A dohányzás öl – Magyarországon nagyon sokakat

picture

Magyarországon a legmagasabb a halálos kimenetelű rákos megbetegedések között a tüdőrák aránya – derül ki (sajnos nem először) az Eurostat által ma közzétett legfrissebb adatsorokból is, melyet a május 31-i dohányzásmentes világnap elé időzítettek.

A dohányzás az egyik legnagyobb elkerülhető egészségügyi kockázatot jelenti Európában, és a tüdőrák mellett számos egyéb rákos-, szív- és érrendszeri, illetve egyéb betegség okozója. Az utolsó, a dohányzók arányára vonatkozó adatok 2014-esek, az Eurostat éppen idén készít új felmérést, de annak eredményét várhatóan csak jövőre publikálják. A jelenleg elérhető adatok szerint csak Bulgáriában és Görögországban magasabb a dohányzók aránya a lakosságban (az adatok a 15 éven felüli korosztályra vonatkoznak):

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Egészségügyi kiadások az EU-ban

Olvasási idő: < 1 p
15 olyan uniós ország van, ahol legalább kétszer annyi jut fejenként egészségügyi kiadásokra, mint nálunk. Az élboly szorzója ennél is magasabb, és bár magasabb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodnak, GDP-arányosan is többet költenek.
picture

Nem a kevés szülés, a sok halál az igazi baj

Olvasási idő: 2 p
Nem a népesség csökkenése, mérete a fő gond – a világ leggazdagabb országai többségében hozzánk hasonló kispopulációjú nemzetek –, hanem a struktúrája és egészségügyi állapota. Magyarország ebben tényleg nagyon rosszul áll, mivel nem is történt semmi ennek javítására.
picture

A Facebook segít a tinédzserterhességek számának visszaszorításában?

Olvasási idő: 3 p
A tinédzserterhességek és szülések számának alakulása éppen a közösségi média elterjedésével és használóinak számának emelkedésével ellentétes trendvonalat mutat az utóbbi években.