A gazdag amerikai fiatalok körében bukott a legnagyobbat a Facebook

picture

Az Egyesült Államokban 3-4 évente készítenek egy átfogó felmérést a tinédzserek (esetünkben 13-17 éves korosztály) internetezési szokásairól. Komoly változások történtek a 2014/15-ös és a 2018-as felmérés között.

A tinédzserek szokásai – pláne, ha a közösségi média használatáról van szó – drámai sebességgel változnak napjainkban. A Pew Research Center még tavaly tavasszal végzett el egy átfogó felmérést a 13 és 17 év közötti amerikai tinik körében a korosztály internetezési szokásaikról. Az egész felmérés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy

MÁR MESSZE NEM A FACEBOOK A LEGNÉPSZERŰBB ALKALMAZÁS A VIZSGÁLT FIATALOK KÖRÉBEN.

A válaszadók megjelölték a használt és a kedvenc közösségi média platformjaikat, amelyek a következők voltak:

A változás óriási – vessük össze az adatokat ugyanennek a kutatóintézetnek a 2014 végén és 2015 elején végzett, a 2018-as közvéleménykutatást megelőző felmérésével (ezen a felmérésen csak a használt platformokat kérdezték és a Youtube nem szerepelt benne):

A két felmérés között eltelt időszak egyik legnagyobb változása a Facebook népszerűségének a komoly csökkenése.

A VEZETŐ KÖZÖSSÉGI MÉDIA PLATFORMOT ANNÁL KEVÉSBÉ HASZNÁLJÁK AZ AMERIKAI TINIK MINÉL JOBB ANYAGI HELYZETBEN VAN A CSALÁDJUK.

Három az egész háztartásra (ahol a válaszadó tinédzser lakik) vetített jövedelmi kategóriát vizsgálva az alábbi része használja a Facebookot a kutatásban részt vevőknek (forrás: Pew Research Center, 2018):

A Facebook népszerűségének a csökkenése mellett a másik vezető változása a 2018-as felmérésnek a 3 és fél évvel korábbihoz képest az internethasználat intenzitásában mutatkozik meg.

JELENTŐSEN NŐTT A SZINTE FOLYAMATOSAN ONLINE AMERIKAI TINÉDZSEREK ARÁNYA.

Mindkét felmérésben három lehetséges válasz volt arra, hogy milyen gyakran használják az internetet: szinte folyamatosan, naponta többször, ritkán/ritkábban). A két felmérésre adott válaszok megoszlása így változott 2014/15 és 2018 között (forrás: Pew Research Center):

Érdekes, hogy a vizsgált korosztályban a lányok (50%) nagyobb arányban vannak fenn folyamatosan a neten, mint a fiúk (39%).

A tiniket megkérdezték arról is, hogy milyen hatással van korosztályuk életére a közösségi média. A válaszadók 31%-a szerint inkább pozitív, míg 24%-a szerint inkább negatív az összhatás (45% sem pozitívnak, sem negatívnak nem ítélte meg a dolgot). A pozitív összhatást említőknél a legfőbb oka a közösségi média életminőséget javító mivoltának az alábbi megoszlást mutatta (százalékos megoszlás válaszadók arányában):

A negatív összhatást érzékelőknél a legfőbb oka a közösségi média életminőséget rontó mivoltának az alábbi említéseket hozta magával (százalékos megoszlás válaszadók arányában):

És a végére egy kis tőzsde. A 2018-as felmérés nagy nyertese volt a fiatalok közötti népszerűségben a Snapchat (SNAP) volt, aki beékelődött a Facebook-Instagram birodalom közé, bár a részvényárfolyamban a pozitív hatás csak az idei évben jelent meg. Eddig ez 150%-os 2019-es emelkedésben materializálódott (zöld nyíl), ahogyan az alábbi a cég teljes 2017-2019-es heti gyertyás árfolyamgrafikonján az látható:

blank

Persze még mindig a 2 és fél évvel ezelőtti 17 dolláros kibocsátási ár (kék vonal) alatt van az árfolyam, köszönhetően a vállalatvezetés részvényeseket levegőnek néző magatartása miatt. Az alapító Evan Spiegel és néhány vezető speciális részvényeiken keresztül 96,4%-át birtokolják a szavazatoknak. Így esett meg, hogy a 2018 augusztusi „közgyűlése” (szürke karika a charton) a Snap-nak rövidebb volt, mint 3 perc, melynek során a cég jogásza olvasott fel egy közleményt egy telefonkonferencia keretében. Nem könnyű a technológiai cégekbe fektető alapkezelők élete sem…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A Facebook segít a tinédzserterhességek számának visszaszorításában?

Olvasási idő: 3 p
A tinédzserterhességek és szülések számának alakulása éppen a közösségi média elterjedésével és használóinak számának emelkedésével ellentétes trendvonalat mutat az utóbbi években.
picture

Az állami szuverenitással csatázik a Facebook kriptovalutája

Olvasási idő: 7 p
A Paypal kilépésével sebet kapott a Libra Szövetség, de a Facebook nevével fémjelzett, az alapítók között azonban komoly pénzügyi cégeket is maga mögött tudó digitális pénz terve – ha a vártnál komolyabb nehézségek és ütközetek árán is – képes lehet megszerezni az hatósági zöld jelzést.
picture

Az adat az új olaj, a Facebook az új Exxon

Olvasási idő: 2 p
2011-ben hat országot képviselt a világ 10 legértékesebb cége, melyek közül öt olajtársaság volt. A mai listán csak az USA és Kína maradt, 8-2-es arányban, az első öt cég, illetve az első nyolcból hét techvállalat. A nyolc évvel ezelőtti toplistáról csak az akkori listavezető, az Exxon értéke férne bele mai top 10-be.