Mesél a múlt – A Nasdaq 2000-es tetőzése és összeomlása

A technológiai részvények eszeveszett száguldást mutattak be a kilencvenes években. A Nasdaq-100 index értéke a harmincszorosára emelkedett kevesebb, mint tíz év alatt. Az ezredfordulóra ebből minden idők egyik legnagyobb mániája és buborékja alakult ki. És jött a 2000-es év, ami nagyon kemény kihívás elé állította a befektetőket, mind a korai shortolók, mind pedig a késői vevők nagyon rosszul jártak. Utólag, 18 év távlatából persze könnyű dolog észrevenni néhány égbekiáltó jelzést, amit a piac akkoriban adott. A dotcom-lufi kipukkadása.

picture

A 2000-es év kezdetébe bármilyen időhorizonton vizsgálva elementáris teljesítménnyel robogott bele a technológiai szektor. A Nasdaq-100 index az 1999-et 11 emelkedő héttel és ezalatt 54%-os emelkedéssel zárta. Ezt az 1999-es évi indexmozgást ábrázoló (heti gyertyás) grafikonunkon zöld nyíllal jelöltük:

Ez a 11 hét adta a pontértékben mért éves emelkedés 70%-át. Az egész éves emelkedés egyébként 1999-ben 102% volt. Az orosz válság 1998 októberi mélypontjához mérve ekkor már 249%-kal járt már feljebb a Nasdaq-100 (kevesebb, mint 15 hónap alatt). Fontos megemlíteni, hogy mindezt egy a kilencvenes években folyamatosan emelkedő piac lezáró mozgásaként teljesítette az index.

picture

Mesél a múlt – A Nasdaq 1998 vége és 2000 eleje közötti tündöklése

Húsz évvel ezelőtt kezdődött a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb buborékja, a dotcomlufi kialakulása. Kétrészes írásban mutatjuk be a példátlan, ám a mai helyzetben különösen tanulságos szárnyalást, majd a sokakat magá alá temető bukást.

A technológiai részvények extraklasszis teljesítménye és a széles piac drasztikus felülteljesítése, karöltve a kétezres év beköszöntét megelőző Y2K számítógépes probléma alapvetően komolytalannak bizonyuló mivoltával együtt a 2000-es év kezdetén megtette a maga hatását.

A LEGSZÉLESEBB BEFEKTETŐI SZENTIMENT FELMÉRÉSBEN 2000. JANUÁR 6-ÁN 75% LÁTTA FELFELÉ A PIACOT A KÖVETKEZŐ FÉLÉVRE. SOHA A FELMÉRÉS 31 ÉVES TÖRTÉNETÉBEN NEM VOLT EHHEZ HASONLÓ ÉRTÉK. MINDENKI OPTIMISTA LETT AZ ÉVTIZEDES EMELKEDÉS LEGTETEJÉN, ÍGY LASSAN ELFOGYTAK A POTENCIÁLIS TOVÁBBI VEVŐK.

Eközben pedig az árak és a vállalatok értékeltsége az egekbe szökött. Friss pénz már nem tudott bejönni a rendszerbe, így az 1999 novemberének eleje és 2000 februárjának vége közötti négy hónapban egy nagyon ritkán látható jelenség zajlódott le. A jelzett időszak alatt az S&P 500 chartja az alábbi képet mutatta:

Jól láthatóan nem ment a széles piac sehova. Mindeközben a Nasdaq-100 az alábbi produkciót adta elő:

Szemben az S&P 500 egyhelyben maradásával, a Nasdaq-100 62%-ot emelkedett a vizsgált hónapokban.

AHOGYAN AZ SAJNOS A MÁNIÁK CSÚCSÁN LENNI SZOKOTT, A BEFEKTETŐK MINDEN MÁST ELADTAK AZÉRT, HOGY A LEGKOMOLYABB CSÚCSON HOZZÁJUTHASSANAK AZ ADDIGRA MÁR A MÁNIÁKUS BUBORÉKFÚJÁS MIATT KÍMÉLETLENÜL DRÁGÁVÁ VÁLÓ INSTRUMENTUMOKHOZ.

A Nasdaq Composite végül március 10-én, míg a Nasdaq-100 március 24-én érte el élete addigi csúcspontját. A végső hegymenet szédítő sebességgel zajlott. Az 1999-es év utolsó negyedévében és a 2000-es év első negyedévében a Nasdaq-100 így festett:

Igazi gyorsvonatként robogott át azokon a szerencsétlen befektetőkön, akik ezt (nem kis számban) shortból nézték végig.

Kicsivel több, mint öt hónap alatt, 1999 októbere és 2000 márciusa között 109%-kal emelkedett a Nasdaq-100 index!

A Cisco Systems (CSCO) ekkor vált a világ legértékesebb cégévé. Az ezredforduló hat hónapja a legnagyobb hálózati eszközgyártó részvényei számára így telt (a zöld nyíl öt hónap alatt 152% emelkedést mutat):

Voltak azonban már figyelmeztető jelek is. A kilencvenes évek egyik legnagyobb nyertese a Microsoft (MSFT) a vizsgált időszakban már nem ment sehová:

A két és fél évvel korábbi kibocsátása óta hetvenszeres emelkedést bemutató Amazon (AMZN) részvények pedig ekkor már kifejezetten szenvedtek:

Ahogy az a mániákus emelkedések végén lenni szokott, a csúcs elérése utáni korrekció igen erősnek bizonyult.

AZ EUFÓRIA 2000 MÁRCIUSÁNAK A VÉGÉN AZ EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA KIFULLADT. A NASDAQ-100 ESETÉBEN – AHOGY AZT AZ ÁBRÁNKON A NARANCSSZÍNŰ NYÍL MUTATJA – MINDÖSSZE 14 KERESKEDÉSI NAPRA VOLT SZÜKSÉG AHHOZ, HOGY A CSÚCSPONTRÓL (ZÖLD NÉGYZET) A MÉLYEN LENT HÚZÓDÓ 200 NAPOS MOZGÓÁTLAGOT TESZTELJÉK AZ ELADÓK:

Ezzel szinte egy csapásra 35%-kal került lejjebb a top technológiai indikátor. Az október közepe óta tartó, 115 nap alatt kiépített 109%-os emelkedés kétharmadát adta vissza a piac mindössze 14 nap alatt. Ezt több hónap agónia követte, amikor már a márciusi értékek közelébe sem tudott visszakerülni a technológiai szektor. Többször tesztelte a 200 napos mozgóátlagát és elgyengült. Augusztus végén csinált egy a márciusinál alacsonyabb csúcspontot (piros négyzet), majd hosszú időre a 200 napos mozgóátlag alá esett.

Mindeközben a széles piac az áprilisi leöntésből sokkal jobban magához tért, augusztus végén sikerült is majdnem új csúcsra mennie:

Igen fontos viselkedés változás volt ez a piacon. A 2000-es év nyarára megszűnt a technológiai részvények kereken egy évtizede tartó felülteljesítése. Ami ez után következett, abban nem volt sok köszönet.

Az orosz válságot követő 17 hónapban korrekció nélkül száguldó részvények az öt hónapnyi tetőzés után, 2000 szeptemberének elején gyilkos esésbe kezdtek. Az egész, hónapokig tartó tetőzésben ritkán látható optimizmus hatotta át a piaci szereplőket. A 2000-es nyár három hónapjában egy call opció vásárlására átlagosan 0,51 put jutott. A megelőző négy év átlaga 0,63 volt, míg napjainkban – a 2014 és 2017 közötti négy év átlagában – ez a szám 0,97-es értéket adott. A legfontosabb szentiment felmérésben éves átlagban több mint három évtized mérésében még mindig a 2000-es évé a csúcs a befektetők optimizmusára vonatkozóan. Ez az optimizmus pedig megtette a maga hihetetlenül mérgező hatását. Mindenkinek lett részvénye, főképp a technológiai szektorból.

A NASDAQ-100 A 2000 SZEPTEMBERI CSÚCSRÓL – NEM LEHET FINOMABBAN FOGALMAZNI – MINDÖSSZE 7 HÓNAP ALATT SZANASZÉT ESTE MAGÁT. A 2000 SZEPTEMBERI 4147 PONTRÓL 1349 PONTIG TARTÓ ZUHANÁS MÉRTÉKE 67,5%-OS VOLT.

A kék téglalappal jelölt leharmadolás időszakában szinte alig volt korrekció:

Ezzel az index visszakerült az orosz válság előtti szintekre.

Az év elejének ikonikus papírja, a Cisco Systems (CSCO) még rosszabbul járt:

A vezető hálózati eszközgyártó részvényei 81%-ot zuhantak ez alatt a pár hónap alatt. A teljes zuhanás alatt semmi más nem áradt az amerikai pénzügyi médiából, minthogy csak venni szabad a részvényeket…

AZ IDŐZÍTÉS FONTOSSÁGA A LEGFONTOSABB TANÍTÁSA A 2000-ES MÁNIÁNAK. A KÍMÉLETLEN ÁRALAKULÁS ELŐSZÖR ELGÁZOLTA A RÉSZVÉNYEK MÖGÖTTI VALÓS ÉRTÉKET KERESŐ BEFEKTETŐKET. A FORDULAT UTÁN PEDIG AZOK JÁRTAK NAGYON ROSSZUL, AKIK MEGSZOKTÁK AZ ELŐZŐ ÉVTIZEDBEN AZT, HOGY MINDEN KISEBB-NAGYOBB KORREKCIÓT MEG KELL VÁSÁROLNI.

A Nasdaq-100 mindössze 33 napot töltött a csúcsot jelentő áralakulás legfelső 15%-os részén. Az ezredforduló technológiai buborékja kiválóan mutatja be azt a jelenséget, hogy a piacok általában sokkal tovább és sokkal nagyobbat emelkednek annál, mint amit a befektetők gondolnak. Illetve utána sokkal nagyobb tud lenni az esés mértéke is.

(Címlapkép: Wikipedia)

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mesél a múlt – A Nasdaq 1998 vége és 2000 eleje közötti tündöklése

Olvasási idő: 4 p
Húsz évvel ezelőtt kezdődött a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb buborékja, a dotcomlufi kialakulása. Kétrészes írásban mutatjuk be a példátlan, ám a mai helyzetben különösen tanulságos szárnyalást, majd a sokakat magá alá temető bukást.
picture

A megbundázott Világegyetem

Olvasási idő: 4 p
Elnöki propaganda és adócsökkentés, sajátrészvény-vásárlások, az elemzők által folyamatosan emelt célárak – ha a technológia szektor menetelését nézzük, könnyen eszünkbe juthat Paul Davies elméleti fizikus az élet kialakulásához szükséges véletleneket számba vevő könyve.
picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Olvasási idő: 4 p
Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.