Erre használja az internetet a világ

A letöltéseket tekintve a globális, interneten keresztüli adatforgalom több mint a felét a streaming videó szolgáltatások adják. Önmagában a „netflixezés” a teljes netes adatforgalom 15%-át teszi ki. A közösségi média adatforgalmán belül az Instagram és a Facebook 80%-os súllyal bír. A Sandvine 2018. októberi „The Global Internet Phenomena Report” nevű jelentéséből szemezgetünk.

picture

Az internetes adatforgalom évről évre, néhány év alatt pedig lényegében nagyságrenddel emelkedik. Nagy meglepetés ebben persze nincs, ahogy abban sem, hogy az elmúlt években az ábra csalóka volta ellenére a mobiladatforgalom még drasztikusabban emelkedik, mint a vezetékes (fix) net. A Cisco 2017-ig historikus, 2018-tól előrejelzésen alapuló adataiból látszik, hogy a lassan mögöttünk hagyott évtizedben a vezetékes net forgalom több mint tízszeresére, a mobilnetes forgalom viszont – a nagyon alacsony bázisról való ugrásszerű előretörésnek is köszönhetően – több mint ezerszeresére emelkedett (a 2010 előtti mobiladatok exabájtban, azaz ezer petabájtban, avagy 10 a 18-on bájtban mérve szinte értelmezhetetlenek):

Vessünk egy gyors pillantást arra, hogy a letöltési adatforgalmat tekintve mire használja az internetet a világ. A Sandvine tavaly októberben publikált Global Internet Phenomena Report című összeállítása tíz kategóriába sorolja a letöltési forgalmat, ezek között az alábbi százalékos megoszlás látható:

A videóletöltések súlya már most is nagyon komoly és az Apple és a Disney még csak napjainkban csatlakozik a streaming szolgáltatásokat nyújtó cégek közé. Érdekes, hogy az összes letöltést nézve a teljes globális adatforgalom több, mint a negyedét két szolgáltató, a Netflix (14,97%) és a Youtube (11,35%) adja.

Ha csak a streaming videó szolgáltatásokat nézzük, akkor a top10 szolgáltató/szolgáltatás az alábbi világszerte:

A teljes globális adatforgalom 7,7%-át adó gaming kategórián belül az alábbi 10 játék viszi a prímet:

A közösségi médián belüli adatforgalomban jól látható a Facebook-csoport világuralma. A top 10 szereplő a következő:

Hát nagyjából erre használja adatforgalmat tekintve az internetet a világ.

(Címlapkép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.