Mennyire szegények a magyarok?

picture

A teljes lakosság több mint negyedét fenyegeti szegénység és szociális kirekesztettség Magyarországon. Az EU egészét tekintve ez az arány 22,5 százalék, Magyarország a negatív ranglista nyolcadik helyén áll – Bulgária, Románia és Görögország 30 százalék feletti aránnyal vezetik a listát.

Az ENSZ által a szegénység felszámolásának napjává nyilvánított október 17-re frissítette az Eurostat az alábbi interaktív adatbázist. Nemcsak az egyes országok összesített sorrendjét böngészhetjük, hanem az is látszik, hogy nemenként vagy éppen korosztályi bontásban mekkora az egyes államokban a veszélyeztetett réteg.

Magyar vonatkozásban aggasztó lehet, hogy míg a 65 év felettiek esetében uniós összehasonlításban jól állunk – mindössze kilenc tagállamban kisebb érdemben a veszélyeztetettek aránya, a 16,8 százalékos magyar adat alatta van a 18,1 százalékos uniós átlagnak is –, a gyerekek esetében éppen fordított a helyzet: csak Romániában, Bulgáriában, illetve a két mediterrán periféria államban, Spanyolországban és Olaszországban magasabb a veszélyeztetett gyerekek aránya, mint nálunk. Az uniós átlag e tekintetben 24,5 százalék, a magyar adat 31,6 százalék. (Egyéb szempontok szerinti összehasonlításhoz az ikonokra – nő-férfi, aktív-inaktív, stb. – kattintva alul látható az országsorrend, felül a zászlókra kattintva pedig az egyes országok adatai jelennek meg.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Egyetlen ábrán a lemaradásunk

Olvasási idő: 2 p
Magyarország élen jár a kohéziós és egyéb EU-támogatások egy főre jutó összegét tekintve, ugyanakkor a térség országai közül a legkevésbé tudtuk ezeket az ország európai felzárkózására fordítani az uniós csatlakozás óta.
picture

Magyarok vs Európa: megtakarítások, adósság, pénzügyi eszközök

Olvasási idő: < 1 p
Interaktív chart az Eurostattól: néhány kattintással látható, hogy állnak a magyar háztatások pénzügyi téren az uniós átlaghoz, az eurózónához, vagy éppen térségünk országaihoz képest.
picture

Amerika tényleg nagyon első

Olvasási idő: 2 p
2017-ben az Egyesült Államok a világ GDP-jének a 24,3 százalékát állította elő – úgy, hogy a világ lakosságának csak a 4,3 százaléka amerikai. Önálló országként három amerikai állam is a világ első 12 országa között lenne a nemzeti össztermék alapján.