A megbundázott Világegyetem

Az amerikai részvénypiac tavalyi és idei éve gyakorta tűnhet úgy a befektetők számára, mintha meg lenne bundázva a konstans felfelé irány javára. Az elnök imádja a száguldó részvényárakat és szívesen veszi a saját nevére a sikereket. A rendelkezésére álló összes eszközzel igyekszik kedvezni a nagytőkés amerikai részvényeseknek. Szeptember utolsó hetében jöttek az elemzők és olyan mértékű optimizmussal árasztották el a parkettet, hogy a medvék szinte levegőhöz sem jutottak.

picture

Brandon Carter angol kozmológus és elméleti fizikus a hatvanas években előszeretettel foglalkozott az élet létezésének a kérdéseivel. Kutatásaiban szívesen használta a filozófusok által gyakran használt tényeknek ellentmondó elemzés módszertanát. Ez a típusú „mi lenne, ha” vizsgálódás meglehetősen szokatlan volt az elméleti fizika világában. Carter számításai szerint, ha a világunkat uraló alapvető fizikai törvények csak nagyon csekély mértékben különböznének a ténylegesen megfigyelhetőektől, akkor az élet nem jöhetett volna létre. Ebben az esetben a Világegyetem története anélkül ért volna véget, hogy bárki is megfigyelhette volna. Carter úgy gondolta, hogy létezésünk bizonyos mértékben a törvények érzékeny „finomhangolásán” múlik. Számára úgy tűnt, hogy a fizika törvényei éppen megfelelőek az élet számára. Ez a munkásság inspirálta Paul Daviest arra, hogy megírja „A megbundázott Világegyetem” címmel a fizikakönyvét arról, hogy milyen elképesztő „véletlen” tulajdonképpen az élet létezése az Univerzumban. Davies könyve a számítógépem mellett található a könyvespolcon és az elmúlt egy-két hétben egyre gyakrabban jut eszembe a mű címe akkor, amikor az amerikai részvénypiac 2017-es és 2018-as évére gondolok.

Ugyanúgy tűnik Carter és Davies számára megbundázottnak az Univerzum az élet kialakulásához, ahogy a részvénypiacok figyelői számára tűnhet megbundázottnak az USA részvénypiaca, ahol a cél a minél magasabb árfolyamok elérése. Augusztus eleji Donald „Pump” címet viselő írásomban azt fejtegettem, hogy mekkora barátja az emelkedő részvényárfolyamoknak a regnáló elnök:

picture

Donald „Pump”

Az adócsökkentés pénzt pumpált a tőkepiacra, az amerikai indexek száguldanak, a kínai szenved, a kereskedelmi háborús villongásból az amerikai tőzsde vezető cégei akár erősebben is kijöhetnek. Bármit is látunk vagy gondolunk a regnáló elnök tevékenységéről, a legkomolyabb haszonélvezői a ciklusának a mai napig a nagytőkés amerikai részvényesek voltak.

Számomra nagyon úgy tűnik, hogy Trump az amerikai gazdaságot legjobban segítő elnökként szeretne bevonulni a történelemkönyvekbe. Ennek a mérőszámaként előszeretettel kommentálja Twitter oldalán a gyakori indexcsúcsokat.

TRUMP FŐMŰVE A 2017 VÉGI ADÓCSÖKKENTÉS VOLT. ENNEK A MELLÉKHATÁSAKÉNT A TŐZSDEI CÉGEK EDDIG EGÉSZ 2018-BAN ÚGY VÁSÁROLJÁK VISSZA A SAJÁTRÉSZVÉNYEIKET, MINTHA NEM LENNE HOLNAP. EZ A (KERESKEDÉSI) NAPI ÁTLAGBAN 3-4 MILLIÁRD DOLLÁROS TÉTEL MOSTANRA SZINTE TELJESEN KISZÍVTA AZ ELADÓI OLDALT A PIACRÓL.

Az elnök legújabban hat hónapos ciklusokat szeretne a jelenlegi három helyett a vállalati gyorsjelentéseknél, illetve a FED döntéshozóitól is lazább magatartást várna a kamatok tekintetében.

Szeptember utolsó hetére a széles piac többszöri indexcsúcsokkal fordult rá, ám az eddig az emelkedést vezető technológiai szektor több vezető részvénye a kifulladás első kisebb jeleit mutatta. A nagy befektetési házak elemzői azonban jöttek és komoly támogatásukról biztosítottak több nagyon fontos és ikonikus tech-részvényt. Akciójuk minden esetben komoly sikerrel járt.

„A SQUARE (SQ) RÉSZVÉNY A KÖVETKEZŐ FANG.”

Kedden ezzel a nem kicsit hangzatos tónust viselő elemzéssel állt elő Dan Bolev, a Nomura Instinet elemzője. Bolev felismerése akkor jött, amikor a 2017-es év elejéhez viszonyítva már 531%-ot, az idei évben pedig 148%-ot emelkedtek a fizetési applikációt üzemeltető cég részvényei. Az idei év árfolyamalakulása napi gyertyákkal a következő:

blank

A kék téglalap mutatja a keddi kereskedési napot, amikor az égbe és élete csúcsára lőtték az árfolyamot. Érdekes módon akkor jött az elemzői akció, amikor az augusztusi-szeptemberi emelkedést technikailag felfelé hajtó 9 és 20 napos mozgóátlagok elestek. A medvék aznap először sakkot, majd mattot kaptak és az árfolyamot péntekre mágnesként bevonzotta a százas szint. A céget jelenleg 40 milliárd dollárra értékeli a tőkepiac, 2,7 milliárd dolláros éves árbevétel mellett.

NYERESÉG – AHOGY AZT A KILENCVENES ÉVEK VÉGI TECH-BUBORÉKBAN MEGSZOKHATTUK – NINCS A TERVEKBE VÉVE…

Szerdán a FED a kereskedés vége előtt két órával – a várakozásoknak megfelelően – kamatot emelt. Powell FED-elnök néhány kijelentése az ülést követő sajtótájékoztatón azonban nem tetszett a befektetőknek. A hét első négy napján (10 perces gyertyákkal) az alábbi módon kereskedtek a vezető tech-indexet reprezentáló QQQ ETF-fel:

blank

A szürke nyíl a FED szerda esti sajtótájékoztatójára adott reakció volt. Az elemzők azonban nem sokáig hagyták, hogy az index elengedje magát. Másnap nyitás előtt tömegesen minősítették fel az Apple (AAPL) és az Amazon (AMZN) részvényeket. A két legnagyobb részvény együttes súlya 23,6% a Nasdaq-100-ban. A zöld nyíl az akció csütörtöki sikerét mutatja. Az Apple a J.P. Morgan elemzőjétől kapott 272 dolláros – az előző záróárhoz viszonyítva 23%-os erősödési potenciált kifejező – célárat. Az Amazont a Stiefel elemzője ajándékozta meg egy szép új 2.525 dolláros célárral (28%-os felfelé potenciál) az eddigi 2.020 dolláros helyett.

„AZ NVIDIA (NVDA) A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA DOMINÁLÁSÁNAK HATÁRPONTJÁN ÁLL.”

C.J. Muse, az Evercore elemzője ezzel a felütéssel emelte meg pénteken a grafikus chipgyártó célárát 300 dollárról 400 dollárra (50%-os felfelé potenciál). A cég részvényeinek a hetek óta tartó gyengélkedése (kék téglalap) erre az akcióra varázsütésre szűnt meg pénteken (zöld téglalap):

blank

Így lett az elmúlt három év ikonikus papírjának a chartja egy nap alatt újra erős a pénteki 5%-os emelkedésnek köszönhetően.

TERMÉSZETESEN AZ ELEMZŐI FELMINŐSÍTÉSEK NEM JÁRNÁNAK A BEMUTATOTT EMELKEDÉSSEL EGY GYENGÉBB PIACON. AZ AMERIKAI PIAC VISZONT MINDEDDIG ELEMENTÁRIS ERŐT MUTAT. ENNEK KÖVETKEZTÉBEN EZ EGY „MEGBUNDÁZHATÓ” VILÁGEGYETEM JELENLEG.

Nem medvéknek való vidék…

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mesél a múlt – A Nasdaq 1998 vége és 2000 eleje közötti tündöklése

Olvasási idő: 4 p
Húsz évvel ezelőtt kezdődött a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb buborékja, a dotcomlufi kialakulása. Kétrészes írásban mutatjuk be a példátlan, ám a mai helyzetben különösen tanulságos szárnyalást, majd a sokakat magá alá temető bukást.
picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Olvasási idő: 4 p
Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.
picture

Donald „Pump”

Olvasási idő: 5 p
Az adócsökkentés pénzt pumpált a tőkepiacra, az amerikai indexek száguldanak, a kínai szenved, a kereskedelmi háborús villongásból az amerikai tőzsde vezető cégei akár erősebben is kijöhetnek. Bármit is látunk vagy gondolunk a regnáló elnök tevékenységéről, a legkomolyabb haszonélvezői a ciklusának a mai napig a nagytőkés amerikai részvényesek voltak.