapodás előtt – Kovács Krisztián augusztusi elemzésében szögezte le, hogy az USA célja Kína feltartóztatása, döbbenetes ütemű, néhány területen már most az amerikai globális katonai szupremáciát relativizáló technológiai felzárkózásának lassítása.

picture

Kína devizaháborúval fenyeget

Peking és Washington konfliktusa bőven túlmutat a gazdasági kérdéseken, a kereskedelmi mérlegek alakulásán: az USA felismerte, hogy ha nem gyengíti direkt módon a kínai államkapitalista rendszert, globális vezető nagyhatalmi szerepe kerül a már jelenleginél is nagyobb veszélybe. A jüan gyengítése – ha meglépik – Kínának is rossz lesz, és globális pénzügyi válságot is eredményezhet, de ebben a helyzetben aligha nélkülözhetik az ezzel való fenyegetést.

Annak a Kínának a lassítása, melyről egy múlt heti ábrán mutattuk meg, hogy a Föld országainak döntő többségében néhány évtized alatt sokkal jelentősebb kereskedelmi partner lett, mint a korábban e téren összemérhetetlen fölényben álló USA.

(Címlapkép: Cory M. Grenier / Flickr)

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A koronavírus és a Wall Street: enyhe, súlyos és a katasztrófális forgatókönyek

Olvasási idő: 7 p
Akár minimális korrekcióval, vagy egy kisebb, 5 százalék körüli további eséssel is kimozoghatja a koronavírus okozta pánikot és a gazdasági következményeket az amerikai tőzsde, de egy katasztrofális forgatókönyv – globális járvány, a világgazdasági aktivitás markáns visszaesése és recesszió – esetén akár 30-35 százalékos esés is jöhet.
picture

Így borult vörösbe a világ

Olvasási idő: < 1 p
40 éve szinte nem volt olyan ország a Földön, amelyiknek Kína fontosabb kereskedelmi partnere lett volna, mint az USA. Mára pedig alig maradt olyan ország, amelyiknek ne Kína lenne sokkal meghatározóbb - mozgó ábrán mutatjuk, hogy borult vörösbe a világ.
picture

Három sokatmondó ábra az USA-Kína konfliktushoz

Olvasási idő: 2 p
Kína lop, a kezében van az amerikai államadósság tetemes része, az ázsiai országok számára pedig fontosabb piac, mint az USA.