Hongkong: üres szállodák, menekülő tőke, recesszió

picture

Hongkong gazdasága – köszönhetően a júniusban elkezdődött kormányellenes tüntetéseknek és a karhatalmi erőszaknak  – az elmúlt negyedszázad legsúlyosabb válságát éli át. Mivel az idei második és harmadik negyedévben is csökkent a GDP, ezért immár hivatalosan is recesszióba került a hongkongi gazdaság. A negyedéves (előző negyedévhez viszonyított) GDP változás a 2010-es években az alábbi módon alakult a városállamban:

A tüntetéshullám csak az egyik oka a visszaesésnek: gondok már korábban is voltak az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a globális gazdasági lassulás miatt. Hongkong az elmúlt évtizedekben egyszerre volt pezsgő üzleti központ és vonzó turistalátványosság. Nyár eleje óta drámaian esett vissza a Hongkongot meglátogató turisták száma (változás az előző év azonos hónapjához képest, 2017. január és 2019. augusztus között):

A visszaesés még drámaibb méretet öltött a kínai turizmus egyik csúcsidőszakát jelentő októberi „Golden Week” során, írta a fenti adatokat is ismertető Wall Street Journal. A szárazföldi Kínából ilyenkor sokan érkeznek Hongkongba. Idén kevesebb, mint a felére esett az ő számuk. A Kínából érkező turisták számának a számottevő megcsappanása pedig a bevásárlóturizmus erőteljes visszaeséséhez is vezetett. Az 2019. augusztusi kiskereskedelmi forgalom 23%-kal esett vissza a 2018-as augusztushoz képest. Az órák, ékszerek és egyéb drága ajándékok kategóriában a visszaesés még ennél is drámaibb mértéket öltött a maga 47%-os zuhanásával.

Mindeközben a szingapúri bankok dörzsölhetik a tenyerüket. Köszönhetően a menekülő hongkongi tőkének, a másik komoly pénzügyi központként funkcionáló ázsiai városállamban július óta érdemben nőtt a külföldiek által elhelyezett betétek összege, ahogyan az alábbi ábrán az látható:


Az imént bemutatott gazdasági visszaesés utáni javulásra nem sokan számítanak jelenleg a közeljövőben.

(Címlapkép: Tüntetés Hongkongban 2019 júniusban, Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Komoly eladósodás mellett épül a kínai fogyasztói társadalom

Olvasási idő: 3 p
Kína évszázados hátrányát igyekszik néhány év alatt ledolgozni a fogyasztói társadalomban – a megtakarítási ráta csökken, a fiatal generációk hitelből vásárolnak, a középosztály amerikai stílusban költ, a háztartási hitelek aránya a GDP-hez mérten tíz év alatt az ötszörösére emelkedett.
picture

A dél az új kelet – újabb látványos térképen az EU kettészakadása

Olvasási idő: < 1 p
Dél-Európa régióinak egy része még mindig nem, vagy éppen csak érte el a válság előtti fejlettségi szintjét.
picture

Teljes katasztrófa vagy elhúzódó stagnálás? Világgazdasági kitekintő, 2019 október 

Olvasási idő: 4 p
A globális befektetői közösség akar hinni abban, hogy makroadatok szempontjából a legrosszabb már mögöttünk van, és 1999 és 2012-höz hasonlóan a kezdeti visszaesést követően a mostani szintek körül az év végéig stabilizálódik a globális gazdaság. Vékony a jég.