A szolgáltatószektor hatalma(s)

picture

„Németország pedig azért csak táncol a recesszió szélén, mert a szolgáltató szektor jól teljesít, sőt, miközben a hagyományos ipar szenved, a szolgáltató szektor nemcsak a németeknél, hanem Európában és Ázsiában is a rendkívül jól tartja magát. Ennek köszönhető, hogy –  bár a globális növekedés lassul, de – válságról vagy recesszióról még nem beszélhetünk” – írta Gyurcsik Attila befektetési igazgató néhány héttel ezelőtt.

picture

A világgazdaság állapota, avagy Schrödinger macskája

A világ konjunktúrája ma valójában olyan, mint Schrödinger macskája: az is lehet, hogy él és virul, de nem kizárt, hogy már rég halott.

A howmuch.net most látványos grafikákkal támasztja alá a fentieket. A Világbank adatai alapján azt vitték térképre, melyik országban mekkora százalákkal járul hozzá a GDP-hez a szolgáltató szektor. (Az ablakban megjelenő térképet minden irányban mozgathatja.)

A szolgáltató szektor természetesen a foglalkoztatásban is abszolút meghatározó szerepet tölt be, a legmagasabb aránnyal az USA-ban és Nagy Britanniában, előbbiben hajszál híján 80, utóbbiban egy hajszállal 80 százalék fölötti része van a teljes foglalkoztatásban.

A fenti térképről is látható, hogy összességében minél fejlettebb egy adott térség/ország, annál magasabb a szolgáltató szektor szerepe a hagyományos termelő ágazatokkal szemben. A globális GDP nagyjából 65 százalékát adja a szolgáltató szektor, a világ országainak több mint felében már 50 százalék feletti aránnyal képviselteti magát a GDP-ben.

Európán belülre tekintbe az alábbi térképet látjuk:

Ázsiában pedig így alakul a kép:

Az amerikai kontinensen pedig:

(A teljes összeállítást itt találja. Címlapkép: 1908-as, a korai szolgáltató szektor gúnyoló amerikai képeslap, forrás: Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A világgazdaság állapota, avagy Schrödinger macskája

Olvasási idő: 2 p
A világ konjunktúrája ma valójában olyan, mint Schrödinger macskája: az is lehet, hogy él és virul, de nem kizárt, hogy már rég halott.
picture

A venyigében vulkán lelke hajt

Olvasási idő: 5 p
Jelenleg jó a hangulat a piacokon, mindenki optimista az USA-Kína kereskedelmi háború várható rendeződése és a FED galamb nyilatkozatai miatt, de meglátásom szerint ez a vihar előtti csend. Sok adat mutat a recesszió és az indexek esésének irányába.
picture

BudaMEGApest - fényben úszik a világ

Olvasási idő: 2 p
A Bécs-Budapest régió is felkerült a világ megarégióit számbavevő listára. Nemcsak a gazdasági teljesítmény számított, hanem az is, hogy az űrből éjszaka fotózva mennyire van világos. A 29 régióból egy kivételével mind az északi féltekén van, Bécs-Budapest a 18.