Brüsszel, a rezsiharcos – roamingdíjak vége az EU-ban

picture

Sok vita folyik az EU féle bürokrácia hasznosságáról és olykor a túlzó vagy téves szabályozásról. Erről írtunk is néhány hónapja a bankrendszer vonatkozásában.

picture

Európai bankrendszer: a műtét sikerült, a beteg meghalt

Az EU-s szabályozók 10 év kemény munkával olyan válságállóvá tették a bankrendszert, hogy most már tényleg mindent kibír, csak közben nem funkcionál úgy, ahogy kellene.

De van olyan terület is, ahol az EU szabályozói jelenléte vitathatatlanul fontos eredményt ért el az európai társadalom számára, ilyen például a mobiltelefonálás kapcsán a hang és az adatroaming díjak megszüntetése. Hajlamosak vagyunk gyorsan elfelejteni, hogy ez mekkora eredmény, pillanatok alatt természetessé válik az, hogy mobiltelefonunkat bármelyik uniós tagországban korlátlanul, extra költségek nélkül használhatjuk. Az információ szabad áramlásának köszönhetően egyéb területeken is javul a szolgáltatások színvonala, gondoljunk akár csak a turizmusra: ha másodpercek alatt le tudjuk ellenőrizni, hogy egy adott étteremről, szállodáról milyen kritikákat írnak a korábbi vendégek, elkerülhetőek a nagy csalódások és az átverések is. De az olcsó és kiszámítható áru kommunikációja nemcsak a turizmusban, általában az üzleti élet egészében is javítja a hatékonyságot. Tehát ez egyértelműen nyertes helyzet.

Az, hogy ez mekkora dolog nekem is csak a napokban tűnt fel mivel négy év után ismételten Svájcba vezetett az utam.

Az EU az elmúlt négy évben teljesen eltörölte a roamingdíjakat, így az unió területén bárhol szabadon használhatom a mobilom. Svájcban ez alatt a négy év alatt megállt az idő, nem történt semmi. Ha haza akartam volna onnan telefonálni, akkor az percenként 2015-ben és 2019-ben is 527 forintba került volna, minthogy egyetlen sms elküldéséért is ma már már viccesnek tűnő 110 forintot számolnak fel. Mindez az ingyenes üzenetküldő alkalmazások korában, amikor egy kellően jó mobilinternet kapcsolat mellett akár az ingyenes telefonálás, kép- és videóüzenet-küldés is mindennapos kezd lenni. Szóval, mint minden esetben, itt is igaz az a helyzet, hogy az EU tagsággal biztosan járnak hátrányok, kellemetlenségek, de összességében valószínűleg az előnyök nagyobbak mint a hátrányok. Az információk szabad áramlása már önmagában is óriási vívmány, amit sokszor meg sem becsülünk eléggé, mert természetesnek vesszük, holott néhány évvel, vagy adott esetben évtizeddel ezelőtt korántsem volt az.

Néhány nappal ezelőtt közölte egyébként az Eurostat, hogy a kommunikáció ára – ebbe beleértve nemcsak a telefonszolgáltatásokat, hanem a berendezések árát és a postai szolgáltatásokat is – tíz százalékkal csökkent 2009 óta, miközben ebben a tíz évben az általános infláció 16 százalék felett volt.

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Kizsigereli a Deutsche Telekom a kisrészvényeseket

Olvasási idő: 4 p
Az elmúlt három évben a DT 66 százalékos tulajdonosként elvitte a cash flow 87 százalékát, hazavitt 177 milliárd forintot. Ezzel szemben a kisebbségi részvényeseknek 27 milliárd jutott osztalékként. A részvényenként 27 forintos osztalék egyértelmű üzenet a kisebbségieknek: ne számítsanak arra, hogy a javuló teljesítményből arányosan részesedhetnek.
picture

A telekomszektor és a felesleges harmadik a Jóbarátokban

Olvasási idő: 2 p
Eddig nem a telefontársaságok kerestek az internetforradalommal, szerepük kicsit olyan, mint Ross-é a Jóbarátokban elmesélt hármasszex-sztoriban: látszólag beveszik őket a buliba, mert muszáj, de nem jut nekik semmi. Most dönteniük kell, beleállnak-e az 5G-s fejlesztésekbe, ahol könnyen ugyanez lehet a helyzet.
picture

Hogyan lettek a telekomcégek az internetforradalom vesztesei?

Olvasási idő: 3 p
Nem volt vidám dolog telekomrészvényesnek lenni az elmúlt 20 évben. Hiába adják ők az internet infrastruktúráját, az öt nagy netes cég értéke több mint háromszorosa a 19 legnagyobb telekomcégének.