A világgazdaság állapota, avagy Schrödinger macskája

picture

Kettős állapotban van a  világgazdaság, írtam még tavasszal, és a helyzet azóta sem változott érdemben.

picture

Recesszió szélén a globális feldolgozóipar

Kína az egyik ok, de az is lehet, hogy egyszerűen a gazdasági ciklus ért újabb fordulóponthoz. Néhány héten-hónapon belül látnunk kell, hogy az újabb kínai gazdasági stimulus hat-e, sikerül-e az USA-ban a Fed egyensúlyozása, stabilizálják-e gazdaságukat a nagy európai országok.

Bajban a feldolgozóipar

A világ feldolgozóipara jól láthatóan válságba került. Így nem meglepő módon az ipari túlsúllyal rendelkező Németország is a recesszió szélére sodródott. Ugyanakkor a feldolgozóipar válsága nem feltétlenül Európából ered, sokkal inkább gyökerezik a kínai gazdaság lassulásából, és így a Kínába beszállító ázsiai gazdaságok gyengélkedéséből. Ennek okai sokrétűek – a kínai gazdasági stimulusok kifutásán túl a kereskedelmi háború vélt vagy valós hatásai is szerepet játszhatnak. De Európába visszaevezve említhetjük a szigorú német fiskális hozzáállást, a romló demográfiát vagy a termelékenység alakulását is.

A szolgáltató szektor lesz a megmentő?

Ugyanakkor a kisebb feldolgozóipari kitettséggel rendelkező Egyesült Államok gazdasága jól tartja magát. Németország pedig azért csak táncol a recesszió szélén, mert a szolgáltató szektor jól teljesít, sőt, miközben a hagyományos ipar szenved, a szolgáltató szektor nemcsak a németeknél, hanem Európában és Ázsiában is a rendkívül jól tartja magát. Ennek köszönhető, hogy –  bár a globális növekedés lassul, de – válságról vagy recesszióról még nem beszélhetünk.

A helyzet – növekedés vs. recesszió – így most erősen döntetlenre áll, és ezt mondhatjuk a jövőre vonatkozóan is. Nehéz megmondani, hogy mi lesz, a jelenlegi helyzetben benne van, hogy

  • a feldolgozóipar egy ciklikus lassulás után magára talál,
  • az erős szolgáltató szektor, ha úgy tetszik „visszahúzza” a gazdaságokat a recesszió széléről,
  • vagy a feldolgozóipar gyengélkedése előbb utóbb magával rántja a szolgáltató szektort is.

A jobb esélylatolgatáshoz tudnunk kéne például, hogy mit gondol most a kínai vagy éppen a német vezetés a gazdaság stimulálásáról, vagy, hogy a jelenlegi kereskedelmi háborús retorika mögött van e bármelyik félben akár tartós, akár ideiglenes megegyezési szándék.

De azt sem ártana pontosan tudni, hogy milyen egyéb tényezők húzódnak meg a mostani lassulás mögött – értem ez alatt például azt, hogy az autóértékesítések európai vagy kínai visszaesése ciklikus vagy strukturális jelenség. Az előbbi esetén pusztán ideiglenes lassulás, utóbbi esetben viszont a vevők a technológiai váltás miatt kivárnak, várják az önvezető vagy az elektromos hajtásláncok megjelenését. A kérdéseket még sorolhatnám, megérne egy külön cikket.

Schrödinger macskája, avagy a probléma szemléltetése egy érdekes szemszögből

A fenti állapot jól szemléltethető a kvantummechanika egyik legismertebb gondolatkísérletével, Schrödinger macskájával. A Nobel-díjas osztrák fizikus, Erwin Schrödinger ezzel próbálta nem fizikusok számára is érthetővé tenni, mit jelent, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, többféle állapotban is létezhetnek. A gondolatkísérlet lényege röviden, hogy egy macskát egy ciános üveggel együtt egy zárt dobozba tesznek. Az üveget egy szerkezet 50-50%-os valószínűséggel vagy összetöri, vagy nem egy óra alatt. Hogy eldöntsük, él-e a macska, fel kell nyitnunk a dobozt, de a lényeg nem az egy óra elteltével és a doboz felnyitásával látott állapot, hanem a köztes időszak: ebben az egy órában valójában nem tudjuk, hogy a macska él e vagy már meghalt. Schrödinger macskájának állapota a doboz felnyitása előtt kettős, hiszen lehet, hogy életben van, de lehet, hogy már meghalt.

A gazdaság valós állapotát jellemzően negyedévekkel később tudják csak pontosan megmondani a statisztikusok, avagy a dobozt a jelenben nem tudjuk kinyitni. Ilyen értelemben a világ konjunktúrája ma valójában olyan, mint Schrödinger macskája: az is lehet, hogy él és virul, de nem kizárt, hogy már rég halott.

(Címlapkép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Kína devizaháborúval fenyeget

Olvasási idő: 9 p
Peking és Washington konfliktusa bőven túlmutat a gazdasági kérdéseken, a kereskedelmi mérlegek alakulásán: az USA felismerte, hogy ha nem gyengíti direkt módon a kínai államkapitalista rendszert, globális vezető nagyhatalmi szerepe kerül a már jelenleginél is nagyobb veszélybe. A jüan gyengítése – ha meglépik – Kínának is rossz lesz, és globális pénzügyi válságot is eredményezhet, de ebben a helyzetben aligha nélkülözhetik az ezzel való fenyegetést.
picture

Derűre (há)ború?

Olvasási idő: 5 p
Extra bizonytalanság a tőzsdén, egy hét alatt ritkán látható mértékben fordult a befektetői hangulat – a bika piacra számítók csaknem feleződtek, a medve tábor pont a duplájára nőtt. A viharálló papírok között dominálnak a hadiipari cégek.
picture

A venyigében vulkán lelke hajt

Olvasási idő: 5 p
Jelenleg jó a hangulat a piacokon, mindenki optimista az USA-Kína kereskedelmi háború várható rendeződése és a FED galamb nyilatkozatai miatt, de meglátásom szerint ez a vihar előtti csend. Sok adat mutat a recesszió és az indexek esésének irányába.